Vpád sovětských tanků jako Konec světa? Šlechtic Miroslav Krobot jim čelí v okupační novince

Vpád sovětských tanků jako Konec světa? Šlechtic Miroslav Krobot jim čelí v okupační novince
Konec světa | CinemArt
Primárně totiž půjde o komorní příběh zaměřený na vztah dědečka šlechtického původu, jenž zažil několik změn režimu, a jeho devítiletého vnuka. Hlavní roli ztvární Miroslav Krobot, jeho filmového vnuka si zahraje debutující Vojtěch Veverka. První ukázka vypadá překvapivě živelně a láká na spoustu vyhrocených momentů, což je poněkud v kontrastu s prohlášeními tvůrců, kteří naopak lákají na citlivější a tlumenější vyprávění.
Konec světa
Konec světa
AI
64%
„Konec světa vypráví o vztahu vnuka a dědy. Náš dětský hrdina Tonda je emočně komplexní bytost, která je schopna plnohodnotně vnímat své chyby i chyby svého dospělého partnera. Oba jsou v tomto vztahu rovnoprávní a z tohoto pohledu je film vyprávěn. Příběh je založen na otázce, jak vydrží křehké předivo rodinných vztahů šílený nápor doby. Rodinné vztahy jsou základem naší existence, je třeba se k nim znovu a znovu vracet,“ popisuje v oficiální tiskové zprávě režisér.
A scenárista Ivan Arsenjev, který si za svou předchozí spolupráci se Slámou, totiž historické drama Krajina ve stínu, odnesl Českého lva, doplňuje: „Film není o okupaci. Ta v něm vytváří jenom jakési dramatické pozadí. Konec světa je spíš křehký vztahový film, ve kterém má velkou roli dětský svět. Většinu času se odehrává v nádherných Jizerských horách a je v něm vedle dramatických situací i humor a poezie. Je to film, který se snaží říct něco o síle rodiny a o bolesti, kterou způsobí její ztráta, o předávané životní moudrosti a odvaze čelit nepřízni osudu. A vlastně je i o lásce.“
Konec světa: trailer | CinemArt
Právě ke Krajině ve stínu by mohla mít novinka částečně blízko, exkurz do vývoje jedné pohraniční vesnice od 30. do 50. let si totiž rovněž kladl za cíl mapovat mezilidské vztahy v souvislosti s osudovými dějinnými proměnami. Zde tedy bude měřítko o poznání menší, ačkoli o množství vedlejších postav zjevně také nebude nouze. Ty si zahrají třeba Magdaléna Borová, Michal Isteník, Zuzana Mauréry či Daniel Fischer a všichni se budou snažit navigovat nepřehlednými vodami srpnových dnů roku 1968.
Na výsledek se můžeme těšit už 19. září v kinech. Zatím se podívejte se náš žebříček nejlepších českých filmů poslední dekády.
Zdroj: CinemArt