Dnešní generace poznají krutý horor. Terrifier 3 královsky šokuje, pokud včas neodvrátíte zrak

Dnešní generace poznají krutý horor. Terrifier 3 královsky šokuje, pokud včas neodvrátíte zrak
Terrifier 3 | Cineverse
„Terrifier 3 byl bezpochyby ta nejodpornější, nejkrvavější a nejzvrácenější věc, jakou jsem kdy viděl,“ praví jeden z všeříkajících výkřiků na sociálních sítích, který svým fanouškovským nadšením nekoresponduje s jekotem obětí ve zřejmě nejnásilnějším svátečním filmu historie. Art už nevinné lidi mrzačil a rozřezával v pár kraťasech, načež se Leone přes kultovní celovečerák Terrifier proporcoval k opulentní dvojce, která před dvěma lety proměnila rozpočet 250 tisíc dolarů v patnáctimilionové tržby z kin.
Klaunovy Vánoce
Klaunovy Vánoce
AI
71%
Terrifier 2 pozitivně šokoval hororové nadšence několika nekompromisními scénami i ambiciózním příběhem budujícím mytologii s ohledem na halloweenské zasazení plné maskovaných koledníků, mezi nimiž se ve světě filmu známý klaun snadno ztratí. Trojka míří do idyličtějšího období Vánoc a Art, jemuž se opět musí postavit minulá protagonistka Sienna (Lauren LaVera), si jako Santa Klaus nebude brát servítky nejen s těmi, kteří si zaslouží dostat pytel uhlí. To potvrzuje většina úvodních ohlasů, které nešetří s výrazy jako „krvavá lázeň“ nebo „zvrácené šílenství“.
Terrifier 3: trailer | Cineverse
„Šílené vánoční krvavé lázně! Leone přináší svůj zvrácený humor, ale stále v sobě nese temnotu, která hlouběji proniká do mytologie klauna Arta. Lauren LaVera je vynikající, její už tak traumatizovaná a zlomená postava se dále rozvíjí. Vaudevillové vystoupení Davida Howarda Thortona je perfektní,“ shrnuje své dojmy další reakce z X, která tolik neprozrazuje o jednotlivostech. V tom jsou sdílnější další uživatelé, kteří upozorňují na naprosto brutální koupelnovou scénu, již v traileru promují záběry na ječící sprchující se pár a Arta, máchajícího nad ním motorovkou. Ta prý vstoupí do žánrových archivů stejně jako sprchový moment z Psycha.
„Absolutní krvavá lázeň v nevídaném měřítku. Scéna ve sprše, která vejde do historie. Lauren LaVera je skvělou hlavní postavou. Spousta zvrácených a zajímavých náznaků mytologie, začíná to být hodně ve stylu Hellraisera,“ vrhá superlativa uživatel Noah Levine a nastiňuje asociace se slavnou pekelnou franšízou. Třetí Terrifier nás podle všeho zavede hluboko do Artovy existenční dimenze a některé reakce dokonce zmiňují zúčtování ve stylu svaté války s přesahem do čtyřky, jejíž přípravy na festivalu oznámil sám Leone. „Nikdo není v bezpečí před chaosem klauna Arta. Film je koncentrovanější a drsnější než ostatní v sérii – směřuje to snad k rozpoutání svaté války?,“ potvrzuje svou reakcí Julian Singleton.
Leone tak zřejmě dostál slibům o natočení nejkrutějšího dílu své brutální série, navrch už s dvoumilionovým rozpočtem kvalitněji utváří vrstevnatý svět a dobře pracuje s ženskou hrdinkou, která ve dvojce pojala částečně komiksové rozměry. Především však šokuje a znechucuje stylem, který mnohé odpudí, ale plnokrevné žánrové fandy bohatě odmění za důvěru. „Terrifier 3 si klade za cíl šokovat, a už samotné úvodní scény slouží jako varovný maják. Otočte se, než bude pozdě,“ ubezpečuje recenze webu SlasFilm, která rovnou předjímá jeden z nejzvrhlejších hororů všech dob.
zdroje: Movieweb, X, Rotten Tomatoes