Nový Pán prstenů na prvních fotkách. Příběh rohanské princezny si v ničem nezadá s předchůdci

Nový Pán prstenů na prvních fotkách. Příběh rohanské princezny si v ničem nezadá s předchůdci
Pán prstenů: Návrat krále | New Line Cinema
S prvními zveřejněnými fotkami se vyrojily také zprávy z festivalu animované tvorby v Annecy, kde film za přítomnosti tvůrců a producentů odhalil dvacetiminutový klip. Ten si vysloužil bouřlivý aplaus a dostatečně navnadil na příběh nejmocnějšího rohanského krále Helma Hammerhanda (Brian Cox) a jeho statečné dcery Héry (Gaia Wise).
Anime se odehrává dvě stě let předtím, než Bilbo Pytlík sebral Glumovi prsten moci a rozproudil válku o Středozem, již jsme mohli vidět ve dvou filmových trilogiích Petera Jacksona. Osmapadesátiletý Kamijama, jenž pracoval na televizních sériích Blade Runner: Black Lotus, Duch ve stroji: SAC_2045 nebo Ultraman, se vedle Tolkienovy předlohy inspiroval právě dílem Jacksona a jeho scenáristek Fran Walsh s Philippou Boyens, kteří se na novém anime rovněž podílejí. Boyens pomohla se scénářem a zbylá dvojice se chopila producentských otěží.
The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim
The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim
AI
69%
Král Helm Hammerhand byl vůbec nejmocnějším vladařem Rohanu, jehož prapor drželi ve filmové trilogii Theodén v podání Bernarda Hilla či srdnatá Eowyn, jejíž představitelka Miranda Otto si nyní roli zopakovala – i když pouze jako vypravěčka. Příběh rozvede konflikt Rohanu s válečníky Dunlending, kteří nepřátele zatlačí do Helmova žlebu. „Ve filmu uvidíme některé opravdu silné momenty, přičemž Brian je dokázal ustát zdánlivě bez námahy,“ ocenila Boyens dabérský výkon Coxe, jenž se stal mistrem mrazivých proslovů coby Agamemnón v Troji či Logan Roy v seriálovém hitu Boj o moc.
V centru dění ovšem bude nově představená princezna Héra, která na jedné z fotografií sedí po boku svého otce a dalších nováčků, Haletha a Hamy. Héra se musí postavit do čela odboje proti zuřivým pomstychtivým dobyvatelům a půjde o vůbec první ženskou protagonistku Tolkienových adaptací. „Příběh má obrovskou sílu,“ ujišťoval s pomocí překladatele Kamijama, jemuž před obecenstvem sekundoval také Andy Serkis. Podle něj čekají fanoušky hotové žně, což posvětila také Boyens. Anime formát dle jejích slov umožnil začlenit fantastické věci, které by jinak nemohly být uskutečněné, například kvůli výrobní ceně.
The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim
The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim
The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim
Pán prstenů: Dvě věže
Brian Cox
Héra přitom není v Tolkienových dodatcích, z nichž tvůrci čerpali, ani pojmenovaná. „Věděli jsme, že Helm má dceru, která je pro daný konflikt důležitá. Já a hlavně scenárista Phoebe Gittins jsme k ní hrozně přilnuly. Pochopili jsme břímě toho, když jste bezejmennou dcerou, což v nás okamžitě probudilo zájem. Jaká byla? Jak žila?,“ pokračovala Boyens, která rovněž vyzdvihla fascinující a nepředvídatelnou povahu hlavního záporáka, vůdce lidu Dunlending Wulfa (Luke Pasqualino).
„Otevřeně se vyjadřuje k mnoha záležitostem, jimž čelíme i v dnešním světě,“ navázala scenáristka na Kamijamu, jenž hovořil o „lekci z arogance a zodpovědnosti i uvědomění si vlastní moci.“ Podle režiséra opět žijeme ve světě, kde hrozí válečné konflikty, tudíž přemýšlení nad povahou moci a z ní vycházející zodpovědnosti se nabízí i ve smyšlené Středozemi.
Promítaný materiál se dočkal nadšeného přijetí, před vydáním první upoutávky nám nicméně musí stačit mlhavé popisy a tři prozatímní fotografie. Lord of the Rings: The War of the Rohirrim má stát na vlastních nohách a fungovat jako esenciální anime s kořeny v díle, jaké za sebou zanechali Tolkien i Jackson se svým týmem. První nadcházející hraný snímek The Hunt for Gollum dorazí roku 2026.
Zatím se můžete podívat na náš žebříček nejlepších fantasy filmů, kde má trilogie Pána prstenů nepřekvapivě dominantní postavení.
Zdroje: Variety, People, Entertainment Weekly