Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Údajně nejsilnější marvelovka od Avengers: Endgame je za dveřmi. V zádech má píseň od Rihanny, fantastické ohlasy i odkaz zesnulé herecké hvězdy
    Téma3. 11. 2022
    Údajně nejsilnější marvelovka od Avengers: Endgame je za dveřmi. V zádech má píseň od Rihanny, fantastické ohlasy i odkaz zesnulé herecké hvězdy

    Již desátého listopadu můžete do kin vyrazit na marvelovku Black Panther: Wakanda nechť žije, která bude speciální z mnoha důvodů. Jedná se o třicátý filmový zářez na pažbě Marvel Cinematic Universe, ale především se máme těšit na emocionální smršť, v níž se truchlí nad zesnulým hercem Chadwickem Bosemanem a kde se představí několik klíčových aktérů budoucnosti.

  2. Hororové povídky od mistra žánru dělají z Lovecrafta přízemního břídila, ale světlé chvilky stojí za to
    Seriály2. 11. 2022
    Hororové povídky od mistra žánru dělají z Lovecrafta přízemního břídila, ale světlé chvilky stojí za to

    Osmidílná antologie Netflixu s názvem Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora vychází z literárního díla H. P. Lovecrafta, jenž realitu vyobrazoval jako nekonečný vesmír plný strachu a ukryté zloby. Jednotlivé příběhy od různých filmařů nesou styčné body a věnují se podobným tématům, avšak jejich kvalita kolísá a málokterý si dovede obhájit i střídmou hodinovou stopáž.

  3. Před 75 lety začala nejtemnější kapitola hollywoodských dějin. Stíhané osobnosti nemohly pracovat pod pravými jmény
    Téma1. 11. 2022
    Před 75 lety začala nejtemnější kapitola hollywoodských dějin. Stíhané osobnosti nemohly pracovat pod pravými jmény

    Po skončení druhé světové války rostl v USA strach z komunismu, na což roku 1947 doplatilo také deset hollywoodských osobností převážně z řad scenáristů. Ty odmítly svědčit před výborem pro neamerickou činnost a zpovídat se ze svých prokomunistických aktivit, tudíž s nimi filmová studia rozvázala kontrakt a dlouhá léta nemohly legálně pracovat.

  4. Halloweenský tip pro otrlé: Nejkrvavější a nejvtipnější horor všech dob od režiséra Pána prstenů dráždí bránici i žaludeční šťávy
    Téma31. 10. 2022
    Halloweenský tip pro otrlé: Nejkrvavější a nejvtipnější horor všech dob od režiséra Pána prstenů dráždí bránici i žaludeční šťávy

    Pokud existuje jediný snímek, který možnosti praktických filmových triků posunul daleko za hranici běžně tolerovaného násilí a doloval z publika hurónský smích, musí jím být Braindead – Živí mrtví z roku 1992. Kultovní novozélandský počin Petera Jacksona slaví třicáté narozeniny, a jestli na Halloween nestojíte rovnou o seriózní krváky či napínáky, můžete zvolit kompromis v podobě tohoto nejkrvavějšího a současně nejvtipnějšího z hororů.

  5. Delší než Titanic. Druhý Avatar odhalil svou monstrózní stopáž
    Filmy31. 10. 2022
    Delší než Titanic. Druhý Avatar odhalil svou monstrózní stopáž

    Měsíc a půl před premiérou jednoho z nejočekávanějších filmů století už víme, jak dlouho si u návratu na Pandoru v kinech posedíme. Pokračování sci-fi hitu Avatar s podtitulem The Way of Water bude se 190 minutami nejdelším snímkem Jamese Camerona, jenž přitom dvouapůlhodinovou stopáž překonává pravidelně.

  6. Zvládnete je všechny? Znepokojivé, šokující a depresivní filmy, které z publika vysají i poslední kapku energie – 3. část
    Téma30. 10. 2022
    Zvládnete je všechny? Znepokojivé, šokující a depresivní filmy, které z publika vysají i poslední kapku energie – 3. část

    Život nebývá vždy krásný a příjemný. Následující třicítka filmů jej naopak vybarvuje v těch nejvíce znepokojivých barvách a její depresivní účinek často atakuje meze únosnosti. V této poslední části se dostane na závěrečnou desítku vybraných titulů.

  7. Simpsonovi: Nejlepší postavy, které se objevily pouze v jedné epizodě
    Téma29. 10. 2022
    Simpsonovi: Nejlepší postavy, které se objevily pouze v jedné epizodě

    Seriálový fenomén stanice Fox zažil období největší slávy v devadesátých letech, ale s velkou sledovaností je uváděný dodnes. Žlutá animovaná rodinka ze Springfieldu řešila Homerovy výstřelky a Bartovy klukoviny už ve 732 epizodách, v nichž pochopitelně dostávaly prostor také nezapomenutelné vedlejší charaktery. Následujících jedenáct postav se objevilo v jediné epizodě, přesto na ně diváci a divačky nikdy nezapomenou.

  8. Nejmrazivější horor roku je tady. Po jeho zhlédnutí si dvakrát rozmyslíte jít do sklepa
    Recenze28. 10. 2022
    Nejmrazivější horor roku je tady. Po jeho zhlédnutí si dvakrát rozmyslíte jít do sklepa

    Hororový snímek Barbar si zatím došel pro kladné recenze pouze v amerických kinech, z nichž rovněž vytěžil úctyhodný finanční profit. Od konce října jej ale budete moct zhlédnout také na Disney+, což rozhodně stojí za zvážení – mrazivější, překvapivější a chytřejší žánrový příspěvek totiž dlouho neuvidíte.

  9. Nejambicióznější film století měl premiéru před deseti lety. Herci ho milují, kritici nemohou být více rozporuplní
    Téma26. 10. 2022
    Nejambicióznější film století měl premiéru před deseti lety. Herci ho milují, kritici nemohou být více rozporuplní

    V týdnu uplynulo přesně deset let od světové premiéry velkolepé sci-fi Atlas mraků. Společný projekt režisérek Matrixu a režiséra historického thrilleru Parfém: Příběh vraha adaptoval „nezfilmovatelnou“ knižní předlohu o šesti oddělených příbězích, které podávají svědectví o evoluci lidského ducha a celé společnosti. Přijetí nedopadlo nejlépe a finančně snímek propadl, ovšem s odstupem let zůstává ojedinělým dílem, které si zasluhuje nahlížet z nových perspektiv.

  10. Trailer na očekávaného Ant-Mana, který odstartuje pátou fázi marvelovského vesmíru, je konečně venku!
    Filmy25. 10. 2022
    Trailer na očekávaného Ant-Mana, který odstartuje pátou fázi marvelovského vesmíru, je konečně venku!

    Nejdrobnější hrdina MCU se ve velkém stylu vrátí už v únoru a v první upoutávce směřuje do kvantového vesmíru, kde na něj čeká dosud nepoznané prostředí a také superzloduch Kang.

  11. 2022 jako rok velkých filmových návratů. Drtivá nostalgie a herečtí miláčci mohou ovládnout i Oscary
    Téma24. 10. 2022
    2022 jako rok velkých filmových návratů. Drtivá nostalgie a herečtí miláčci mohou ovládnout i Oscary

    Souběžně s ústupem koronaviru se ve světě filmu rozmáhá trend comebacků či nostalgických návratů a dlouho zapomenuté osobnosti se k radosti internetových komunit probouzí k druhému životu. Nostalgie se letos projevuje více než kdy předtím a při pohledu na oscarové predikce není pochyb, že mnoho nejen hollywoodských tvůrců nebo tematických látek zažívá renesanci.

  12. Zvládnete je všechny? Znepokojivé, šokující a depresivní filmy, které z publika vysají i poslední kapku energie – 2. část
    Téma23. 10. 2022
    Zvládnete je všechny? Znepokojivé, šokující a depresivní filmy, které z publika vysají i poslední kapku energie – 2. část

    Život nebývá vždy krásný a příjemný. Následující třicítka filmů jej naopak vybarvuje v těch nejvíce znepokojivých barvách a její depresivní účinek často atakuje meze únosnosti. Ve druhé části se dostane na další desítku vybraných titulů. Posledních deset si představíme v pokračování, které vyjde následující víkend.

  13. Nadskakujete u hororových lekaček ze židle? Fanoušci se shodli na té nejvíc infarktové
    Téma22. 10. 2022
    Nadskakujete u hororových lekaček ze židle? Fanoušci se shodli na té nejvíc infarktové

    Nedílnou a stále oblíbenější součást hororových snímků představuje takzvaný jump-scare, v češtině hovorově zvaný lekačka. Dochází k ní tehdy, když zdánlivě poklidné dění znenadání naruší děsivý záběr. Protagonistům se například za zády zjeví nadpřirozená bytost, popřípadě na ně cosi zaútočí z okolní tmy. Tyto okamžiky zpravidla dokážeme díky diváckým zkušenostem předvídat, ale některé lekačky zkrátka zaberou i na sebepřipravenější mysl. O těch nejpovedenějších nyní čerstvě diskutovali uživatelé Twitteru a výběr premianta nemohl dopadnout přesvědčivěji.

  14. Herecký Drákula se narodil před 140 lety. Proslavil se v největší hororové klasice 30. let a končil v nejhorším filmu všech dob
    Téma20. 10. 2022
    Herecký Drákula se narodil před 140 lety. Proslavil se v největší hororové klasice 30. let a končil v nejhorším filmu všech dob

    Legendární maďarský herec Bela Lugosi bývá nejčastěji spojovaný s jeho definující rolí hraběte Drákuly, díky které se stal hororovou ikonou a významnou součástí zábavní kultury dvacátého století. Stejně pozoruhodný jako prvotní úspěch je ale rovněž hercův pozdní úpadek k béčkové tvorbě a spolupráce s „nejhorším režisérem historie“ Edem Woodem, s nímž před smrtí natočil několik kultovních filmů.

  15. Mysteriózní seriál Vidím vás dělá ze stěhování a nových sousedů noční můru, byť často nechtěně úsměvnou
    Recenze19. 10. 2022
    Mysteriózní seriál Vidím vás dělá ze stěhování a nových sousedů noční můru, byť často nechtěně úsměvnou

    Tvůrci úspěšné série o kanibalovi Jeffreym Dahmerovi v rychlém sledu přicházejí s dalším seriálem pro Netflix, který opět vypráví o znepokojivých skutečných událostech. Sériového vraha ovšem střídá viktoriánský dům na zdánlivě malebném předměstí New Jersey, v němž noví majitelé místo klidného spaní nalézají anonymní výhružné dopisy a podivné sousedy, již sídlo střeží s podezřelou naléhavostí.