10 tipů ze zlínského filmového festivalu: Animovaná zvířátka, fantasy i šikana

10 tipů ze zlínského filmového festivalu: Animovaná zvířátka, fantasy i šikana
Lars je LOL | Nordisk Film Distribution
Festival během své sedmidenní poutě nabídne 289 filmových projekcí, na něž dorazí 53 tvůrčích delegací z celého světa. „Do Zlína zavítá 53 filmových delegací z celého světa včetně Kanady, USA, Argentiny, Norska a dalších zemí. V tuto chvíli očekáváme návštěvu více než šesti desítek osobností z filmového světa. Počet akreditovaných hostů dosáhl před začátkem festivalu téměř tří tisíc,“ upřesnil prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.
Vzrostl zájem o školní dopolední projekce, zejména mezi mimozlínskými školami, a festival tradičně nabízí i řadů workshopů, besed či koncertů známých hudebních hvězd. Prim zde ovšem logicky hrají filmy, jichž je znovu požehnaně. Pojďte si s námi proto projít desítku tipů, mezi nimiž by si svého favorita měli vybrat diváci všech věkových kategorií, i z dospělejšího publika.

Čaroděj Kajtek
Čaroděj Kajtek
AI
67%
Polsko-česko-slovenský snímek s fantasy prvky pojednává o dvanáctiletém chlapci Kajtekovi, jenž v sobě najde nadpřirozenou sílu a schopnost vytvářet novou realitu. Brzy ale zjistí, že jeho magie má nejen své světlé, ale bohužel i temnější stránky. I když zprvu používá schopnosti jen pro svůj prospěch, brzy se kvůli následkům svých činů naučí zodpovědnosti. Film pojednává o dětských snech, fantazii a postupném dospívání. V jedné z výrazných rolí se objeví český herec Martin Hofmann.
Čaroděj Kajtek
Čaroděj Kajtek
Čaroděj Kajtek
Čaroděj Kajtek
Čaroděj Kajtek

Dakar Sistaz
Dakar Sistaz
  • iVysílání
Dokumentární snímek Jana Těšitele sleduje mladá dvojčata Aliyyah a Yasmeen Kolocovy, které mají trochu jiný koníček než jejich vrstevníci – jsou totiž automobilovými závodnicemi a jejich snem je dostat se na ikonickou Rally Dakar. Dokumentarista sleduje jejich rodinné zázemí v Roudnici nad Labem, náročnou přípravu a ještě těžší trénink v dunách. Obě ovšem kromě závodění také dospívají a jejich cesty a záliby se možná kvůli tomu začnou rozcházet. Snímek pojednává mimo jiné o síle sesterského pouta a jeho vlivu na ambice a profesní cíle.
Dakar Sistaz: upoutávka | Česká televize

Lars je LOL
Lars je LOL
70%
Norská rodinná komedie na motivy stejnojmenné knihy Ibena Akerlieho vypráví o jedenáctileté Amandě, která dostane za úkol být po začátku školního roku průvodkyní jednoho z nastupujících prvňáčků. Jenže z péče o malého Larse s Downovým syndromem zprvu rozhodně není moc nadšená. Má typický pubertální pocit, že ji malý kluk ztrapňuje. Brzy však Amanda začíná zjišťovat, že mají společného více, než se na první pohled zdá, a začne mezi nimi vznikat přátelství. Snímek si svou atmosférou, humorem, dojemností i skvělými výkony ústřední dvojice už stačil získat srdce Norů, jelikož např. na festivalu Tromsø získal cenu diváků.
Lars je LOL
Lars je LOL | Nordisk Film Distribution

Lišák a Zajda zachraňují les
Lišák a Zajda zachraňují les
AI
66%
Filmový následovník populárního animovaného seriálu, v němž musí oblíbení zvířecí hrdinové zachránit milovaný les poté, co malý bobr s velkým egem otevírá na lesní mýtině svou přehradu, která vytvoří velké jezero. Hlavní hrdiny tak čeká velké dobrodružství. Zejména nejmenší diváci by díky tradiční poetice ze seriálu měli být spokojeni.

Poslední den
Poslední den
Britský film, jenž slavil úspěch na festivalu v Berlinale, pojednává o dospívající Zibu, která společně se svými spolužáky právě ukončila střední školu a chce si s nimi naplno užít poslední den, než se jejich cesty kvůli studiu začnou rozcházet. Celý den pečlivě naplánuje, její itinerář se však brzy začíná hroutit. Mimo plán se totiž objevuje nový účastník výletu, fotbalista Malcolm, jehož sportovní kariéra se bortí. A jelikož i školní budoucnost Zibu visí na vlásku, začne k němu hledat cestu. Snímek si z Berlína odvezl cenu pro režisérku Sashu Nathwani.
Poslední den
Poslední den
Poslední den

Sesterstvo
Sesterstvo
63%
Amina, Djeneba a Zineba jsou nejlepší kamarádky, jejichž silné pouto nemůže na první pohled nic zpřetrhat. Když ovšem Amina, která silně bojuje za práva žen, zveřejní bez souhlasu svých kamarádek na internet video, v němž je Zineba sexuálně obtěžována, obrátí se jejich životy i samotné přátelství vzhůru nohama. Trojice musí čelit slovním i fyzickým útokům. I mezi nimi dochází ke konfliktům, v nichž dojde i k dosud nevyřčenému – rozebírání kulturních a rasových rozdílů. Silný debut Nory el Hourch by rozhodně neměl zůstat bez povšimnutí.
Sesterstvo
Sesterstvo | Paname Distribution

Velký finále PSO
Velký finále PSO
Zahajovací snímek festivalu je dokumentem režiséra Dominika Kalivody, který se ve své celovečerní prvotině zaměřil na amatérskou hudební sestavu Police Symphony Orchestra. Ta je složena ze stovky muzikantů, zpěváků a dobrovolníků z malého města, co má čím dál troufalejší nápady. Časosběrný dokument sleduje jejich ambici uspořádat benefiční koncert v legendární Lucerně a naplnit sál pro pět tisíc diváků. Zvládnou mladí hudebníci velké výzvy, které tento cíl přináší?
Velký finále PSO
Velký finále PSO | Analog Vision

Vítězové
Vítězové
79%
Mona uprchla se svou kurdskou rodinou z domovské Sýrie do Německa, kde chodí na základní školu, do níž dochází plno imigrantů. To způsobuje na instituci mnoho napětí nejen mezi žáky, ale také učiteli a rodiči. Mona sice na škole tápe, dostane se ovšem do školního fotbalového družstva. A jazyku fotbalu rozumí zatím lépe než němčině. Mona se tak snaží vybojovat místo v týmu, ale také v rodině, a zároveň vzpomíná na milovanou Sýrii.
Vítězové
Vítězové
Vítězové
Vítězové
Vítězové

Výlet
Výlet
62%
Sarajevská teenagerka chce získat uznání a oblibu okolí, a tak si vymyslí, že o panenství přišla na základní škole při hře Vadí nevadí. A aby byla ještě zajímavější, přimyslí si navrch ještě těhotenství. Rozjede tím ovšem nečekanou lavinu událostí, při níž se čím dál více zaplétá do svých lží.
Výlet
Výlet
Výlet
Výlet
Výlet
Vzor
Vzor
AI
67%
Psycholožka Maia a její syn Jan prochází na slovinském maloměstě složitým obdobím. Čtyřicetiletá žena nedávno prošla rozvodem a její syn se stal navíc terčem šikany. Peklo na škole Janovi způsobuje zejména mladý Jakob, který se po nepodařeném pokusu o sebevraždu paradoxně stává hrdinčiným novým pacientem. Jan navíc pochopí, že se bude muset svým vrstevníkům postavit čelem. Snímek slovinského režiséra Nejce Gazvody bude od 6. června k vidění i v běžné distribuci.
Vzor: trailer | Continental Film
Zdroj: Zlín Film Festival