Stallone píše dalšího Rockyho. Odehrávat se má v minulosti, inspirací je psí klasika Lady a Tramp

Stallone píše dalšího Rockyho. Odehrávat se má v minulosti, inspirací je psí klasika Lady a Tramp
Rocky (1976) | MGM
Rocky si ve skutečnosti už stihl vychovat nástupce, trilogie Creed s Michaelem B. Jordanem v čele existuje jako samostarný brand a nejmladší publikum ani moc neudržuje v mysli, že má něco společného s Rockym. Což je skvělé, právě to od spin-offu či legacy sequelu chcete a dosáhnout toho je nadlidský výkon, v němž většina selže.
Sylvester Stallone
Sylvester Stallone

Herec

7.5
Možná i proto nechce Stallone tuhle úspěšnou emancipaci narušovat tím, že by stranou uváděl plnohodnotná pokračování se stoletým Rockym v čele. Vzhledem ke kreativním rozkolům s tvůrci Creeda (v trojce již ani nesekundoval) se však nemá v plánu osobně účastnit žádného pokračování (jen ten šek si z poštovní schránky se skřípěním zubů vyzvedne). Mnohem lákavější je pro něj myšlenka prequelu, který mimo jiné značně zjednoduší manévrování zhruba padesáti předešlými díly série, z nichž si publikum nepamatuje většinu událostí, takže musí scenárista bruslit okolo toho, jak nepopřít nic z předešlého dění, ale zároveň nespoléhat na to, že si divák cokoliv pamatuje a zajímá ho to.
Creed III: trailer | Vertical Entertainment
Aby bylo jasno: Ne, Rockyho prequel „nepotřebujeme“ a samotný příběh nežádá o to, abychom sledovali, co nečekaný hit roku 1976 dějově předcházelo. Vítejte ale v Hollywoodu. Stallone byl vždycky velmi cílevědomý byznysmen a s věkem se jeho schopnost i ochota získávat dolary stávají intenzivnějšími. Pokud něco, mělo by nás překvapit, že prequel Rockyho nepřišel dřív.
Před pěti lety, během propagace Creeda II, Stallone možná prohlásil, že věší boxerské rukavice na hřebík. Mezi tím však přišel na to, jak své předsevzetí šibalsky obejít. Ano, on už si Rockyho nezahraje. To ale neznamená konec postavy. V podcastu Stephena Olexyho Stallone prozradil, že pracuje na scénáři prequelu. „Vidět Adrian v patnácti, Rockyho v sedmnácti… Je to skoro jako Lady a Tramp, ale s opravdovými lidmi,“ pomohl si trochu nečekaným přirovnáním.
Osmasedmdesátiletý Stallone stále srší vitalitou a neměli bychom být překvapení, pokud se rozhodne film režírovat. V tuto chvíli jde však pouze o spekulaci. Stejně tak bude zajímavé, koho si vybere jako člověka, který by měl ztvárnit jeho mladší verzi. Jestliže si představuje sedmnáctiletého herce (v praxi Hollywoodu z legálních a logistických důvodů pravděpodobně ztvárněného raným dvacátníkem), bude možná muset vypsat konkurz a najít úplného nováčka, což by bylo fajn. Pokud nic jiného, získáme tím alespoň nový talent.
Rocky
Rocky
Rocky
Rocky IV
Rocky IV
Vzhledem k tomu, jak rychle série Rocky vykolejila směrem k absurdní akci, v níž italoamerický boxer osobně porazil Sovětský svaz a ukončil studenou válku, se snadno zapomíná na to, že první Rocky byl syrovou oscarovou podívanou, v níž se odrážely trendy Nového Hollywoodu. Na tento étos se pokoušely navázat i poslední díky Rockyho a Creed. V prequelu bychom rozhodně neměli očekávat bombastické souboje, čistě dějově dává větší smysl sociální drama. Troufne si ale Stallone držet se tak moc při zemi? A chceme to?
Podívejte se také na žebříček nejlepších herců podle Kinoboxu a ověřte, kde se nachází právě Stallone.
Zdroje: World of Reel, Stephen Olexy Podcast