Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. Animovaný Spider-Man je zpátky! Nový kraťas s temnou zápletkou je dárkem pro fanoušky
    Filmy27. 3. 2024
    Animovaný Spider-Man je zpátky! Nový kraťas s temnou zápletkou je dárkem pro fanoušky

    Animovaný Spider-Man (Spider-Man: Into the Spider-Verse) se stal naprostým fenoménem, a tak trochu evolucí, jež nám naplno představila nový, technologicky dokonalý „kreslený“ kabátek, který dokázali tvůrci vytěžit na maximum už ve dvou případech. Jelikož si ale na třetí díl a pokračování bravurního snímku Spider-Man: Napříč paralelními světy (Spider-Man: Across the Spider-Verse) počkáme déle, než se čekalo a premiéra je doposud v nedohlednu, rozhodli se nám tvůrci naservírovat aspoň malé překvapení. Své pavoučí universum obohatili o první kraťas, jenž má navíc vážný a takřka hororový tón.

  2. Viggo Mortensen režíruje mrazivý western. Upoutávka láká na drsný výlet na Divoký západ
    Filmy27. 3. 2024
    Viggo Mortensen režíruje mrazivý western. Upoutávka láká na drsný výlet na Divoký západ

    Viggo Mortensen má na svém hereckém kontě několik nezapomenutelných rolí, díky nimž si ho zamilovali fanoušci snad všech žánrů a generací. Díky pečlivému výběru rolí se stačil velmi snadno dostat ze škatulky „toho, co hrál Aragorna“ a za své výkony v Zelené knize (Green Book), Východních příslibech (Eastern Promises) a snímku Tohle je náš svět (Captain Fantastic) byl po právu nominován za Oscara. V herecké branži tedy dokázal takřka vše, a tak si v posledních letech snaží plnit sny i coby režisér. Jeho druhý autorský počin The Dead Don't Hurt by pak měl potěšit všechny příznivce drsných westernů.

  3. Nová akční hvězda? Conor McGregor chce jít po úspěchu Hrozby smrti ve stopách Arnolda a Stalloneho
    Filmy26. 3. 2024
    Nová akční hvězda? Conor McGregor chce jít po úspěchu Hrozby smrti ve stopách Arnolda a Stalloneho

    Před pár dny zveřejnila streamovací platforma Amazon Prime Video jeden ze svých nejočekávanějších filmů jara, Hrozbu smrti (Road House). Remake stejnojmenného béčka s Patrickem Swayzem bude pro službu podle prvních prognóz velkým hitem a jistý podíl na sledovanosti má jistě také účast slavného MMA zápasníka Conora McGregora, jenž doufá, že mu snímek naplno otevře hollywoodské dveře a jeho čeká snová kariéra po vzoru Arnolda Schwarzeneggera či Sylvestra Stalloneho.

  4. Mizerové jsou zpátky! Oblíbená dvojice bojuje v explozivním traileru na život a na smrt
    Filmy26. 3. 2024
    Mizerové jsou zpátky! Oblíbená dvojice bojuje v explozivním traileru na život a na smrt

    Už jsou zase zpátky. Drsňák Mike Lowrey s tváří Willa Smithe a jeho ukecaný kámoš Marcus Burnett v podání Martina Lawrence se vrací v pořadí již čtvrtých Mizerech, tentokrát s všeříkajícím podtitulem Na život a na smrt (Bad Boys: Ride or Die). Po nečekaném úspěchu třetího dílu se vrací na scénu režiséři Adil El Arbi a Bilall Fallah i většina vedlejších postav a zdá se, že fanoušci série si opět přijdou na své. První upoutávka totiž znovu slibuje zábavnou jízdu plnou přepálené akce i komediálního špičkování ústřední dvojice.

  5. Vypadlá Denisa promluvila o třetím Survivoru: Blížící se genderové pravidlo i fňukání soutěžících
    Rozhovory26. 3. 2024
    Vypadlá Denisa promluvila o třetím Survivoru: Blížící se genderové pravidlo i fňukání soutěžících

    Třetí série reality show Survivor Česko & Slovensko jede na plné obrátky a minulé epizody, které můžete zhlédnout na platformě Voyo, byly na události velmi bohaté. Došlo k obměně členů mezi kmeny a po prohraném duelu se se soutěží rozloučila další známá tvář, modelka Denisa Dvořáková. Právě ta je nejnovějším hostem pořadu Divočina z ostrova, v němž vítěz první řady Vladimír Čapek a jeho parťák Daniel rekapitulují události uplynulých dílů.

  6. Top kina ČR: Druhé Duně stále nedochází dech. Sladký život a Kung Fu Panda ji ale dotahují
    Filmy25. 3. 2024
    Top kina ČR: Druhé Duně stále nedochází dech. Sladký život a Kung Fu Panda ji ale dotahují

    Minulý víkend se obešel v českých kinech bez větších premiér a na návštěvnosti to bylo logicky znát. Do kinosálů zavítalo méně návštěvníků než v uplynulých, pro kinaře velmi štědrých, týdnech. Stále se však nejedná o žádnou katastrofu, jelikož tři největší taháky pořád vykazují solidní formu a zdá se, že druhé Duně (Dune: Part Two), Kung Fu Pandě 4 či české romantice Sladký život dochází dech velmi pozvolna.

  7. Ano, šéfe! se vrací. Zdeněk Pohlreich i přes tvrdá slova o konci chystá návrat ikonické show
    Seriály25. 3. 2024
    Ano, šéfe! se vrací. Zdeněk Pohlreich i přes tvrdá slova o konci chystá návrat ikonické show

    Pořad Ano, šéfe! se vysílal na televizi Prima od roku 2008 a hned po své premiéře se stal televizním fenoménem. Diváci poprvé více nahlédli do zákulisí českých restaurací i kvalit české gastronomie a popularitu pořadu samozřejmě umocňovala také přítomnost Zdeňka Pohlreicha, jehož charisma i hlášky řadu diváků okouzlily. Bylo to právě Ano, šéfe!, jež v Česku stojí za trendem moderních kulinářských pořadů, který trvá dodnes. I když se zdálo, že pořad definitivně skončil, opak je pravdou.

  8. Sci-fi Problém tří těles toho chce říct opravdu mnoho. Má s tím ale značné problémy
    Recenze23. 3. 2024
    Sci-fi Problém tří těles toho chce říct opravdu mnoho. Má s tím ale značné problémy

    Netflix se velkolepých seriálů a velkorysých adaptací slavných děl nikdy nebál, a i když si o politice streamovací platformy můžeme myslet cokoliv, um ve vytvoření velké seriálové události jí upřít nelze. Jednou z jejích největších seriálových událostí roku má být i sci-fi novinka Problém tří těles (3 Body Problem), která vychází z oceňované knižní ságy Vzpomínka na Zemi spisovatele Liou Cch´-sina. Předloha je považována za jeden z nejvěhlasnějších titulů moderní sci-fi. Ne všichni proto vzali s nadšením, že se předlohy ujali David Benioff a D. B. Weiss, kteří mají na kontě neslavně zakončenou Hru o trůny (Game of Thrones).

  9. VOD tipy: Oppenheimer se střetne s Conorem McGregorem a sci-fi od tvůrců Hry o trůny
    VOD22. 3. 2024
    VOD tipy: Oppenheimer se střetne s Conorem McGregorem a sci-fi od tvůrců Hry o trůny

    Tento víkend bude pro fanoušky streamovací zábavy obzvláště výživný. V pohodlí domova si totiž mohou konečně užít jeden z nejchválenějších filmů loňského roku a vítěze sedmi Oscarů, Oppenheimera od Christophera Nolana. Netflix si pro vás pak připravil jednu ze svých největších seriálových událostí a na své si přijdou i příznivci přímočaré akce.

  10. Když se Batman nedívá. Komiksový spin-off s Tučňákem se představuje v temném traileru
    Seriály22. 3. 2024
    Když se Batman nedívá. Komiksový spin-off s Tučňákem se představuje v temném traileru

    Když v roce 2022 spatřil světlo světla Batman (The Batman) s tváří Roberta Pattinsona od režiséra Matta Reevese, dostali jsme poněkud temnější a drsnější vizi komiksového hrdiny, která si brala to nejlepší z klasických drsných kriminálek. V neposlední řadě nám však představila novou verzi ponurého Gothamu, z něhož hodlají tvůrci těžit i v dalších projektech. Tím prvních z nich bude seriál o Tučňákovi (The Penguin) v podání znovu k nepoznání namaskovaného Colina Farrella.

  11. Akční nářez plný krve a utrpení. Nový trailer na Opičího muže slibuje dechberoucí podívanou
    Filmy22. 3. 2024
    Akční nářez plný krve a utrpení. Nový trailer na Opičího muže slibuje dechberoucí podívanou

    Ještě před pár měsíci o novém akčním filmu Opičí muž (Monkey Man) prakticky nikdo nevěděl a i pro těch pár znalých se jednalo spíše o nenápadný film, co skončí na Netflixu. Jenže stačil jeden nabušený trailer a nadšené první ohlasy a režijní debut herce Deva Patela se stal rázem jedním nejočekávanějších akčních filmů roku, který se díky producentovi Jordanu Peelovi (Uteč) podívá i do kin. Pozitivní šeptandu projektu nyní doplňuje další, emocemi i krví nasáklá upoutávka.

  12. Gyllenhaal mlátí Conora McGregora. Nová Hrozba smrti připomíná akční béčka z videokazet
    Recenze22. 3. 2024
    Gyllenhaal mlátí Conora McGregora. Nová Hrozba smrti připomíná akční béčka z videokazet

    Původní Road House je dnes už malinko zapadlým béčkem, v němž se Patrick Swayze snažil přesvědčit diváky, že umí kromě tancování taky solidně kopat. A díky jednoduchosti a naivitě z toho vznikla esenciální žánrovka své doby. Nová verze, která je od čtvrtka dostupná na Amazon Prime Video pod českým názvem Hrozba smrti (Road House), přináší na scénu nejen dokonale vyrýsovaného Jakea Gyllenhaala, ale také sportovní fenomém MMA a jednu z jeho nejkontroverznějších hvězd Conora McGregora.

  13. Klasika Tima Burtona je zpátky. Druhý Beetlejuice odhaluje v prvním traileru Jennu Ortegu
    Filmy22. 3. 2024
    Klasika Tima Burtona je zpátky. Druhý Beetlejuice odhaluje v prvním traileru Jennu Ortegu

    Ještě před tím, než se režisér Tim Burton zapsal do diváckých srdcí svým Batmanem, Střihorukým Edwardem (Edward Scissorhands) či Ospalou dírou (Sleepy Hollow), zabodoval u diváků morbidní komedií Beetlejuice. Příběh o dvojici zoufalých duchů a titulním démonickém vymítači se stal hitem, který nám do velké míry poprvé představil Burtonův nezaměnitelný styl a jeho tradiční prvky, jichž se v následujících letech nevzdal. Letos se ikonický tvůrce ke svému ranému dílu vrátí a prvním traileru ukázal nejen staré známé v čele s Michaelem Keatonem, ale také novou krev, jež reprezentuje Jenna Ortega z Wednesday.

  14. Noví Krotitelé duchů jsou velkým zklamáním. Slavná značka podle prvních reakcí zamrzla v čase
    Filmy21. 3. 2024
    Noví Krotitelé duchů jsou velkým zklamáním. Slavná značka podle prvních reakcí zamrzla v čase

    Když v roce 2021 vtrhli do kin noví Krotitelé duchů s podtitulem Odkaz (Ghostbusters: Afterlife), zdálo se, že se stará franšíza dočkala stylového znovuzrození. Jason Reitman převzal pomyslnou režijní pochodeň po svém otci, tvůrci původních Krotitelů duchů (Ghostbusters) Ivanu Reitmanovi, a stvořil důstojný reboot, jenž dokázal hezky pracovat s nostalgií i starými známými a zároveň nám představil novou generaci hrdinů. Film zaznamenal v covidové době relativní kasovní úspěch, další díl s podtitulem Říše ledu (Ghostbusters: Frozen Empire) už má být proto velkolepým rodinným dobrodružstvím a v podstatě epickým trikovým blockbusterem. U kritiků však noví Krotitelé duchů tvrdě narazili.

  15. Akční překvapení roku v nadupaném traileru. Kaskadér srší humorem i explozemi
    Filmy20. 3. 2024
    Akční překvapení roku v nadupaném traileru. Kaskadér srší humorem i explozemi

    Okolo nového snímku režiséra Davida Leitche Kaskadér (The Fall Guy) se začíná v posledních dnech šířit velmi pozitivní šeptanda. Akční novinka sbírá po své premiéře na festivalu SXSW nadšené ohlasy mluvící o svěží žánrové jízdě a Goslingovi za film složil poklonu i samotný Steven Spielberg. Pozitivní vlnu nyní korunuje finální trailer, jenž je zároveň také tím nejstylovějším a nejzábavnějším.