Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Dwayne Johnson se jde rvát s Krampusem a novinář ze Spider-Mana předvádí muskulaturu ve vánočním akčňáku Red One
    Filmy14. 12. 2022
    Dwayne Johnson se jde rvát s Krampusem a novinář ze Spider-Mana předvádí muskulaturu ve vánočním akčňáku Red One

    Dwayne „The Rock“ Johnson na svém Instagramu zveřejňuje první náhledy do zákulisí akčního snímku Red One, v němž si zahraje po boku Chrise Evanse a J. K. Simmonse. Projekt Amazonu má nastartovat velkolepou vánoční sérii a premiéru má na sklonku příštího roku.

  2. Sebestředná Jennifer Lawrence se nazvala první filmovou akční hrdinkou a schytává to ze všech stran
    Téma14. 12. 2022
    Sebestředná Jennifer Lawrence se nazvala první filmovou akční hrdinkou a schytává to ze všech stran

    Renomé dosud oblíbené filmové hvězdy Jennifer Lawrence se po nešťastném prohlášení z minulého týdne zhoršuje. Dvaatřicetiletá oscarová herečka se nechala slyšet, že díky snímku Hunger Games svět spatřil první ženskou protagonistku v akčních filmech. Nejenže jaksi pozapomněla na Terminátory či Vetřelce, ale především naštvala tisíce fanoušků a fanynek, kteří si z její sebestřednosti sarkasticky utahují.

  3. Legendární nezfilmovatelná fantasy série Temná věž míří do televize. Na starost si ji berou neomylní tvůrci
    Seriály13. 12. 2022
    Legendární nezfilmovatelná fantasy série Temná věž míří do televize. Na starost si ji berou neomylní tvůrci

    Literární série Temná věž od Stephena Kinga patří k příběhům, které se Hollywood neúspěšně snaží adaptovat dlouhá léta. Reputaci nepovedeného filmu z roku 2017 se pokusí napravit etablovaný hororový tvůrce Mike Flanagan, pro něhož Temná věž představuje vysněný projekt.

  4. „Mozek mi přestával fungovat.“ Brendan Fraser popsal cenu za dokonalou filmovou image
    Téma12. 12. 2022
    „Mozek mi přestával fungovat.“ Brendan Fraser popsal cenu za dokonalou filmovou image

    Herec z Mumie se letos vrací mezi smetánku snímkem Velryba, v němž ztvárňuje monstrózně tlustého muže. Jeho výkon jej řadí mezi oscarové kandidáty, ačkoli se absolutně vymyká obrazu akčního hrdiny, který si Brendan Fraser vybudoval koncem devadesátých let. Při natáčení kultovní komedie Král džungle z roku 1997 si musel udržovat „tarzanovskou“ formu, což mu prý nalomilo fyzické i mentální zdraví.

  5. Will Smith se v roli otroka plahočí bažinami pro dalšího Oscara, ale horší film si k tomu vybrat nemohl
    Recenze11. 12. 2022
    Will Smith se v roli otroka plahočí bažinami pro dalšího Oscara, ale horší film si k tomu vybrat nemohl

    Historické drama Osvobození obrací kalendář do roku 1863, kdy prezident Lincoln zrušil otroctví a tisíce černošských zajatců prchaly pod křídla unijní armády. Do nebezpečných bažin jižanské Louisiany uniká také nezdolný otrok Peter, jenž se hodlá znovu setkat s rodinou. V patách má chladnokrevného lovce lidí a překonat musí nevyzpytatelnou přírodu i stále zuřící občanskou válku.

  6. Šílená noc nabízí mix filmů Santa je úchyl a Smrtonosná past. Teroristé nemají před drsným vousáčem šanci
    Recenze11. 12. 2022
    Šílená noc nabízí mix filmů Santa je úchyl a Smrtonosná past. Teroristé nemají před drsným vousáčem šanci

    Pokud vás vánoční formule ve filmech otravují, můžete vyrazit do kina na svérázný příběh Santy Clause, jehož čeká štědrovečerní masakr ve vile plné zlobivých teroristů. Šílená noc od finského béčkaře Tommyho Wirkoly cpe sváteční moudra do krvavé akce, a ačkoli recykluje praktiky Johna McClanea, činí tak s místy nakažlivým nadšením.

  7. Netflix má v kapse nový fenomén a herečku Jennu Ortegu rázem miluje celý svět. Tanec, který točila s covidem, už napodobily miliony lidí
    Téma10. 12. 2022
    Netflix má v kapse nový fenomén a herečku Jennu Ortegu rázem miluje celý svět. Tanec, který točila s covidem, už napodobily miliony lidí

    Jste-li předplatiteli Netflixu, jistě vám neunikla premiéra seriálu Wednesday. Nové uchopení Addamsovy rodiny od režiséra Tima Burtona totiž po dvou týdnech vykazuje úžasnou sledovanost, kterou historicky předčí pouze jediný netflixovský projekt. Obrovské pozornosti se na sociálních sítích dostává hlavně představitelce hlavní role, dvacetileté herečce Jenně Orteze, jíž za deset dní přibylo na Instagramu deset milionů sledujících.

  8. Ben Affleck se opřel do Netflixu a vysvětlil, v čem streamovací velikán zcela selhává
    Téma8. 12. 2022
    Ben Affleck se opřel do Netflixu a vysvětlil, v čem streamovací velikán zcela selhává

    Americký herec, scenárista a režisér Ben Affleck už pro Netflix jeden film natočil a mohl nahlédnout do zákulisí tamní tvorby. Tu nyní přirovnal k pásové výrobě osvědčených artiklů a prozradil, že s podobným důrazem na kvantitu nelze očekávat kvalitní filmy.

  9. Intimní drama Amerika řeší kulturní, emoční i sexuální bariéry migrantů sice citlivě, ale přece jen rutinně a v náznacích
    Recenze8. 12. 2022
    Intimní drama Amerika řeší kulturní, emoční i sexuální bariéry migrantů sice citlivě, ale přece jen rutinně a v náznacích

    Izraelský režisér Ofir Raul Graizer před pěti lety uvedl svůj debut Cukrář a letos přichází s dalším osobním civilním příběhem. Izraelec Eli žije v USA, do rodné země se vrací po smrti nenáviděného otce, jehož se zřekl. Znovu se shledává také s nejlepším kamarádem z dětství Jotamem a společně vyráží na výlet k vodopádu. Jotam ovšem na mokré skále nešťastně uklouzne, narazí hlavou o kámen a upadne do kómatu. Jeho snoubenka Iris poté hledá útěchu v náručí Eliho.

  10. První kritici už viděli dvojku Avatara. Jejich reakce hovoří jasně, chválou nešetří
    Filmy7. 12. 2022
    První kritici už viděli dvojku Avatara. Jejich reakce hovoří jasně, chválou nešetří

    Štáb a herci filmu Avatar: The Way of Water v čele s Jamesem Cameronem se zúčastnili světové premiéry v Londýně. Třináct let připravované pokračování nejúspěšnějšího snímku všech dob doprovází enormně vysoká očekávání, jimž vizionářský Cameron dle prvních ohlasů dostojí. Píše se totiž o generační události, již si v kinech nesmíme nechat ujít.

  11. Jedna z nejvšestrannějších hereček slaví 90. narozeniny. Ellen Burstyn se po půlstoletí vrátí k Vymítači ďábla
    Téma7. 12. 2022
    Jedna z nejvšestrannějších hereček slaví 90. narozeniny. Ellen Burstyn se po půlstoletí vrátí k Vymítači ďábla

    Patří k největším hereckým osobnostem naší doby. Na kontě má šest oscarových nominací, ve filmech vystupuje od poloviny šedesátých let a její zápal pro herectví s přibývajícími lety nevyprchává. Ellen Burstyn dnes slaví 90. narozeniny a již brzy ji uvidíme v pokračování Vymítače ďábla, které dorazí rovné půlstoletí po premiéře legendární jedničky.

  12. Nový animák od Disneyho s gay protagonistou je obří propadák, který odkrývá skutečné slabiny genderově vyvážené tvorby
    Téma6. 12. 2022
    Nový animák od Disneyho s gay protagonistou je obří propadák, který odkrývá skutečné slabiny genderově vyvážené tvorby

    V USA minul Den díkuvzdání, a to už tradičně znamená premiéru nového animovaného filmu od studia Disney. Letos si tuto výsadní pozici, která předurčuje blyštivé finanční výsledky, uzmul animák Divnosvět od tvůrců loňského hitu Raya a drak. Ten ale tvrdě narazil a u Disneyho řeší katastrofu, s níž se v daném období nesetkali dvacet let.

  13. Režisér Lásky nebeské se kaje za nedostatek diverzity, který kritizovali i uživatelé a uživatelky Netflixu
    Téma6. 12. 2022
    Režisér Lásky nebeské se kaje za nedostatek diverzity, který kritizovali i uživatelé a uživatelky Netflixu

    Britská vánoční komedie Láska nebeská se spletitým romantickým příběhem platí za klasiku, na kterou se nesahá. Optikou měnící se doby ale na povrch přece jen vyplouvají kontroverze, jež si připouští i sám režisér a scenárista Richard Curtis. Ten se na dvacáté výročí filmu nechal slyšet, že pociťuje vinu kvůli malé diverzitě příběhu.

  14. Seriálová adaptace herní klasiky od tvůrců Černobylu se hlásí o slovo v nabušené upoutávce. Podle herců dostaneme seriál roku
    Seriály5. 12. 2022
    Seriálová adaptace herní klasiky od tvůrců Černobylu se hlásí o slovo v nabušené upoutávce. Podle herců dostaneme seriál roku

    V Brazílii probíhá fanouškovské setkání CCXP a program zahrnuje představování nadcházejících televizních pořadů, seriálů i filmů. Zřejmě nejcennější želízko třímá HBO, která v příštím roce uvede seriálovou adaptaci videohry The Last of Us. Ta nyní dostává plnohodnotný trailer a odkrývá postapokalyptické Spojené státy zasažené smrtelným virem.

  15. Nigerijský Titanic či brazilské Star Wars. Zahraniční napodobeniny hollywoodských trháků, které musíte vidět, abyste uvěřili
    Téma4. 12. 2022
    Nigerijský Titanic či brazilské Star Wars. Zahraniční napodobeniny hollywoodských trháků, které musíte vidět, abyste uvěřili

    Většinou spíláme samotnému Hollywoodu za to, že dokola opakuje stejné formule a odmítá přijít s něčím novým. Předělávky, napodobeniny či parodie úspěšných filmů ale mají ve světě takovou popularitu, že si vyčlenily vlastní žánr, který se mimo jiné vyznačuje naprostou neúctou k původní látce či autorským právům. Podívejme se na několik děl z alternativních filmových regionů, která bez ostychu vykradla hollywoodské blockbustery, potažmo jim vtiskla vlastní kulturní a národní identitu.