Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Nový Pán prstenů na prvních fotkách. Příběh rohanské princezny si v ničem nezadá s předchůdci
    Filmy12. 6. 2024
    Nový Pán prstenů na prvních fotkách. Příběh rohanské princezny si v ničem nezadá s předchůdci

    V posledních týdnech se hodně mluví o hrané novince z Tolkienovy Středozemě, která ponese název The Hunt for Gollum a jejíž režii obstará Andy Serkis, jenž si zároveň zopakuje úlohu miláškem posedlého hobita. Už 13. prosince ale tuzemskými kiny zadují rohanské rohy v anime filmu Lord of the Rings: The War of the Rohirrim, který v koprodukci Warner Bros. Animation, New Line Cinema a Sola Entertainment natočil Japonec Kendži Kamijama.

  2. Žraloci v Paříži se vymkli kontrole. Netflix servíruje nejhloupější filmový hit roku
    Recenze11. 6. 2024
    Žraloci v Paříži se vymkli kontrole. Netflix servíruje nejhloupější filmový hit roku

    Skoro každý zvířecí horor je svým způsobem ekologický. Lidé narušují zástupcům fauny jejich přirozené prostředí, překrucují instinkty přežití a sami jim vnucují nová lovná teritoria s pozměněným jídelníčkem. Na Netflixu uváděný francouzský horor Žraloci v Paříži (Sous la seine) poukazuje na znečišťování oceánů a predátora ze slaných vod, jenž vlivem mutace nepřirozeně roste a umí se rozmnožovat partogenezí, protahuje městskými katakombami i řekou, která hostí očekávaný triatlonový závod. Přesnídávek je pro nakrklého žraloka dostatek, ale nějaké živé a kreativní krve by se člověk v téhle vážně míněné katastrofické agitce nedořezal.

  3. Hvězda Marvelu a Ztracených skončila s herectvím. Evangeline Lilly ho měla dávno po krk
    Téma11. 6. 2024
    Hvězda Marvelu a Ztracených skončila s herectvím. Evangeline Lilly ho měla dávno po krk

    Bohatství a sláva prostě nejsou všechno. Čtyřiačtyřicetiletá kanadská herečka Evangeline Lilly měla obojí už jako dvacátnice, kdy se po několika nekreditovaných úlohách stala jednou z hlavních tváří seriálového fenoménu Ztraceni (Lost). Už roku 2006 přitom nahrála video, v němž se zavazovala, že do deseti let hodlá showbyznys opustit a prezentovat se humanitárními skutky. Po takřka dvou dekádách vlastní slib dodržuje a na dobu neurčitou se od Hollywoodu odvrací, přestože jen málo kolegyň si na blockbusterové úrovni proklestilo tak působivou stezku.

  4. Největší hudební životopis vůbec. Film o Michaelu Jacksonovi má trhat rekordy
    Filmy11. 6. 2024
    Největší hudební životopis vůbec. Film o Michaelu Jacksonovi má trhat rekordy

    Král popu Michael Jackson už mezi námi není patnáct let a po skandálním dokumentu Leaving Neverland si jej bere pod drobnohled hollywoodský režisér Antoine Fuqua (Training Day), jenž o legendárním zpěvákovi a tanečníkovi natáčí celovečerní životopis Michael. Projekt za 150 milionů dolarů má být největším filmem společnosti Lionsgate, která vlastní práva třeba na Johna Wicka, a vedle Jacksonova synovce Jaafara v roli svého strýce si zahrají také Colman Domingo (Joe Jackson) nebo Miles Teller (John Branca). Od 17. dubna příštího roku přitom v kinech můžeme očekávat zemětřesení, neboť každá dosud vypuštěná fotografie vyvolává silné ohlasy od neslábnoucí fanouškovské komunity.

  5. Herečka z Cliffhangera dokázala, že má větší koule než Stallone. Zvládla scénu, na kterou neměl
    Filmy11. 6. 2024
    Herečka z Cliffhangera dokázala, že má větší koule než Stallone. Zvládla scénu, na kterou neměl

    Sylvester Stallone si svou filmovou kariérou vysloužil značný respekt a během fingovaných zápasů Rockyho Balboy či kaskadérských kousků v sérii Expendables nastřádal pár dní na nemocničním lůžku. Postavit se do ringu vedle Dolpha Lundgrena pro něj však znamenalo menší obtíž než na popruzích viset stovky metrů nad zemí, což si žádala úvodní scéna akční klasiky Cliffhanger z roku 1993. Památný adrenalinový moment natáčený v italských Dolomitech se musel obejít bez největší hvězdy, která údajně špatně snášela výšky a své záběry pořídila ve studiu. Naostro se naopak do vzduchu zavěsila Stalloneho kolegyně Michelle Joyner, která na první natáčecí den nikdy nezapomene.

  6. Může si Ian McKellen naposledy zahrát Gandalfa? „Pokud budu naživu,“ říká
    Téma10. 6. 2024
    Může si Ian McKellen naposledy zahrát Gandalfa? „Pokud budu naživu,“ říká

    U některých filmových rolí si zkrátka dokážeme představit pouze jediného hereckého představitele. Čaroděj Gandalf z Tolkienovy Středozemě se podle všeho objeví v připravovaném filmu ze série Pán prstenů s podtitulem Hunt for Gollum, který zřejmě vyplní mnohaletou elipsu v příběhu Společenstva prstenu. Pětaosmdesátiletý herec Ian McKellen, jenž mocného vousáče se špičatým kloboukem ztvárnil v šesti předchozích dílech Petera Jacksona, situaci po očku sleduje. Pokud dostane do rukou scénář ještě za svého života, účasti by se nebránil, stejně jako pětašedesátiletý Viggo Mortensen v případě Aragorna.

  7. Přelomový román Stephena Kinga konečně míří do kin. Pochody smrti natočí režisér Hunger Games
    Filmy3. 6. 2024
    Přelomový román Stephena Kinga konečně míří do kin. Pochody smrti natočí režisér Hunger Games

    Ještě pár měsíců a Stephenu Kingovi v knihkupectvích nezůstane jediný titul, který by nemohl dostat oficiální filmovou vazbu. Legendární hororový autor, jenž nějaký čas vydával pod pseudonymem Richard Bachman, je vyhledávaným zdrojem filmových adaptací už padesát let, přičemž režisér Francis Lawrence (série Hunger Games, Constantine) si nově brousí zuby na jeho vůbec první sepsanou novelu, dystopický Dlouhý pochod. King ji napsal už roku 1967 na univerzitě v Maine a předběhl s ní dobu, neboť náměty zaostřené na šílené kratochvíle totalitních společností nepřestávají filmové a televizní publikum fascinovat zhruba od půlky sedmdesátých let.

  8. Další hit Chrise Hemswortha? Oblíbený herec má být hlavní tváří dvou velkých akčních značek
    Filmy3. 6. 2024
    Další hit Chrise Hemswortha? Oblíbený herec má být hlavní tváří dvou velkých akčních značek

    Herecký představitel Thora Chris Hemsworth sbírá zatím největší kariérní uznání za roli šíleného a krutého motorkářského lorda Dementuse, jenž brázdí apokalyptické pláně v prequelu George Millera Furiosa: Sága Šíleného Maxe (Furiosa: A Mad Max Saga). Třiačtyřicetiletý Australan je na vrcholu sil a Hollywood se toho pokusí náležitě využít. Web Deadline čerstvě informoval o chystaném spojení hračkářských a filmových sérií Transformers a G.I. Joe, k čemuž směřoval už závěr snímku Transformers: Probuzení monster (Transformers: Rise of the Beasts). Hemsworth se přitom s autoboty už paktuje, Optima Primea nadabuje v nadcházejícím animáku Transformers Jedna.

  9. Bojíte se klaunů? Bill Skarsgård znovu rozpoutá teror v seriálové adaptaci Kingova To
    Seriály2. 6. 2024
    Bojíte se klaunů? Bill Skarsgård znovu rozpoutá teror v seriálové adaptaci Kingova To

    Městečko Derry v severoamerickém Maine není pro děti zrovna idylickou destinací. Dospělí jsou svázaní traumaty, jejichž kořeny sahají až k dávným generacím, a nad zarostlými lady a zatuchlými kanály se vznáší balónky signalizující přítomnost klauna s velmi drastickou povahou. Stephen King nalezl v knize To své opus magnum a režisér Andy Muschietti hutnou předlohu o dvou časových liniích přetavil do dvou výdělečných filmových adaptací z let 2017 a 2019. Nyní se chystá na režii čtyř epizod seriálové události HBO Welcome To Derry, která se ponoří do minulosti města a jejího zabijáckého přízraku i za účasti herce Billa Skarsgårda, jenž si zopakuje roli Pennywise.

  10. Scorsese, Eastwood i Spielberg. Režiséři, kteří po sedmdesátce natočili výjimečné filmy
    Téma1. 6. 2024
    Scorsese, Eastwood i Spielberg. Režiséři, kteří po sedmdesátce natočili výjimečné filmy

    Kdo říká, že lidé v papírově důchodovém věku nemohou vytvořit svá životní díla? Mnohokrát jsme něco takového viděli také v kinematografii u filmových režisérů, jejichž role vyžaduje několikaměsíční maximální koncentraci, jasnou vizi a především schopnost vštípit ji desítkám spolupracovníků, od herců až po kostyméry. „Režisér je ten člověk, za kterým všichni chodí s otázkami,“ shrnul kdysi náročnou profesi Francois Truffaut, jenž se na rozdíl od následujících tvůrců nedožil sedmdesátky. Tedy věku, kdy už fyzické energie přirozeně ubývá, ale mnozí v sobě stále najdou dost kreativity a odhodlání k výrobě velkého celovečerního filmu, který navíc ve vybraných příkladech zůstal dobově relevantní a dokázal, že životní zkušenosti a specifické osobnosti tvůrců mohou vítězit i nad mladickým entuziasmem.

  11. Žádná pomsta, ale spravedlnost. Hrabě Monte Christo slibuje nejvýpravnější spektákl roku
    Filmy31. 5. 2024
    Žádná pomsta, ale spravedlnost. Hrabě Monte Christo slibuje nejvýpravnější spektákl roku

    Letošní festival v Cannes odměnil vůbec nejdelším aplausem světovou premiéru francouzského historického dramatu Hrabě Monte Christo (The Count of Monte-Cristo), již se vestoje tleskalo bezmála dvanáct minut. Nejnovější adaptaci legendárního románu Alexandra Dumase o neprávem uvězněném Edmondu Dantèsovi (Pierre Niney) obstarala dvojice Alexandre de La Patellière a Matthieu Delaporte, která nám loni přinesla vynikající dvoudílné zpracování Tří mušketýrů. Nejnovější upoutávka s českým dabingem načrtává tragickou romanci, čtrnáctiletý pobyt v žaláři i následnou „spravedlivou pomstu“, již zvýrazní strhující lokace a vedlejší politické linie.

  12. Šéfka Star Wars lamentuje nad toxickým mužským publikem. Prý dusí herečky a režisérky
    Téma31. 5. 2024
    Šéfka Star Wars lamentuje nad toxickým mužským publikem. Prý dusí herečky a režisérky

    Ženy to v předaleké galaxii nemají snadné. Nepochybuje o tom minimálně Kathleen Kennedy, která už dvanáct let šéfuje studiu Lucasfilm, jehož se na klidný důchod za čtyři miliardy dolarů zbavil George Lucas. Projekty ze světa Star Wars, které nyní zastřešuje společnost Disney, se často nesetkávají s kdovíjak souhlasnými reakcemi. Nespokojenost až nenávist podle Kennedy tryskají hlavně směrem k ženským hrdinkám a tvůrkyním, což je do jisté míry samozřejmě pravda. Nároky jsou v období internetového drilu zkrátka neúnosné a nejen ženy musí mít hroší kůži, aby se jim nepodlomily nohy.

  13. Před deseti lety Cruise zkapal Na hraně zítřka. S pokračováním spirály si nikdo neví rady
    Téma30. 5. 2024
    Před deseti lety Cruise zkapal Na hraně zítřka. S pokračováním spirály si nikdo neví rady

    Snadno se zapomíná, že ještě na startu minulé dekády publikum radostně výskalo při představě, že opakovaně uvidí brutální smrt Toma Cruise. Originální sci-fi Na hraně zítřka (Edge of Tomorrow), již proměnlivá skvadra scenáristů převzala z japonské předlohy All You Need Is Kill, se s tehdy uvadající hollywoodskou hvězdou nemazala. Spirálový narativ o mimozemské invazi uzamkl bojem nepolíbeného majora Williama Cage (Cruise) do videoherní časové smyčky, přičemž na úspěšné splnění nesplnitelné mise padlo hodně životů. A byla to ohromná, kritiky i diváky chválená zábava, k níž nám režisér Doug Liman i scenárista Christopher McQuarrie dlouhodobě slibují pokračování. Věnují se však jiným projektům a všichni už zřejmě pochopili, že další díl nedostaneme – recept na úspěch byl totiž víceméně improvizační a ojedinělý.

  14. Oblíbená postava z Pána prstenů míří do seriálu. Čeká ji setkání s Gandalfem
    Seriály30. 5. 2024
    Oblíbená postava z Pána prstenů míří do seriálu. Čeká ji setkání s Gandalfem

    Příroda sama bude mít v nadcházející druhé sezóně Prstenů moci (The Rings of Power) své esenciální tělo i hlas. Tvůrci J. D. Payne a Patrick McKay totiž poruší dosavadní tradici filmových adaptací Pána prstenů a před srpnovou premiérou odhalují podobu Toma Bombadila, záhadné bytosti staré jako čas sám, již Peter Jackson do své fantaskní hexalogie nezahrnul. Slibují rovněž, že v knize velice pasivní postava tentokrát projeví větší iniciativu a přispěje k boji proti Sauronově narůstající hrozbě. Ztvárnil ji hojně obsazovaný britský herec Rory Kinnear (Černé zrcadlo, Není čas zemřít).

  15. Aragorn by v novém Pánu prstenů neměl chybět. Viggo Mortensen promluvil o možném návratu
    Filmy30. 5. 2024
    Aragorn by v novém Pánu prstenů neměl chybět. Viggo Mortensen promluvil o možném návratu

    Filmovou Středozem z pera J. R. R. Tolkiena čeká hon na Gluma. U Warner Bros. se vyrábí nový Pán prstenů s podtitulem Hunt for Gollum od scenáristů a producentů původní trilogie a od režiséra Andyho Serkise, jenž si současně zopakuje hereckou úlohu hobita sužovaného mocí svého miláška. Novinkám bedlivě naslouchá také pětašedesátiletý Viggo Mortensen, jenž se publiku před třiadvaceti lety představil jako hraničář a pozdější gondorský král Aragorn. Dá se totiž předpokládat, že příběh tuto postavu opět zahrne, čemuž by se newyorský herec nebránil.