Věčně nepochopený. Režisér Kmotra v traileru na kritizovaný Megalopolis zoufale lže

Věčně nepochopený. Režisér Kmotra v traileru na kritizovaný Megalopolis zoufale lže
Megalopolis | American Zoetrope
„Jeden filmař vždy předběhl dobu,“ načíná epickou upoutávku hlas Laurence Fishburnea, jenž Coppolovi kdysi zalhal o svém věku a dostal průlomovou roli ve válečné Apokalypse. Nyní je členem hvězdného obsazení zahrnujícího Adama Drivera, Aubrey Plaza, Jona Voighta či Shiu LaBeoufa, jejž režisér po vypláznutí 120 milionů dolarů z vlastní kapsy (prodal kvůli tomu část své výnosné vinice) vhodil do kulis futuristického New Yorku, obnovovaného po dystopickém kolapsu přirovnávaném k pádu Římské říše.
Megalopolis
Megalopolis
AI
67%
Architekt v podání Drivera hodlá metropoli obnovit v dosud nepoznaném měřítku, jež vedle antických metafor obsáhne také řadu sci-fi prvků a hrátek s fyzickou realitou. Po první náznakové ukázce, v níž Driverův Cesar Catilina překoná gravitační zákony a zastaví tok času, už máme o skoro mytickém projektu lepší obrázek. Nejenže úvodní květnový trailer strhl oponu dosavadních klepů a potvrdil, že Coppola v zákulisí nejen hulil trávu a osahával mladší ženy, ale také inscenoval velmi působivé, nepřekvapivě mnohdy psychedelické výjevy. Megalopolis, stíhanou mnoha fámami o zákulisním chaosu, navíc vidělo publikum na festivalu v Cannes, odkud proudí dokonale polarizované reakce.
Některé hovoří o dalším nadčasovém vizionářství, z něhož si mohou dnešní blockbusteroví řemeslníci brát příklad. Jiné, které samozřejmě rezonují s větší ozvěnou, film shazují jako nabubřelou změť až směšného velikášství, v němž na každý skvělý motiv a záběr připadá nesmyslný zvrat či obraz vyvolávající efekt krvácejících očí. Chvíli to vypadalo, že bezprecedentní připomínka zašlé éry soukromě financovaných megaprojektů ani nenajde distributora, měsíc po světové premiéře se nicméně slitovalo studio Lionsgate. Do amerických kin se tak Coppolův definitivní podpis podívá od 27. září, v těch českých se jej dočkáme od 17. října, přičemž prostory uvolní také imaxové kinosály.
Megalopolis: trailer | Lionsgate
V těch se dle čerstvě uvolněných záběrů bude Megalopolis vyjímat hezky, jelikož Coppola vizuálními nápady zjevně nešetřil. Unikátní námět tvaruje do podívané dost pompézní a excesivní na to, aby si mohl dovolit hrát na chudáčka a vinšovat premiéru dalšího nepochopeného skvostu, který se chytne až v průběhu let. Pomáhá si přitom úryvky dobových negativních recenzí ke Kmotrovi, který však navzdory pár kritikům roku 1972 ohromil Akademii a byl velkým finančním hitem; k Apokalypse, na níž si mnoho lidí smlslo snad z principu a také s dírou v hlavě, jakou jim experimentální duchovní odysea vypálila; a ke komplikovanému, mnoho kulturních, žánrových a formalistických zdrojů spojujícímu Drákulovi.
Krátce po zveřejnění traileru se však ukázalo, že uvedené výkřiky jednoduše nejsou pravdivé – naprostá většina citovaných kritiků nic takového neřekla. Netrvalo tudíž dlouho a studio Lionsgate ukázku raději stáhlo. „Hluboce se omlouváme zahrnutým kritikům i Francisi Fordu Coppolovi a společnosti American Zoetrope za tuto neomluvitelnou chybu v našem schvalovacím procesu. Podělali jsme to. Pardon,“ cituje web Variety nečekaně upřímné prohlášení mluvčího Lionsgate. Vy si u nás ukázku pustit můžete, ale vězte, že výrokům známých recenzentů jako Roger Ebert či Pauline Kael v tomto případě raději nevěřte. Jde o další z řady průšvihů, jimiž tento snímek a jeho kampaň zjevně nešetří.
Megalopolis
Megalopolis
Megalopolis
Megalopolis
Megalopolis
Coppola, jenž na tiskovce v Cannes kriticky zhodnotil aktuální byznysový model filmového průmyslu, si to ale se svým renomé v pětaosmdesáti letech může dovolit. Megalopolis je od počátku 80. let jeho vysněným projektem, na němž vlastně nepotřebuje vydělat tak nutně, jak to podle něj vyžadují dnešní zadlužené společnosti, najímající lidi ke „splácení svých dluhových závazků“.
Legendární režisér a raný mentor George Lucase si naproti tomu odškrtl tvůrčí dluh vůči sobě a dosavadní rozpolcené ohlasy mu vlastně nahrávají, což neobvykle taktizující a přece působivý trailer podtrhuje. Snad film dopadne lépe než Costnerův ambiciózní a z větší části individuálně financovaný western (totiž první část westernové ságy) Horizont: Americká sága, který v červnu vyletěl z kin takřka po dvou týdnech.
Kdo z vás na tuhle samozvanou budoucí klasiku určitě vyrazí?
Podívejte se také na náš žebříček nejlepších blockbusterů.
Zdroj: Variety