Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Pitt, Clooney a zmařená špinavá práce. Akční komedie Osamělí vlci přetéká charismatem
    Filmy29. 5. 2024
    Pitt, Clooney a zmařená špinavá práce. Akční komedie Osamělí vlci přetéká charismatem

    Nejde sice o pokračování Dannyho parťáků, ale zasloužilé veterány Brada Pitta a George Clooneyho přesto vidíme v dalším společném projektu rádi. Pod režisérem marvelovské trilogie Spider-Man Jonem Wattsem dotočili akční komedii Osamělí vlci (Wolfs), v níž musí spolupracovat jako dva ilegální „čističi“ pověření stejným úkolem. Oba zachovalí šedesátníci si podle prvního traileru své role evidentně užili a s Wattsem už pokukují po dalších dílech.

  2. Proč je Furiosa nejlepší prequel historie? Chápe pravidla ságy a ze Zběsilé cesty dělá lepší film
    Téma29. 5. 2024
    Proč je Furiosa nejlepší prequel historie? Chápe pravidla ságy a ze Zběsilé cesty dělá lepší film

    Svět se zhroutil. Nastaly války o vodu, lidé zdivočeli a radioaktivní pustinou se prohání benzínem nasáklé motorkářské hordy, které v pouštním prostředí o středověkých pravidlech hledají svůj kousek duševní zeleně a naděje. V kinech uváděná Furiosa (Furiosa: A Mad Max Saga), která předchází událostem novodobé akční klasiky Šílený Max: Zběsilá cesta (Mad Max: Fury Road) z roku 2015, z finančního hlediska propadne. Je to nešťastná skutečnost dnešní blockbusterové doby, která navzdory občasným výchylkám zkrátka nepřeje nekompromisním a unikátním vizím od režisérů jako George Miller, který v 79 letech odmítl hrát podle očekávaných pravidel. A přitom stvořil jeden z nejúžasnějších prequelů kinematografie, který se dostatečně odlišuje od uctívaného předchůdce a současně z něj činí ještě lepší a komplexnější film.

  3. Demi Moore fandí předělávce klasiky Duch. Tragickou romanci povede Channing Tatum
    Filmy29. 5. 2024
    Demi Moore fandí předělávce klasiky Duch. Tragickou romanci povede Channing Tatum

    Hádal by to málokdo, ale mezi největší filmové hity devadesátých let spadá také romantická klasika Duch (The Ghost). Komediální režisér Jerry Zucker (Připoutejte se, prosím!) vyprávěl příběh bankéře Sama Wheata (Patrick Swayze), jenž zemře při loupežném přepadení a jako duch se pokouší ochránit a naposledy rozloučit se svou přítelkyní Molly (Demi Moore). Oscarový snímek momentálně směřuje k remaku a Channingem Tatutem (Bez kalhot), do nějž jednašedesátiletá Moore vkládá opatrné naděje.

  4. Jak mohl původně vypadat třetí Vetřelec? Měl hotový koncept s překvapivou zápletkou
    Filmy28. 5. 2024
    Jak mohl původně vypadat třetí Vetřelec? Měl hotový koncept s překvapivou zápletkou

    Nezřídka se stává, že filmové velkoprodukce jsou pro zúčastněné peklem. Pravidlo potvrzují hlavně pokračování zavedených a populárních sérií, u nichž je samotná nutnost existence význačnější nežli kreativita a smysluplnost projektu. Vetřelec 3 (Alien³) roku 1992 navazoval na dvě velebená mistrovská díla, která sci-fi zápletku o mimozemském monstru vždy nakousla z trochu jiné strany. Režie se měl původně ujmout tehdy čerstvý objev Renny Harlin (Smrtonosná past 2), jenž se svým nápadem ostrouhal a přes mnoho zamítnutých adeptů a revizí scénáře jej nakonec nahradil David Fincher (Sedm). Temný příběh o vězeňské kolonii, v jejíchž zákrutech útočí hbitá bestie přivlečená v těle Ripleyové (Sigourney Weaver), mohl pod Harlinovým vedením vypadat úplně jinak. A dle finského tvůrce samozřejmě mnohem lépe.

  5. Filmy bez umělé inteligence? „Jako nepřesedlat z koní na auta,“ myslí si George Lucas
    Téma28. 5. 2024
    Filmy bez umělé inteligence? „Jako nepřesedlat z koní na auta,“ myslí si George Lucas

    Může se stát, že filmy jednou budou vznikat pouze na základě textových algoritmů, z nichž stále schopnější nástroje umělé inteligence vyplivnou komplexní audiovizuální dílo? Pro mnoho filmových zaměstnanců dystopický scénář zatím nehrozí, ale AI už k částečnému pobouření vystrkuje růžky a debatují o ní i největší osobnosti Hollywoodu. Jednoznačný názor zastává také osmdesátiletý tvůrce Star Wars a pionýr digitální kinematografie George Lucas, jehož se na danou problematiku dotázali při vzácném rozhovoru na festivalu v Cannes, kde převzal Zlatou palmu za celoživotní přínos. Podle něj je začleňování AI do filmařského procesu nevyhnutelné.

  6. Hrané Flintstoneovy nespasilo ani třicet scenáristů. Přesto šlo o další triumf neomylného Spielberga
    Téma27. 5. 2024
    Hrané Flintstoneovy nespasilo ani třicet scenáristů. Přesto šlo o další triumf neomylného Spielberga

    Yabba Dabba Doo! Pravěké městečko Bedrock, kde lidé žijí bok po boku s dinosaury a řídí automobily poháněné pouze silou vlastních chodidel, v 60. letech změnilo preference televizního publika. Flintstoneovi byli prvním animovaným seriálem vysílaným v hlavním čase a jejich popkulturní dosah vydláždil cestu pro Simpsonovy a další revoluční sitcomy. Hrané filmové adaptace se na počátku 90. let chopil mocný režisér a producent Steven Spielberg, jehož motivace byla příznačně triviální – odmítal přijmout, že by John Goodman se svou bodrou vizáží nikdy neztvárnil hraného Freda Flintstona. Výsledný projekt vznikl hlavně jako povinná zakázka, a přestože si v kinech vedl skvěle, málokdo měl valný zájem o pokračování.

  7. Casting století? Dávná hvězda Titanicu hraje Marlona Branda, je jeho dokonalou kopií
    Filmy27. 5. 2024
    Casting století? Dávná hvězda Titanicu hraje Marlona Branda, je jeho dokonalou kopií

    S vizáží arogantního hezouna měl ideální predispozice pro úlohy zámožných parchantů, což Billy Zane bezezbytku zúročil v nejúspěšnějším filmu devadesátých let. Titanic, v němž si zahrál úlisného snoubence Rose (Kate Winslet) Cala Hockleyho, udělal z osmapadesátiletého chicagského herce hvězdu. Po pětadvaceti letech ovšem zůstává jeho jasně nejslavnějším projektem, což by aspoň nakrátko mohl změnit nadcházející snímek s názvem Waltzing with Brando. Zane se v něm transformoval do legendárního Marlona Branda a první fotografie naznačují, že on ani maskéři k tomu nepotřebovali příliš píle.

  8. Hugh Jackman ztvární nejtemnější verzi Robina Hooda. Dojde na krev i smrt
    Filmy27. 5. 2024
    Hugh Jackman ztvární nejtemnější verzi Robina Hooda. Dojde na krev i smrt

    Loganem to nekončí. Nestárnoucí Hugh Jackman se po Rosomákově drsné a emotivní labutí písni a jeho letošním návratu chystá místo drápů vytasit luk a šípy. V napjatě očekávaném filmu The Death of Robin Hood ztvární legendárního hrdinu z Sherwoodského lesa, jenž bral nejen peníze bohatým, ale také spoustu lidských životů. Po poslední bitvě se jej vážně zraněného ujme záhadná žena v podání Jodie Comer (Poslední souboj) a jeho závěrečnou vykupitelskou cestu v kinech uvidíme díky distribuční společnosti A24, která na festivalu v Cannes ulovila další prestižní a tentokrát už skoro čistě mainstreamovou zakázku.

  9. Muž, který Hollywood naučil létat. Christopher Reeve inspiroval i po vlastním ochrnutí
    Filmy27. 5. 2024
    Muž, který Hollywood naučil létat. Christopher Reeve inspiroval i po vlastním ochrnutí

    Popularita superhrdinských filmů začíná v roce 1978, kdy Christopher Reeve s napřaženou paží vzlétl k oblakům jako první herec, jenž na stříbrném plátně oživil DC ikonu Supermana. Úspěšný snímek Richarda Donnera (Smrtonosná zbraň) vydláždil cestu Batmanům a posléze i Marvelu, přičemž lví podíl měl také sympatický Newyorčan v hlavní roli, jenž nikdy nepřestal ostatní inspirovat. O herci, v jehož odkazu pokračoval třeba Henry Cavill a jehož život poznamenal takřka fatální sportovní incident, vznikl dokumentární snímek Super/Man: The Christopher Reeve Story, který zkoumá unikátní odkaz jedné z nejmilovanějších hollywoodských celebrit.

  10. 10 nejkrvavějších a brutálnějších hororů filmové historie: Evil Dead, japonská šílenost i brutální Cage
    Téma26. 5. 2024
    10 nejkrvavějších a brutálnějších hororů filmové historie: Evil Dead, japonská šílenost i brutální Cage

    Krev k hororům patří asi jako k lidskému tělu, na jehož velmi otevřeném mrzačení řada násilných filmů stojí. O extrémně krvavých a brutálních hororech většinou nepřemýšlíme jako o kinematografických skvostech, ale i jejich specifický příklon k divoké exploataci může oslovit značnou část publika. Společnost ostatně fascinují obrazy lidské smrti a tvůrci se dávno naučili předhánět v tom, jak učinit filmové skony co nejstylovější. Občas tak postavy pro samou krev potřebují vytáhnout deštník a bývá zjevné, že musíme brát v potaz nadsázku.

  11. Frank Oz slaví 80. Ikonický hlas Yody stojí i za zrodem řady kultovních komedií
    Téma25. 5. 2024
    Frank Oz slaví 80. Ikonický hlas Yody stojí i za zrodem řady kultovních komedií

    Jeho dílo zná v podstatě každý, kdo si někdy mohl zapnout televizi. Jen zvláštní shodou okolností byste v ní zcela minuli všechny epizody Sezame, otevři se (Sesame Street) a najde se málo lidí, kteří by neznali Star Wars a moudrého jediského mistra Yodu, jehož Frank Oz rozhýbal ve čtyřech celovečerních filmech a pouze namluvil ve dvou, kde George Lucas použil digitální technologie. Nahrazení své ruční práce počítačovou magií anglický rodák uvítal, neboť loutkářství spíš zdědil po obou rodičích a jeho skutečnou vášní bylo po zhlédnutí filmu Orsona Wellese Dotek zla prorazit jako režisér. I to se mu nakonec podařilo a jeho instinktivní představivost přivedla na svět několik kultovních, převážně komediálních titulů.

  12. V novém filmu znásilňuje mladý Trump Ivanu. Prezidentský kandidát se chce soudit
    Filmy24. 5. 2024
    V novém filmu znásilňuje mladý Trump Ivanu. Prezidentský kandidát se chce soudit

    Letošní festival v Cannes píše mnoho pozoruhodných příběhů. Trochu mimo filmové soukolí jej zavádí vyvstalá kauza kolem premiérově uvedeného životopisného dramatu The Apprentice, v němž marvelovská hvězda Sebastian Stan ztvárňuje Donalda Trumpa v průběhu 70. a 80. let. Íránský režisér Ali Abbasi dle vlastních slov dekonstruuje mýty kolem jednoho z nejmajetnějších amerických prezidentů, na jehož vzestup k moci a osobní život nahlíží optikou přízemního humanismu a také bestiálního právníka Roya Cohna (Jeremy Strong). Recenze jsou příznivé a projekci doprovodil osmiminutový potlesk, avšak Trumpův tým a dokonce někteří investoři, kteří doufali v příznivější vykreslení aktuálního prezidentského kandidáta, vyhrožují žalobami.

  13. Nový Vetřelec zkombinuje to nejlepší z prvních dvou filmů. Při natáčení se báli i herci
    Filmy23. 5. 2024
    Nový Vetřelec zkombinuje to nejlepší z prvních dvou filmů. Při natáčení se báli i herci

    Premiéra očekávaného sci-fi hororu Vetřelec: Romulus (Alien: Romulus) proběhne už v srpnu. Přestože k dispozici máme jediný krátký trailer, doprovodné informační drobky začínají lákat na pořádně sytý vetřelčí dezert. Režisér Fede Alvarez (Lesní duch) už dříve hovořil o konzultacích s režisérem jedničky Ridleym Scottem, o dějovém zasazení mezi první dva díly a také o praktických efektech, jimiž vzdává hold práci původních trikařů… i za přítomnosti původních trikařů. Magazín Total Film přináší nový rozhovor s talentovaným hororovým tvůrcem a s ním také nové fotografie ze snímku, jímž Alvarez nezištně střídá formální polohy plíživější jedničky i Cameronovy akčnější dvojky.

  14. Je Chrám zkázy nejlepší, nebo nejhorší Indy? Skandální i průkopnické dílo s věkem neslábne
    Téma23. 5. 2024
    Je Chrám zkázy nejlepší, nebo nejhorší Indy? Skandální i průkopnické dílo s věkem neslábne

    Letí to. Druhé, z časové chronologie příběhu však úvodní dobrodružství Indiana Jonese propuklo před čtyřiceti lety. Chrám zkázy (Temple of Doom) dějově předskočil Dobyvatele ztracené archy (Raiders of the Lost Ark), neboť autor námětu George Lucas nechtěl archeologa v podání Harrisona Forda znovu zaměstnat fackováním nacistů. Publikum tentokrát nahlédlo do jihovýchodní Asie roku 1935 a vedle spektakulární zábavné akce v ní spatřilo také problematické rasové či náboženské stereotypy a samozřejmě vyostřené násilí, jímž režisér Steven Spielberg vymezil zcela nový rating přístupnosti. K temnotě jej přitom spolu s Lucasem táhlo komplikované životní období ve znamení krachujících vztahů.

  15. Havěť všude, kam se podíváš. Děsivější horor s pavouky tu ještě nebyl
    Recenze22. 5. 2024
    Havěť všude, kam se podíváš. Děsivější horor s pavouky tu ještě nebyl

    Vzpomínáte na strhující found footage horor [Rec], v němž španělskou bytovku zatarasily ozbrojené policejní složky a obyvatelé se museli sami vypořádávat s agresivní zombie nákazou? Debutující francouzský režisér Sébastien Vaniček tuhle nepříjemnou situaci víceméně kopíruje, upouští však od ručního kamerového záznamu vydávajícího se za skutečnost a nemrtvé nahrazuje smrtelně jedovatými pavouky různých velikostí, jež do komplexu se sociálně slabšími jedinci a přistěhovalci omylem vypustil ten největší loser. Před nynější premiérou v kinech a po festivalovém kolečku má Havěť (Vermines) tak dobrou pověst, že Vaničeka v Hollywoodu naverbovali pro režii nového Lesního ducha. Naštěstí pro hororové fanoušky to není náhoda.