Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Jaký bude další film Stevena Spielberga a kdo si v něm má zahrát?
    Filmy10. 3. 2021
    Jaký bude další film Stevena Spielberga a kdo si v něm má zahrát?

    Legendární režisér už pracuje na svém čtyřiatřicátém filmu, který se podívá do světových kin. O čem má být?

  2. Předčasně zesnulý herec točil svůj poslední film v bolestech. Roli v propadáku přijal, aby udělal naposledy radost svým dětem.
    Téma9. 3. 2021
    Předčasně zesnulý herec točil svůj poslední film v bolestech. Roli v propadáku přijal, aby udělal naposledy radost svým dětem.

    81. narozeniny by dnes oslavil vynikající charakterní herec z Portorika, jenž si udělal jméno na newyorských divadelních prknech a jehož vstup mezi hollywoodskou elitu mu v polovině 90. let překazila osudová nemoc.

  3. Recenze: Billie Eilish: The World's a Little Blurry - Hudební fenomén nové generace pořádně zblízka.
    Recenze7. 3. 2021
    Recenze: Billie Eilish: The World's a Little Blurry - Hudební fenomén nové generace pořádně zblízka.

    Každá další dekáda se nese ve znamení teenagerského hudebního idolu, který diktuje trendy soudobé generace dospívajících. Před dvaceti lety tu byla Britney Spears a naposledy třeba Katy Perry. A není sebemenších pochyb o tom, že vstup do třetího desetiletí 21. století patří mladé zpěvačce s charakteristickým melírem a pytlovitým oblečením, která rozhodně neřekla poslední slovo.

  4. Knižní klasika mistra hororu se konečně podívá na naše obrazovky. Budou u toho ty největší osobnosti televizní i filmové tvorby
    Seriály7. 3. 2021
    Knižní klasika mistra hororu se konečně podívá na naše obrazovky. Budou u toho ty největší osobnosti televizní i filmové tvorby

    Zdánlivě zapomenutý román z pera nejprodávanějšího spisovatele současnosti se po 37 letech dočká seriálové adaptace.

  5. 10 opravdu klasických gangsterek, na které by správný fanoušek neměl zapomínat
    Téma6. 3. 2021
    10 opravdu klasických gangsterek, na které by správný fanoušek neměl zapomínat

    Žádný jiný žánr vyjma hororu a pornografie nečelil ve své historii natolik ostrému přístupu ze strany filmové cenzury. Gangsterské snímky dodnes fascinují pro své násilné vykreslení vzestupu a pádu shakespearovského (anti)hrdiny a diváci na velkém plátně milují světy organizovaného zločinu, oproštěné od tradičně vštěpovaných morálních zásad. A protože klasika bývá zpravidla nedostižná, pojďme se ohlédnout za deseti klasickými gangsterkami amerického původu, na které se po velkolepé revizi žánru v 70. letech v širším diváckém měřítku poněkud zapomíná.

  6. Šikana, sebepoškozování a deset let drogové závislosti. Brzké účinkování v úspěšném filmu si na mladé herečce vybralo svou daň
    Téma5. 3. 2021
    Šikana, sebepoškozování a deset let drogové závislosti. Brzké účinkování v úspěšném filmu si na mladé herečce vybralo svou daň

    Mít už v deseti letech slavnou tvář, kterou lidé na ulici poznávají, je možná snem kdejakého dospívajícího. Podobný úspěch se však může snadno proměnit v břímě, pod jehož tíhou se pubertální hvězda propadne až na samotné dno.

  7. Nejlepší neamerický snímek uplynulého roku produkoval slavný herec Brad Pitt. Minari kráčí ve stopách oscarového Parazita
    Recenze3. 3. 2021
    Nejlepší neamerický snímek uplynulého roku produkoval slavný herec Brad Pitt. Minari kráčí ve stopách oscarového Parazita

    Čerstvý vítěz Zlatého glóbu za nejlepší zahraniční film produkuje slavný Brad Pitt, jehož společnost Plan B už mnohokrát prokázala cit pro výběr citlivých a hloubavých lidských příběhů. A také Minari je silně autorským počinem, jenž dle slov svého tvůrce překračuje hranici jazykové bariéry a promlouvá jazykem svého srdce. A s tím nelze než souhlasit.

  8. Recenze: Pelé - Dokumentární portrét výjimečné kariéry nejlepšího brazilského fotbalisty.
    Recenze1. 3. 2021
    Recenze: Pelé - Dokumentární portrét výjimečné kariéry nejlepšího brazilského fotbalisty.

    V současnosti vládnou fotbalovým trávníkům Lionel Messi a Cristiano Ronaldo, před půlstoletím je zcela opanoval geniální Brazilec s celým jménem Edson Arantes do Nascimento. Netflix nyní přináší skoro dvouhodinové ohlédnutí za sportovní kariérou člověka, o němž se nezřídka hovoří jako o nejlepším fotbalistovi historie.

  9. Recenze: Herec - homosexualita, intriky a divadelní sny pod železnou rukou komunismu
    Recenze28. 2. 2021
    Recenze: Herec - homosexualita, intriky a divadelní sny pod železnou rukou komunismu

    Opěvovaná minisérie České televize se chlubí sedmi nominacemi na Českého lva (udílení cen proběhne již v sobotu 6. března) a dění situuje do tvrdého komunistického režimu 50. let. Přes nesporné kvality produkce ale moc zajímavých podnětů nenabízí.

  10. Práce na pokračování kultovní sci-fi o mimozemském ghettu konečně začaly!
    Filmy27. 2. 2021
    Práce na pokračování kultovní sci-fi o mimozemském ghettu konečně začaly!

    Jeden už si myslel, že k tomu nikdy nemůže dojít. Nyní však režisér úspěšného sci-fi filmu z roku 2009 konečně potvrdil, že druhý díl je ve vývoji.

  11. Celoroční stres a nelidské zacházení. Natáčení ikonického hororu bylo pro herečku noční můrou
    Téma26. 2. 2021
    Celoroční stres a nelidské zacházení. Natáčení ikonického hororu bylo pro herečku noční můrou

    "Vstát v pondělí ráno tak časně a uvědomit si, že musím brečet celý den, protože to je naplánované - nechápu, jak jsem to dokázala," vzpomíná dnes jednasedmdesátiletá herečka, pro níž se její nejslavnější role stala zároveň jejím prokletím.

  12. Jeden z nejopěvovanějších filmařů dneška oznámil svůj nový projekt. Scénář obstará autor ikonického krimithrilleru.
    Filmy25. 2. 2021
    Jeden z nejopěvovanějších filmařů dneška oznámil svůj nový projekt. Scénář obstará autor ikonického krimithrilleru.

    Režisér řady kinematografických klasik rozvine svou lukrativní smlouvu s Netflixem ve formě dalšího celovečerního filmu.

  13. Recenze: Jako v bavlnce - Elegantní podvodnice zbrojí proti ruské mafii. Měli byste být u toho
    Recenze25. 2. 2021
    Recenze: Jako v bavlnce - Elegantní podvodnice zbrojí proti ruské mafii. Měli byste být u toho

    Žánrově nevyhraněná satira o souboji mafie s pečovatelskou podvodnicí chce reflektovat odvrácenou stranu amerického snu. V prvé řadě je ale zábavně vystavěnou hříčkou, která stojí na skvělých hereckých výkonech a nepředvídatelnosti.

  14. Představitel Harryho Pottera překvapil a poskytl nevídaně upřímné vyjádření o vlastním herectví
    Téma23. 2. 2021
    Představitel Harryho Pottera překvapil a poskytl nevídaně upřímné vyjádření o vlastním herectví

    Filmová série o mladém kouzelníkovi s jizvou ve tvaru blesku představuje jeden z předních kulturních emblémů tohoto století. A jen málokdo si v roli Harryho Pottera umí představit někoho jiného než Daniela Radcliffa. Je tedy překvapivé, že sám herec zpětně hledí na své výkony spíše se studem.

  15. Drew Barrymore: Největší dětská hvězdička osmdesátých let si v útlém mládí prošla peklem, které ji navždy změnilo
    Téma22. 2. 2021
    Drew Barrymore: Největší dětská hvězdička osmdesátých let si v útlém mládí prošla peklem, které ji navždy změnilo

    Svého času byla přesvědčená, že se nedožije ani 25 let. Dětství trávila odloučená od svých problémových rodičů a dokonce v léčebně pro duševně choré. Dnes ovšem slaví už 46. narozeniny, za sebou má vydatnou filmovou kariéru a o své divoké minulosti se nebojí nahlas hovořit.