Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Král hororu Carpenter Barbie nepochopil, ale líbila se mu. Co řekne na Černou Barbie?
    Filmy12. 10. 2023
    Král hororu Carpenter Barbie nepochopil, ale líbila se mu. Co řekne na Černou Barbie?

    Přestože od nečekaně úspěšné premiéry Barbie uplynulo už pár měsíců, stále se kolem ní dějí zajímavé věci. Žijící filmařské legendy ji sice nechápou, ale přesto oceňují, a odpůrci jejích feministických a inkluzivních poselství budou mít zase o důvod víc, aby jim praskla žilka.

  2. Filmového festivalu ze světa Minecraftu se můžete účastnit zdarma. Jaké snímky nabízí?
    Festivaly a ceny12. 10. 2023
    Filmového festivalu ze světa Minecraftu se můžete účastnit zdarma. Jaké snímky nabízí?

    Fenomén Minecraftu naplno proniká i do filmového světa. Celovečerního snímku s Jasonem Momoau a Pedrem Pascalem bychom se měli dočkat až v roce 2025, ale už za pár dní proběhne první evropský filmový festival spojený s touto nejprodávanější videohrou.

  3. Lex Luthor jako Hannibal Lecter? Slavný herec se Mlčení jehňátek zalekl a prodal práva
    Filmy11. 10. 2023
    Lex Luthor jako Hannibal Lecter? Slavný herec se Mlčení jehňátek zalekl a prodal práva

    Oblíbený žánr „co by kdyby“ má dalšího zástupce. Jeden z nejslavnějších thrillerů, zdánlivě dokonalé Mlčení jehňátek (1991), totiž mohlo poměrně snadno vypadat o poznání jinak. A Anthony Hopkins by přišel o Oscara za jeden z nejintenzivnějších, ač nejkratších výkonů stříbrného plátna.

  4. Vražda, smrt, zabití. Jak Stalloneho Demolition Man bojoval s politickou korektností?
    Filmy8. 10. 2023
    Vražda, smrt, zabití. Jak Stalloneho Demolition Man bojoval s politickou korektností?

    „Nemůžete lidem sebrat právo na to, aby se chovali jako blbci,“ říká Simon Phoenix, hlavní záporák a neodolatelný šiřitel chaosu. Oblíbené akční sci-fi Demolition Man slaví 30. výročí a v něm představená sterilní antiutopická budoucnost může leckterým bojovníkům proti korektnosti připadat nadčasově prorocká. Důležitější jsou však jiné otázky, které film klade: Jak se totiž používají ony slavné tři mušličky? A kdy už se konečně postaví knihovna prezidenta Schwarzeneggera?

  5. Jak lze uklidnit rasistické pivaře? Příběh syrských uprchlíků je dojemný i inspirativní
    Recenze5. 10. 2023
    Jak lze uklidnit rasistické pivaře? Příběh syrských uprchlíků je dojemný i inspirativní

    Jednou z devíti novinek, které mohou návštěvníci a návštěvnice letošní přehlídky Be2Can vidět, je i poslední film Kena Loache s názvem Starý dub. Přední zástupce britského sociálního realismu letos oslavil 87. narozeniny a prohlásil, že drama o syrských uprchlících v severoanglickém maloměstě je jeho labutí písní.

  6. „Nechci slyšet kopii svého táty.“ Dcera Robina Williamse se děsí umělé inteligence
    Téma4. 10. 2023
    „Nechci slyšet kopii svého táty.“ Dcera Robina Williamse se děsí umělé inteligence

    Nedávno jsme psali o zděšení Tima Burtona, že umělá inteligence zpracovala disneyovské pohádky v jeho vizuálním stylu, a nyní tu máme další obavu nad tím, kam se technologie ubírají. Stojí za ním dcera populárního komika a herce Robina Williamse, který zemřel v roce 2014. To však filmařům nebrání ve snaze uměle zrekonstruovat jeho jedinečný hlasový projev.

  7. Be2Can už podesáté. Tady je přehled všech 16 festivalových hitů, které uvidíte
    Festivaly a ceny3. 10. 2023
    Be2Can už podesáté. Tady je přehled všech 16 festivalových hitů, které uvidíte

    Pravidelná přehlídka Be2can vstupuje do svého desátého ročníku. V termínu od 4. do 11. října se diváci a divačky napříč celou republikou mohou těšit na celkem devět premiér a několik dalších snímků, jež shrnují to nejlepší z předních evropských festivalů v Cannes, Benátkách a v Berlíně.

  8. Bondovštější než Bond. Matthew Vaughn to po Kingsmanech zkouší s dalším agentem
    Filmy2. 10. 2023
    Bondovštější než Bond. Matthew Vaughn to po Kingsmanech zkouší s dalším agentem

    Populární a obdivovaný filmař Matthew Vaughn po více než dekádě chystá něco jiného než další příběh ze světa Kingsmanů. Opět se bude jednat o špionskou akční komedii, tedy jeho zjevně nejmilovanější žánr. Avšak první ukázka slibuje přece jen něco nového.

  9. Nevyužité superhrdinské šance Clinta Eastwooda. Mohl se stát Supermanem i Batmanem
    Téma2. 10. 2023
    Nevyužité superhrdinské šance Clinta Eastwooda. Mohl se stát Supermanem i Batmanem

    Nemluvný bezejmenný pistolník z Leoneho dolarové trilogie či Drsný Harry, jeden z průkopníků akčního žánru. Herecká a posléze i režijní kariéra Clinta Eastwooda zasahuje do neuvěřitelných osmi dekád a rozhodně jí nelze vyčíst nedostatek výrazných rolí. Kalifornský rodák však nikdy nepronikl do světa komiksů, přestože k tomu měl hned několik příležitostí.

  10. Legendární filmař prohrál sázku a musel použít možná nejzbytečnější záběr všech dob
    Filmy1. 10. 2023
    Legendární filmař prohrál sázku a musel použít možná nejzbytečnější záběr všech dob

    Záběr na vzlétající či přistávající letadlo jsme ve filmech viděli nesčetněkrát. Obvykle se jedná o čistě informační moment, díky němuž se dozvíme o přesunu některé z postav. Jedná se o přesně ten typ záběru, s nímž hvězdní filmaři obvykle nechtějí ztrácet čas a svěří je druhému štábu, jenž má na starosti natáčení podobných výplňových okamžiků, obvykle nezahrnujících hlavní herecké tváře či vysoký rozpočet. I v této sféře však existují bizarní výjimky.

  11. V desátém Saw se vysávají oči a střeva slouží jako lano. Je Jigsaw morální hrdina?
    Recenze28. 9. 2023
    V desátém Saw se vysávají oči a střeva slouží jako lano. Je Jigsaw morální hrdina?

    Série Saw je fascinujícím důkazem trvanlivosti a finanční smysluplnosti hororových sérií. První díl z roku 2004 se stal fenoménem a díky kombinaci hádankami prošpikovaného scénáře a nesmlouvavé brutality vydělal více než 100 milionů dolarů, i když jeho rozpočet činil pouhý milion. Mezi lety 2005 a 2010 tak vzniklo jedno pokračování každý rok, obvykle se zhruba desetimilionovým budgetem, který se v kinech podařilo desetinásobně překonat.

  12. Hadí plyn je matoucí intelektuální poetikou o migrantech a klimatické změně
    Recenze28. 9. 2023
    Hadí plyn je matoucí intelektuální poetikou o migrantech a klimatické změně

    „Je to sice komedie, ale taková trochu divná,“ uvedl letos v Karlových Varech režisér a scenárista David Jařab svou novinku Hadí plyn a vyzval publikum, aby několik dnů po projekci raději nezaujímalo žádná stanoviska. Ani s určitým (přestože však ne oním doporučeným) časovým odstupem však nelze tuto surrealistickou féerii považovat za zdařilý film.

  13. „Je to požehnání i prokletí.“ Manželka Bruce Willise poprvé promluvila o hercově stavu
    Téma27. 9. 2023
    „Je to požehnání i prokletí.“ Manželka Bruce Willise poprvé promluvila o hercově stavu

    Manželka Bruce Willise Emma Heming v rozhovoru pro Today show na stanici NBC zveřejnila pár detailů ohledně zdravotního stavu slavného herce. Leckoho jistě překvapí, že podle jejích slov je „těžko říct“, zdali si osmašedesátiletý Willis vůbec uvědomuje, že trpí frontotemporální demencí, degenerativním onemocněním mozku podobným Alzheimerově chorobě.

  14. Serial Killer vyhrála česká minisérie o normalizačním vrahovi. Uvidíte ji na začátku roku
    Festivaly a ceny27. 9. 2023
    Serial Killer vyhrála česká minisérie o normalizačním vrahovi. Uvidíte ji na začátku roku

    Brněnská přehlídka seriálové tvorby Serial Killer o víkendu skončila, a tak stojí za to si připomenout tituly, které tam zanechaly největší stopu. Letos se jedná o obzvláště příjemné čtení, neboť hlavní soutěž poprvé opanovalo české dílo.

  15. Zneužívání dítěte, nebo láska navzdory okolnostem? Hvězdné drama představuje ukázku
    Filmy27. 9. 2023
    Zneužívání dítěte, nebo láska navzdory okolnostem? Hvězdné drama představuje ukázku

    Zhruba za dva měsíce se dočkáme jednoho z největších úlovků Netflixu z letošních Cannes. Tam měl totiž premiéru hvězdně obsazený a bezesporu ambiciózní snímek May December, za který hlavouni Netflixu neváhali zaplatit 11 milionů dolarů. Díky tomu se film na této platformě objeví 1. prosince, pouhé dva týdny po promítání v amerických kinech.