Benzínová duha

65%
Benzínová duha
Pět teenagerů se v polorozbité dodávce vydává na své poslední svobodné prázdniny, než je pohltí dospělé životy. Chtějí konečně vidět pobřeží Tichého oceánu, ale od cíle je dělí stovky kilometrů – a také desítky zážitků, které je po cestě potkají. Poslední snímek amerického režijního dua bratrů Rossových se soustředí na postižení pocitu volnosti, přátelství, ale i neuchopitelného očekávání budoucnosti. Formálně poutavá road movie, uvedená v soutěži Orizzonti festivalu v Benátkách, svou atmosférou působí, jako by se tvůrci opravdu jen vydali na cestu s protagonisty, pro které je to nejdůležitější „tady a teď“. Marek Čermák, KVIFF


Recenze: Benzínová duha

Kinobox.cz
90%

Vstupujeme do vyprávění odevzdaného optice jeho hrdinů, kteří ještě zcela nepřišli o nevinnost, svět je pro ně tedy nekonečně velký a plný strašidelného a lákavého potenciálu. Díky své bezprostřednosti si v něm dokážou opakovaně vyvářet hnízdečka klidu a pohody, i když tuší, že to tak nepůjde navždy. A ta myšlenka je děsí. Hledání a nalézání okamžiků naivního, ale absolutního štěstí a jejich neúprosné pomíjení je tu skoro zdrcující.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 487 bodů
10
Ztráta dětství při vstupu do dospělosti jako největší životní trauma nebyla nikdy tak hmatatelná. Už dlouho jsem u filmu nezažil takové intuitivní vtažení do svého světa, který je nekonečně velký, plný nepopsatelného nebezpečí a potenciálu, přesto si v něm zatím postavy díky své bezprostřednosti dokážou opakovaně dělat hnízdečka klidu a pohody. Přestože tuší, že to tak nepůjde navždy. Hledání a nalézání okamžiků naivního, ale absolutního štěstí a jejich neúprosné pomíjení je tu skoro zdrcující.

Dodatečné informace

Původní název:
Gasoline Rainbow (více)
  • USA Benzínová duha
  • USA Gasoline Rainbow
  • USA Arco-Íris de Gasolina
  • USA I co dalej?
  • USA 汽油彩虹
Premiéra v ČR:
31. 5. 2024
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění