Nová hororová hvězda. Lauren LaVera z hitu Terrifier 3 má talent, s nímž vypráská i brutálního klauna

Nová hororová hvězda. Lauren LaVera z hitu Terrifier 3 má talent, s nímž vypráská i brutálního klauna
Terrifier 2 | Cineverse
LaVera, rodačka z Philadelphia, která skvěle zvládá také italštinu, na svém twitterovém účtu upozorňovala na nepřesnosti informací na svém profilu na Wikipedii. Její oficiální webovka nicméně stručně informuje o vycházející hvězdě, která po dvojité konfrontaci s klaunem Artem (David Howard Thornton) ve filmech Terrifier 2 a 3 zaujala i renomovaného režiséra Mikea Flanagana, jenž ji obsadil do menší role své nadšeně přijímané adaptace Stephena Kinga Chuckův život. Zahrála si rovněž v jedné epizodě marvelovky Iron Fist, v pořadu Jasona Segela Dispatches From Elsewhere či v italském hororu The Well, kde zužitkovala svou jazykovou výbavu.
Lauren LaVera
Lauren LaVera

Herečka

6.8
Za průlom nicméně vděčí fyzickému tréninku i vlastní zvídavosti. Roku 2016 působila jako kaskadérka a také náhrada pro některé detailní záběry herečce Anye Taylor-Joy i jejím dvěma kolegyním při natáčení hororu M. Night Shyamalana Rozpolcený. Z tvůrce Šestého smyslu byla na větvi a dokonce kvůli němu ignorovala hereckou hvězdu Jamese McAvoye, jenž se s ní chtěl seznámit. „Musím ale přiznat něco hodně trapného,“ vyprávěla v rozhovoru pro The Hollywood Reporter. „Když jsem byla jeden z prvních dní na place, stál tam James McAvoy, ale já se tak těšila na setkání s M. Nightem, že jsem si McAvoye vůbec nevšimla. Máma mi řekla, že jsem šla přímo směrem k němu, a zatímco on tam stál, připravený mi podat ruku, protože to je milý člověk, já jsem ho minula jako nějaký blázen. Přešla jsem ho a šla rovnou za M. Nightem a řekla mu: ‚Jsem váš obrovský fanoušek!‘ Takže James McAvoy tam zůstal stát s nataženou rukou.“
Lauren LaVera
Terrifier 2
Terrifier 3
The Fetus
The Well (2023)
Trapná chvíle ji nemusela mrzet, jelikož na Shyamalana její zápal a zájem o kreativní procesy natáčení zapůsobil. „Na place jsem velmi úzce spolupracovala s M. Nightem, který byl nesmírně podporující. Viděl, že mě jeho práce režiséra i všechno kolem toho nesmírně zajímá,“ vzpomíná LaVera. „Volal mě, abych si sedla vedle něj a dívala se na monitor. Bylo to neskutečné. Dělali jsme si legraci a dokonce mi doporučoval knihy,“ popisovala chvíle, kdy se definitivně přiklonila k dráze herečky. Kromě tréninku v bojových sportech jako taekwon-do, kun khmer či wushu ostatně prošla i baletní školou, umí zpívat i tancovat a v souhře s atraktivním vzhledem naplňuje parametry filmové hvězdy beze zbytku.
Když před šesti lety na YouTube zveřejnila videa ukazující její techniky, režisér hororové franšízy Terrifier a rodák z Philadelphie Damien Leone byl ohromený. LaVera se mimo jiné velmi podobala andělské superhrdince Sienně, již Leone graficky navrhnul pro chystaný druhý celovečerní film o vraždícím nadpřirozeném klaunovi, jenž potřeboval najít svou nemesis. Casting byl víceméně formalitou a herečka dostala možná životní roli, kterou hororoví fandové budou citovat ještě dlouho. „V tomto bodě je to její série stejně jako Artova,“ prozradil v nedávném rozhovoru Leone, jenž chystá čtvrtou část. Klaunovy Vánoce, které už dva týdny terorizují zámořská kina, už při dvoumilionovém rozpočtu vydělaly přes padesát milionů dolarů a staly se nejvýdělečnějším filmem všech dob bez uděleného ratingu přístupnosti – násilí je přitom opravdu drsné a za běžných podmínek by mládež pod osmnáct let měla smůlu.
Terrifier 3: trailer | Cineverse
LaVera se Siennou duševně srostla a vede si deník, v němž se pokouší lépe definovat a porozumět své fiktivní hrdince. To se dokonce promítlo do závěru trilogie, v níž Sienna zkoumá vlastní deník ve snaze porozumět minulosti. Svou náturu herečka přenesla také do kaskadérských kousků, jež si dělá výhradně sama. A je v tom tak dobrá, až ji koordinátor Drew Leary musel upozorňovat, aby tváří v tvář démonickému sadistovi vypadala víc neohrabaně. „Poprvé jsme s ním pracovali na filmu Terrifier 2 a pak znovu na Terrifier 3. Damien nechal tu část opravdu na Drewovi, který má zkušenosti s bojovým uměním a pořád mi říkal, ať to trochu pokazím. ‚Lauren, musíš to udělat víc zašpiněné. Vypadáš moc čistě, moc dokonalá.’ A je to proto, že jsem zvyklá držet pevné postoje, mít ostré pohyby, a on na to: ‚Musíš vypadat rozcuchaněji.’ Byla to trochu výzva, ale strašně mě bavilo být součástí toho nepořádného boje a dělat své vlastní kaskadérské kousky.”
Terrifier 3 byl pro ní rovněž skromným náhledem k větším a konsolidovanějším produkcím. Stále jde v hollywoodském měřítku o malý projekt, ale oproti druhému dílu s rozpočtem 250 tisíc dolarů a s pracovníky dohlížejícími naráz na několik oddělení se podle herečky jednalo o značný posun. Plnokrevnou studiovou produkci si LaVera vyzkouší až v případě chystaného hororu The Monster, na který dohlédne letitý producent série Saw Mark Burg spolu s režisérem Darrenem Lynnem Bousmanem, jenž natočil hned čtyři celovečeráky věnované vrahovi Jigsawovi – dvojku, trojku, čtyřku a pozdější Spirálu strachu.
The Monster svede LaVeru dohromady se známým Djimonem Hounsouem, držitelem oscarových nominací za Amistad a Krvavý diamant. Film dle synopse sleduje příběh dvou mileniálů, kteří si rychle vydělávají pronajímáním newyorských bytů, které však nevlastní. A to lidem, kteří netuší, že se stali obětí podvodu. Jejich plán funguje dokonale – až do chvíle, kdy narazí na majitele jednoho z bytů s temným tajemstvím, který obrátí hru proti nim.
Burg si pro Deadline pochvaloval Bousemanův scénář, který má být plný neuvěřitelných zvratů a publikum po celém světě z něj bude mít nahnáno. Třeba půjde o rozhodující impulz, jenž Lauren LaVeru posune do hereckých sfér, v nichž se nebude muset spoléhat pouze na přítomnost hororové entity. Nakročeno má víc než nadějně, přestože minimálně s Leonem a jeho franšízou chce zůstat spjatá tak dlouho, jak jen to půjde.
Podívejte se na žebříček nejlepších hereček podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: The Hollywood Reporter, X, Deadline