Bojíte se klaunů? Bill Skarsgård znovu rozpoutá teror v seriálové adaptaci Kingova To

Bojíte se klaunů? Bill Skarsgård znovu rozpoutá teror v seriálové adaptaci Kingova To
Bill Skarsgård – To: Kapitola 2 | Warner Bros.
První díl To z roku 2017, který se věnoval dětským protagonistům čelícím starodávné bytosti schopné zosobnit libovolný strach a trauma, se stal s tržbami 700 milionů dolarů nejvýdělečnějším hororem s přístupností od 15 let. Dvojka si vedla z finančního i kritického hlediska hůře, ale tržby obou dílů přesto vyhnala až k 1,17 miliardám. Série znovu nakopla popularitu Stephena Kinga v rámci velkých hollywoodských produkcí, v současnosti vzniká hned pět prestižních adaptací – vedle Welcome To Derry se dočkáme nového Běžícího muže, Mike Flanagan uvede Chuckův život, Osgood Perkins povídku The Monkey a Francis Lawrence se brzy vrhne na dystopický Dlouhý pochod.
Welcome to Derry
Welcome to Derry
Seriál, oznámený už loni v únoru, odbočí od knižního příběhu do minulosti. K dispozici přitom má řadu flashbacků, jimiž King v románu informoval o historických vlnách teroru, jež Derry zahltí každých 27 let a často se netýkají pouze dětských obětí. „Jde o epický příběh s tolika motivy, že je nelze prozkoumat prostřednictvím našich filmů. Těšíme se, že s vámi budeme sdílet hloubku Stephenova románu s jeho srdceryvností, humorem, lidskostí i děsem,“ prohlásili sourozenci Andy a Barbaba Muschiettiovi ve tehdejším prohlášení. Oba se ujali producentských povinností spolu s Jasonem Fuchsem, jenž s Muschiettim zkonstruoval zatím utajovaný příběh.
Padesátiletý argentinský režisér, jenž stojí za loňským kasovním propadákem Flash, podle webu Deadline natočí čtyři epizody. Welcome To Derry jich bude mít celkem devět, tudíž času na rýsování dobové atmosféry a seznamování s novými postavami, dost možná přejatými z Kingových nápadů, zbyde dostatek. A hlavně u toho bude Bill Skarsgård, jehož precizní výkon ve filmech údajně vystrašil mladé herce a zpečetil jeden z nejlepších hororových castingů historie. Třiatřicetiletá hvězda Johna Wicka či akčňáku Boy Kills World, která se brzy představí také v remaku Vrány, doplňuje dříve oznámené Taylour Paige (Zola), Jovana Adepoa (Babylon) či Chrise Chalka (Černobílá spravedlnost).
To (2017)
To (2017)
To Kapitola 2
To: Kapitola 2
John Wick: Kapitola 4
Převážně afroamerické obsazení hlavních rolí může naznačovat situování děje do 19. století, kdy rasismus a otrokářství v zásadě určovaly americkou identitu a potenciálně nahrávaly Pennywiseovi, který v knize často potměšile přispíval k veřejnému lynčování a jiným krutostem. Kingem vykreslený svět ostatně pouze zintenzivňuje reálné nástrahy dospívání a hrůzy dějinného chodu, jež se do lokální paměti malého města zařezávají jako klaunovy tesáky do dětských končetin. HBO má po letošním Rodu draka v rukávu další jistý hit, který by si měl vlastní existenci snadno obhájit.
Prohlédněte si dosavadní žebříček nejlepších seriálů roku 2024 podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroje: Deadline, Kinobox