Kontroverzní Substance láká do kin šíleným trailerem. Za dokonalou krásu se tu platí nechutná daň

Kontroverzní Substance láká do kin šíleným trailerem. Za dokonalou krásu se tu platí nechutná daň
Substance | MUBI
Francouzská porota přiklepla druhému celovečernímu počinu režisérky Coralie Fargeat (Pomsta) cenu za nejlepší scénář, který je přitom zábavně triviální. V evidentně nadnesené alternativní realitě stojí vyčpělá fitness hvězda Elizabeth Sparkle (Moore) před tíživým dilematem. Žoviální producent slintající nad hladce zaoblenými ženskými tvary (a nad příjmy z jejich sledovanosti) v delikátním podání Dennise Quaida ji chce vyměnit za mladší nástupkyni, ale existuje jedna šance. Říká se jí Substance a jde o záhadný substrát, jehož injekční aplikace má pozoruhodné klonovací následky. Z těla Elizabeth vyraší její mladší „perfektní“ já, přičemž obě tělesné verze se musí po týdnu střídat. Ta, která je aktuálně při vědomí, navíc nesmí zanedbat umělou výživu svého bezvědomého dvojníka.
Substance
Substance
72%
Ukázka pochopitelně hýří opěvnými citáty z nashromážděných recenzí a prezentuje vizuálně příkrý i bujarý interiérový styl, který mísí futurismus s referencemi na Osvícení. Excesivní provedení souzní s výsledným filmem, jenž startuje jako dost explicitní satira společnosti, která ikonizuje preferovaná ženská těla a nevybíravě odstrkuje osobnosti za zenitem. Paralely mezi fyziognomií obou hereček vedou k nevyhnutelnému festivalu hnusu, neboť mladší verze pochopitelně netouží po pravidelném návratu do staršího těla. A to si na stále ještě sjednoceném organismu vybírá nechutnou daň.
Substance: 2. teaser trailer | MUBI
Pokud tudíž jásáte nad tím, že oblíbená Demi Moore po letech dostává velkou stěžejní roli, v níž i po šedesátce vypadá fantasticky, radujte se opatrně. Fargeat stejně jako v krvavé Pomstě ujíždí na metaforických výjevech tělesného poškození a vysněná krása se zvrhne v noční můru někde na pomezí Kafky, Davida Cronenberga a Věci, na kterou dají vzpomenout minimálně vynikající praktické masky. Ty si propagace zatím šetří, což i v rámci běžné internetové přístupnosti dělá rozumně. Stačit musí velmi cool montáž s charakteristickým audiovizuálním rukopisem, který určitě chcete okusit v kině – i když místy za cenu pořádného bolehlavu.
Nejodpornější film roku. Substance je znepokojivým zážitkem, který nedá divákovi nic zadarmo
Recenze1. 7. 2024
Nejodpornější film roku. Substance je znepokojivým zážitkem, který nedá divákovi nic zadarmo
Snímek, u něhož mnozí lidé odchází a jiní tleskají nadšením, můžeme v tuzemských kinech očekávat v průběhu podzimu. O americkou premiéru se 20. září postará streamovací platforma MUBI, která zasahuje i do kino-distribuce. Tehdy se ukáže, jak na vyhraněný film s vysoce cynickým smyslem pro humor zareaguje i jiné než festivalové publikum. Uvidíme, zda si někdo dovolí vypustit ještě další a odvážnější trailery.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů druhé poloviny roku 2024.
Zdroj: MUBI