Ozvěny KVIFF jsou tady. Kde můžete o měsíc dříve vidět vítězné Vlny i další české hity?

Ozvěny KVIFF jsou tady. Kde můžete o měsíc dříve vidět vítězné Vlny i další české hity?
Vlny | Bontonfilm
Šary Vary probíhají od 8. do 14. července v pražských kinech Aero, Přítomnost a Světozor, brněnští příznivci filmů mohou zajít do Scalního letňáku Janáček. Program tradičně nabídne projekce filmů, jejichž tvůrci si během slavnostního zakončení došli pro prestižní ocenění, ale dojde také na tituly, které přitahovaly nejvíce pozornosti. Zhlédnout zde tedy můžete překvapivého vítěze Křišťálového glóbu za nejlepší film v Hlavní soutěži Náhlý záblesk hlubších věcí, jenž rozhodně nepatřil mezi favority. Nyní se budete moci přesvědčit, zda bylo vítězství a rozhodnutí poroty zasloužené.
Až na věky
Až na věky
84%
Přidány pak byly nakonec projekce severského dramatu Až na věky, který sklidil u diváků velký úspěch a odvezl si z Karlových Varů pět cen. Snímek mimo jiné získal Zvláštní cenu poroty i Cenu za nejlepší ženský herecký výkon pro Helgu Guren. Všichni, kdo tísnivou párovou terapii a zevrubnou psychologickou sondu viděli, musí uznat, že ve všech případech šlo o výhru více než zaslouženou. Nyní máte šanci zhlédnout snímek ještě předtím, než ho distribuční společnost Aerofilms pošle v druhé polovině roku do kin.
Aerofilms bude v rámci projektu Šary Vary promítat i další úspěšné zahraniční tituly. Dojde na extrémní body horor Substance, který rozhodně nenechá nikoho chladným, šílenou lesbickou „romanci“ Zatracená krvavá láska s Kristen Stewart, western Až na konec světa od Vigga Mortensena, osobitou road movie Benzínová duha i hororovou MaXXXine. Přehlídku zahraničních titulů doplní indické drama Záblesky naděje, jež bylo oceněno v Cannes, žánrový experiment Dívka s jehlicí, koprodukční Vedení domácností pro začátečníky či hutná islandská depka Když slunce vyhasne.
Vlny
Vlny
Vlny
Až na věky
Až na věky
Na své si ale samozřejmě přijdou i příznivci české kinematografie. Nejvíce pozornosti budou jistě přitahovat předpremiéry dramatu Vlny od Jiřího Mádla, které si z Varů odvezlo Diváckou cenu. O snímek byl enormní zájem, a ten se dá očekávat i mimo festival. Bude zajímavé sledovat, jak si příběh o období okupace z pohledu novinářů Československého rozhlasu povede mimo festivalovou atmosféru a zda potvrdí hitový potenciál.
Nebude se však jednat o jediného tuzemského zástupce. Šary Vary nadále uvedou oceněný Mord, drama Světýlka od Beaty Parkanové, povedený animák Život k sežrání či dokument o skupině Tata Bojs. Příznivci dokumentů se pak kromě portrétu známé skupiny mohou těšit i na snímek o fotografce Libuši Jarcovjákové Ještě nejsem, kým chci být nebo dokument Ta druhá od Marie-Magdaleny Kochové. Připomenout si budete moci i nestárnoucí komedii Tajemství hradu v Karpatech. I po skončení karlovarského festivalu zkrátka bude na co se dívat.
Podívejte se žebříček nejlepších českých filmů podle Kinoboxu.
Zdroj: KVIFF, Aerofilms