Profilový obrázek

hroubek

Pavel Hrubes

Komentáře 12

Od nejnovějších
  1. Kneecap
    Kneecap (2024)
    8
    Nářez. Tohle mě mrtě sedlo a královsky jsem si to užil. Na film jsem se po ohlasech z Varů moc těšil a jsem strašně moc rád, že ohlasy nelhaly a film se moc povedl. Nevím jak se to režisérovi a scénáristovi Richovi Peppiattimu povedlo, ale natočil osobitý a velmi energický snímek, který je neskutečně svěží, zábavný, upřímný, opravdový a kurevsky irský. Peppiatt svým příběh ukazuje problémy současného Severního Irska, o kterých většina z nás nemá ani ponětí. Naštěstí se Peppiatt rozhodl, že nebude zbytečně dramatický, a film je více do komedie, než do dramatu. A ta komediální rovina filmu výborně sedne. Může za to reálné obsazení samotných členů skupiny Kneecap, protože mají charisma na rozdávání, komediální talent, a je radost sledovat, to co dělají. Ústřední trojíce (Liam Óg Ó Hannaidh, Naoise Ó Cairealláin a JJ Ó Dochartaigh) je úžasně sehraná, jejich společné scény jsou parádní, a když začnou rapovat, tak je to opravdu skvělé, a to rap moc nemusím. Michael Fassbender má tady menší rolí, ale i na menší prostoru ukazuje své velké charisma a je tady moc dobrý. Jessica Reynolds si mě získala svou krásou a vtipem, a já budu bedlivě sledovat její kariéru a těším se na další film, ve kterém bude. Jsem z filmu dost nadšený, protože se mu povedlo na mě přenést svou energii, osobitost, drzost a jisté rebelství. Nicméně pravdou je, že po příběhové stránce film lehce drhne, některé dějové linky film lehce brzdí, a pokud nemáte pečlivě nastudovanou irštinu a dění v Severním Irsku, tak některé věci úplně nedoceníme a myslím si, že ani nepochopíme. Kneecap je velmi povedený film, který si mě získal a já se těším až si ho někdy dám znovu.
  2. Milé laskavosti
    Milé laskavosti (2024)
    6
    Zajímavý kousek, který nebude pro každého. Mám rád filmy Yorgose Lanthimose, protože jsou zajímavé a nabízí vždy něco, co mě jako diváka překvapí, znejistí a donutí sledovat film se zatajeným dechem. Předchozí Lanthimosův film mi velmi sedl a přinesl mi úžasný divácký zážitek. A proto jsem se moc těšil na dalšího jeho kousek. A k mému velkému překvapení přišel velmi brzo, ani ne rok po oficiální premiéře Chudáčků. Milé laskavosti jsou velmi zajímavý a autorský film, který si Lanthimos s herci natočili pro sebe, protože je baví spolupracovat a jsou na stejné vlně. Na filmu je hodně znát jak jsou všichni sehraný, a baví je to. Problém je v tom, že to většinu diváku nebude tolik bavit jako poslední dva tři filmy režiséra. Milé laskavosti nejsou divácky moc vděčný film. Dějí se tady věci, které jsou dost divné, bizarní a ne moc laskavé, a už vůbec ne milé. Celý film je takový velký cynický vtip od Lanthimose, kterým nám ukazuje, že si bude točit filmy, co baví a zajímají jeho. Emma Stone si s Lanthimosem sedla a možná se stala jeho múzou, protože teď spolu točí všechny filmy. Tahle spolupráce Stone hodně moc svědčí, jelikož jí Lanthimos dokáže vyburcovat ke skvělým hereckým výkonům a k životním hereckým projevům (Chudáčci). A Stone je i tady parádní a dokáže si ukrást spoustu momentů pro sebe. Jesse Plemons je moc dobrý herec, ale tady je opravdu výborný. Parádně zvládl všechny tři náročné herecké party a ve všech je až znepokojivě výborný. Klobouk dolů. Willem Dafoe je tady hodně dobrý a své role si dost užil. Margaret Qualley nemá tolik prostoru přesto je zde hodně přesvědčivá a skvěle hraje. Film sám osobě je hodně zajímavý a působivý, ale jako celek je zbytečně dlouhý, některé věci mě nebavily a jsou zde momenty, u kterých jsem jen a jen přemýšlel proč. Milé laskavosti jsou dobrý a zajímavý film, ale rozhodně to není film pro každého.
  3. Benga v záloze
    Benga v záloze (2010)
    7
    Povedená a zábavná akční komedie plná skrytých fórů. Režisér Adam McKay je šikovný režisér, který umí točit satirické komedie, které jsou chytřejší, než se na první pohled zdá. A tady to platí dvojnásob. Benga záloze jsou akční komedie, která má v sobě v prvky parodie. Ale ne té trapné parodie, ale té správné, třeba té kterou použil Edgar Wright v Jednotce příliš rychlého nasazení. McKay si střílí z policejních filmů, přidává parádní dialogy, u kterých nevíte jestli to tvůrci myslí vážně a nebo si z vás dělají srandu, a pak je tu Will Ferrell, který si krade celý film pro sebe. Film má hvězdné obsazení a je krásné sledovat jak všichni přehrávají a baví se. Will Ferrell má skvěle napsanou roli a je tady výborný. Mark Wahlberg je tady hodně zábavný a já měl při sledovaní filmu podobný výraz jako on ve filmu. Prostě jsem občas jen koukal a nechápal jsem, na co se zrovna koukám, protože to bylo absurdní a vtipné. Eva Mendes dostala roli na tělo a je tady moc fajn. Michael Keaton krásně předvádí svůj komediální talent a baví se. Sam L. Jackson a Dwayne Johnson nemají moc prostoru, ale jsou přepáleně cool. Potěšili mě herci ve vedlejších rolí, protože jsou obsazený dobrými herci a i na menším prostoru jsou dost výrazný. Film má hodně akčních scén, co vypadají celkem dobře, ale bude se opakovat, jsou hodně přepálené, komické a parodické. Benga v záloze je příjemná akční jednohubka plná parádní vtipů a odkazů.
  4. Beetlejuice Beetlejuice
    Beetlejuice Beetlejuice (2024)
    7
    Spokojenost a lepší, než jsem čekal. Mám rád Tima Burtona a jeho filmy, ale je smutnou pravdou, že Sweeney Todd byl jeho poslední kvalitní film. Pak točil jen průměrné nebo lehce nadprůměrné filmy. Tím nechci tvrdit, že ty filmy jsou špatné, protože nejsou. Dost často jsou řemeslně pěkně udělané, mají hezkou atmosféru, dobré herecké výkony nebo působivé scény. Přesto těm filmům chybí jistá lehkost a osobitost. Teď se Burton vrátil k filmu, který mu pomáhal nastartovat jeho kariéru, a já mám pocit, že mu tohle natáčení hodně sedlo. Můžeme poděkovat seriálu Wednesday, protože při jeho natáčení Burton chytl druhý dech a dal se do kupy s Jennou Ortegou. A teď tu máme pokračování kultovního filmu. Jsem strašně rád, že se Burton vrátil ve výborné formě a z celého filmu je cítit, že je to jeho film se vším všudy. Od vizuální stránky, atmosféry, herců, nápadů, hudby, praktických efektů, miniatur až po černý a lehce morbidní humor. Plus je tu hromada odkazů na první film. Líbí se mi, že tohle pokračovaní nepůsobí vynuceně a jde si sympaticky svou vlastní cestou. Mám velkou radost, že se Burton vrátil ke své hravosti a srší nápady a je vidět, že ho to baví, a že to bavilo všechny na place. Film se mi jako celek líbil, ale mám velký problém se scénářem. Scénář je plný nápadů a zápletek, že by to vydalo na dva filmy. A o to více zamrzí, že trvá skoro půlku filmu, než se to pořádně rozjede. Nicméně jakmile se to rozjede, tak je to skvělá jízda, která místy velmi sympaticky připomene Mrtvou nevěstu. Na filmu je velmi znát pomalejší rozjezd a z mého pohledu nevyužití některých postav a zápletek. Jakoby Burton nevěděl, jestli chce více vyprávět příběh ze světa živých nebo mrtvých. Michael Keaton je tady parádní a krade si každou scénu pro sebe a skvěle se baví. Winona Ryder hraje dobře a má hezké a zábavné momenty. Jenna Ortega je tady moc dobrá a tahle role jí sedla. Willem Dafoe krásně přehrává a je tady parádní. Justin Theroux krásně zahrál svou postavu a je vidět, že si jí užil. Monica Bellucci bohužel nemá tolik prostoru a je to velká škoda. Catherine O'Hara má opět skvělé dialogy a krásně se baví. Velkou radost mi ve své cameo roli udělal Danny DeVito, kterého vždy rád vidím. Jak už jsem naznačil, největší problém filmu je ten, že po příběhové stránce je lehce přeplácaný a trvá, než se rozjede, ale pokud máte rádi původní film nebo Burtona, tak to pro vás nebude, tak velký problém. Beetlejuice Beetlejuice je povedené a zábavné pokračování, které neurazí a dokáže velmi příjemně potěšit.
  5. Past
    Past (2024)
    6
    Tohle mohlo být, tak super, ale bohužel to nevyšlo. Největší chybou je to, že trailery propálily hlavní pointu. Tady to chtělo falešné trailery, nechat diváky v nejistotě a ne za pár minut vyzradit to nejdůležitější. Režisér a scénárista M. Night Shyamalan má dobré nápady, ale v posledních letech je neumí dotáhnout do uspokojivé konce. A je to obrovská škoda. Film má dobrou atmosféru, pěkný popíkový soundtrack, výborného Hartnetta, který si svou roli neskutečně užívá, několik opravdu povedených momentů. Jenže pak přijde poslední třetina plná zvratů, co nedávají smysl, a film se rozpadne. A co hůř, začne být směšný. A přitom stačilo, tak málo a mohl z toho být dobrý a napínavý thriller. Past není špatný film, jen má hloupé zvraty, které film táhnou dolů.
  6. Hajjan
    Hajjan (2023)
    7
    Nejsem odborník na egyptské filmy (viděl jsem jen filmy, které se v Egyptě odehrávaly) a jméno režiséra mi nic neříkalo. Reálně jsem si nic o filmu nezjišťoval a dal jsem mu šanci, aby si mě získal. A filmu se to povedlo. Velkou zásluhu na tom má režisér A.B. Shawky, který odvedl velmi dobrou práci, za kterou se by nestyděl nikdo v Hollywoodu. Shawky naprosto s přehledem zvládl technickou stránku filmu a film vypadá velmi dobře, a po příběhové stránce je dost přístupný a mainstreamovový. Klidně by se mohlo jedna o nějaký velký koprodukční film od Disneyho nebo jiného velkého studia. Shawky si velmi hezky poradil s hlavním tématem filmu - velbloudí dostihy. Toto téma je ve filmu po pěkně prodané. Samotné dostihy jsou napínavé a mají správnou gradaci. Shawky je také prezentuje různými způsoby, aby jim dodal na pestrosti. Režisér dobře pracuje s herci, využívá reálná zvířata a celý film má hezkou atmosféru a rozhodně se něj dobře kouká. Neznám žádného herce z filmu, a pokud vím, tak jsem žádného z nich nikdy v žádném filmu neviděl. Přesto má neznalost ničemu nevadila a není důvod to brát jako zápor ba naopak, protože všichni herci hrají velmi dobře a svých rolích jsou naprosto přirození. Jak už jsem naznačil, tak film po technické stránce vypadá velmi pěkně. Má dobrou audiovizuální stránku, kamera je působivá a scény z dostihů jsou opravdu moc pěkně natočené. Osobně se mi dost líbil hlavní záporák, který se snaží tváři jako hodný člověk, ale ve výsledku je to slaboch, co nic neumí. A teď zápory. Z mého pohledu jsou tu dva větší zápory. Prvním z nich je délka. Skoro dvou hodinová stopáž na tento příběh je trochu moc, a na pár scénách je znát, že by tam nemusely být. Druhým záporem je hodně předvídatelný příběh. Je opravdu velká škoda, že tvůrci nejsou moc originální a film prakticky ničím moc nepřekvapí. Rád si rozšiřují obzory a občas je dobré kuknout i na něco jiného, než jen na mainstremové věci z Hollywoodu. Hajjan může na první pohled vypadat hodně netypicky a exoticky, ale pokud mu dáte šanci, tak zjistíte, že je to velmi přístupný film, který vás bude celou dobu bavit a jeho hezky odvyprávěný. Navíc nabízí netypické a dost zajímavé téma. Takže až půjdete kolem plakátu k filmu, tak se nelekněte a zkuste ho. 6,5-7/10
  7. Rebel Ridge
    Rebel Ridge (2024)
    7
    Jack Reacher vibes. Hodně fajn akční béčko, u kterého zamrzí, že má přepálenou stopáž a jen pár akčních scén. Kdyby měl film hodinku čtyřicet, tak jsem o dost více spokojený. Režisér Jeremy Saulnier odvedl velmi dobrou práci. S přehledem si ohlídal technickou stránku, parádně pracuje s atmosférou, umí stupňovat napětí, a krásně se mu povedlo prodat postavy a jejich motivace. Příjemně mě překvapilo, že dialogy nešustí papírem a jsou dost dobře napsané. Aaron Pierre se mi v této roli dost líbil a má charisma na to, aby film v pohodě utáhl. AnnaSophia Robb je tady dost fajn a její výkon mi sedl. Don Johnson má moc dobře napsanou roli a je vidět, že si jí užil. Emory Cohen krásně přehrává a je vidět, že se dobře bavil. David Denman je v pohodě, jen je škoda, že nemá tolik prostoru. Akce je ve filmu méně, ale za to je dobře udělaná a má správné tempo a napětí. Rebel Ridge je fajn akční béčko, které mi sedlo.
  8. Suspiria
    Suspiria (2018)
    7
    Hodně zajímavé a po filmařské stránce vymazlená podívaná. Před pár dny jsem viděl originál, který mi velmi sedl a o to více jsem byl zvědavý na nové uchopení, jenž si jde vlastní cestou. Režisér Luca Guadagnino mi už několikrát ukázal, že je neskutečně talentovaný režisér a umí skvěle točit. Jeho filmy jsou po audiovizuální stránce vymazlené a Guadagnino velmi lehce zvládá pracovat s postavami, vytvářet znepokojivou atmosféru nebo budovat napětí. A toho jsem se vrchovaté míře dočkal i zde a ne jen toho.

    Chápu, že Guadagnino nechtěl točit obyčejný remake jedna ku jedné - což by byla prohra hned na začátku. Chápu, že chtěl vytvořit poctu původnímu filmu, rozšířit ho, a dát tam něco nového, nějakou novou myšlenku, pointu, kontext, sociální kritiku atd. Opravdu si ho za tento přístup vážím, jelikož tím ukazuje, že osobitý tvůrce s vlastní vizí. A tady je největší problém celého filmu. Je to utahané až hanba. Guadagnino a scénárista David Kajganich do příběhu zasadili to, co se v Berlíne v roce 1977 dělo. Berlínská zeď, šrámy z druhé světové války, teroristické útoky. A díky tomu je tady spoustu scén, které na první pohled působí jako "vata". Zatím co původní film byl místy dost přímočarý, tak zde máme velmi komplexní obraz jisté doby.

    Příběhu dost dlouho trvá než se rozjede, ale pak přináší fantastické scény, co nedostanete z hlavy - první velký tanec Susie, při kterém dojde na lámání těla. Prakticky každá taneční scéna je fantasticky natočená, a ta práce kamery, hudby a střihu je dokonalá. A pak je tu samozřejmě grandiózní finále, které ne každý rozdýchá. Film sám osobě má tolik úžasných momentů a záběrů, ale pak jsou zde scény, u kterých jsem si říkal, proč tam asi jsou.

    Dakota Johnson předvádí velmi působivý výkon a hraje velmi fyzicky, a některé scény patří jen jí. Tilda Swinton je skvělá herečka a tady to předvádí každou scénou. Opravdu jsem nepoznal, že Swinton hraje ve filmu více postav - hlavně tu mužskou, doktora Klemperera. Úžasný výkon talentované herečky. Velmi se mi líbil výkon Mii Goth, která je zde skvělá a ukazuje svůj talent. Nová Suspiria není dokonalý film, není to ani divácky vděčný film, ale rozhodně je to zajímavý film, co má svou myšlenku a autorskou vizi.
  9. Zbytečná krutost
    Zbytečná krutost (1984)
    7
    Krásná práce. Konečně jsem tento film dohnal a jsem velmi spokojený. Bratři Coeni odvedli moc dobrou práci a položili zde základy k jejich poznávacím znakům, které je budou provázet celou jejich kariéru. Jejich režie je přesná, bez problémů umí vytvářet nepříjemnou atmosféru, a pak tu je jejich scénář, který je moc dobrý, i přestože je ve své podstatě celkem obyčejný. Film má působivé záběry, krásně se pracuje se střihem a hudbou. A v neposlední řadě je tu hlavní čtveřice herců. John Getz toho moc nenamluví, ale i tak umí na sebe strhnout pozornost svým charisma. Frances McDormand je tady opravdu moc krásná a hlavně parádně hraje. Dan Hedaya si krásně hraje na tvrďáka, i když je to slaboch a tohle Hedaya zahrál parádně. M. Emmet Walsh má velmi vděčnou roli a zahrál jí na pána. Zbytečná krutost je hodně povedený a kvalitní film, který mi sedl.
  10. Longlegs
    Longlegs (2024)
    7
    Spokojenost. Na film jsem se hodně těšil díky nadšeným ohlasům, ale musím se přiznat, že ty ohlasy udělaly filmu medvědí služby. Vynášely film do nebes, chválily ho jako nejlepší horor/thriller roku. A přirovnání k Mlčení jehňátek, Sedm nebo Zodiakovi udělaly své. Osobně doporučuji krotit své očekávání a přistupovat k filmu jako k dobré mysteriózní detektivce, než jako k filmu, ze kterého budete mít hnědé spodní prádlo.

    Režisér a scénárista Osgood Perkins odvedl moc dobrou práci. Je vidět, že Perkins ví jaký příběh chce vyprávět, a také ví jak ho chce vyprávět. Rozhodl se, že to divákovi neudělá jednoduché, alespoň tedy ze začátku, a nechá ho tápat jako hlavní hrdinku. A z mého pohledu tohle rozhodnutí parádně funguje. Perkins parádně buduje napětí, hraje s atmosférou, s kamerovými záběry, s hudbou, a dává nám temný a nepříjemný případ. Škoda, že mu to nevydrželo až do samotného konce. Stále se nemohu rozhodnout jestli se mi ten konec líbil nebo ne. A zvláště, když jsem si uvědomil, že ho lze chápat různými způsoby. Moc tomu nepomáhá, že když se nad příběhem zamyslíte, tak vám začnou vyskakovat některé logické chyby, které filmu podráží nohy.

    Maika Monroe je zde skvělá a její výkon se mi hodně líbil. Nicholas Cage hraje skvěle a jsem rád, že nemá tolik prostoru. Herci ve vedlejší rolí jsou super a odvádí dobré výkony. Longlegs je zajímavý a povedený film, o kterém dost přemýšlím a těším se až ho někdy uvidím znovu.
  11. Vlny
    Vlny (2024)
    8
    Mádl natočil parádní film, jenž šlape ve všech ohledech a skvěle se na něj kouká. Po režijní a scénáristické stránce nelze filmu moc co vytknout. Herecky super, technická stránka moc pěkná a film vypadá krásně. Sedl mi soundtrack, líbila se mi stylizace. Prostě je to povedený český film, který můžeme poslat do světa nemusíme se za něj stydět. Velká spokojenost a nadšení.
  12. Donnie Darko
    Donnie Darko (2001)
    7
    Hodně zajímavý a netradiční film. Mám teď toho plnou hlavu a nedokážu přesně rozklíčovat to, co jsem právě dokoukal. Není to vůbec jednoduchá podívaná, a místy jsem trochu tápal, protože scény na sebe moc nenavazují, ty halucinogenní tripy jsou bizarní, a celé to vyžaduje více pozornosti. Ve filmu je spousta skrytých symbolů a náznaků, které vytváří teorie, co se vlastně děje. Herecky je to moc dobře zahrané a Gyllenhaal si film ukradl pro sebe. Ale popravdě to na mě bylo místy až moc velký mindfuck. 7/10