Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Vánoce naruby: šestice bizarních svátečních filmů, které vám jistě nikdo nedoporučil
    Téma24. 12. 2021
    Vánoce naruby: šestice bizarních svátečních filmů, které vám jistě nikdo nedoporučil

    Vánoční filmy zdaleka nekončí jen u Sám doma či Mrazíka. V archivech libovolných kinematografií totiž můžeme nalézt vskutku netradiční skvosty, které svátečního ducha využívají po svém. Santa v nich čelí samotnému Luciferovi, popřípadě Marťanům či maniakálnímu vrahovi. Pojďme se společně podívat na šest takovýchto bizarních vánočních snímků.

  2. Nový Spider-Man dokazuje, že kinematografie ještě neumírá. Po prvním víkendu v kinech zdolal několik historických milníků
    Filmy23. 12. 2021
    Nový Spider-Man dokazuje, že kinematografie ještě neumírá. Po prvním víkendu v kinech zdolal několik historických milníků

    Nejnovější příspěvek do marvelovského filmového vesmíru zbořil veškerá očekávání a je ohromujícím finančním triumfem. Přinášíme stručný přehled kasovních milníků, které stačil Spider-Man při dosavadní pouti po kinech zdolat.

  3. Trailer: Návrat do Bradavic s hvězdami kouzelnické série v novém vzrušujícím videu
    Filmy23. 12. 2021
    Trailer: Návrat do Bradavic s hvězdami kouzelnické série v novém vzrušujícím videu

    Již na Nový rok nás čeká nostalgické ohlédnutí za kouzelnickou filmovou sérií, která se tučně zapsala do dějin fantasy a navždy změnila životy mladých hereckých představitelů. Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint a mnozí další zavzpomínají na natáčení Harryho Pottera a znovu nás provedou magickými kulisami, které formovaly dětství nespočtu diváků a divaček.

  4. Trailer: Doctor Strange otevírá epické multiverzum a staví se do záporné pozice
    Filmy22. 12. 2021
    Trailer: Doctor Strange otevírá epické multiverzum a staví se do záporné pozice

    První upoutávka na očekávané pokračování Doctora Strange, které má být prvním hororem v rámci marvelovské filmové série, je konečně venku. A byť neprozrazuje příliš, můžeme se těšit na mimořádný příběh, kráčející ve stopách aktuálního veleúspěšného Spider-Mana.

  5. Trailer: Seveřan slibuje surreálnou vikingskou řežbu, jakou na stříbrném plátně nepamatujeme
    Filmy21. 12. 2021
    Trailer: Seveřan slibuje surreálnou vikingskou řežbu, jakou na stříbrném plátně nepamatujeme

    Nový snímek vizionářského režiséra Roberta Eggerse s Nicole Kidman a Ethanem Hawkem se představuje v první upoutávce, jejíž intenzita vás zaručeně ohromí.

  6. Akční filmová klasika, která nevznikla. Proč jsme přišli o spojení Smrtonosné pasti a 24 hodin?
    Filmy20. 12. 2021
    Akční filmová klasika, která nevznikla. Proč jsme přišli o spojení Smrtonosné pasti a 24 hodin?

    Před deseti lety mohlo dojít k propojení dvou akčních značek, které by fanoušci jistě nadšeně kvitovali. John McClane v podání Bruce Willise mohl mít za parťáka Jacka Bauera s tváří Kiefera Sutherlanda. Mnohými přivolávaný a vysněný projekt studia Fox ale zůstal nadobro u ledu.

  7. Pán tygrů je zpět s příběhem sexuálního predátora a šarlatána Doca Antlea
    Recenze20. 12. 2021
    Pán tygrů je zpět s příběhem sexuálního predátora a šarlatána Doca Antlea

    Záhy po vydání druhé série přichází Netflix s dalším rozšířením příběhu Pána tygrů, přičemž se blíže zaměřuje na dosud nejvýraznější vedlejší figuru celé neuvěřitelné ságy o bláznivých chovatelích velkých koček. Minulost promiskuitního a šarlatánského majitele zoo Doca Antlea sice zní velmi přitažlivě a oplývá silnými tématy, ale tvůrci jen marně přehrabují osekaná svědectví ve snaze navázat na unikátní sebereflexivní rozměr první řady.

  8. Boj o moc si o těch nejbohatších nedělá iluze. Lepší seriál dnes v televizi nenajdete
    Recenze19. 12. 2021
    Boj o moc si o těch nejbohatších nedělá iluze. Lepší seriál dnes v televizi nenajdete

    Seriál z produkce HBO, který popisuje soukromé a obchodní zápolení v jedné z nejbohatších a nejvlivnějších světových rodin, dospěl k závěru třetí řady. Tvůrcům nelze než zatleskat a smeknout za další sérii nečitelných zápletek v satirickém i ryze tragickém duchu, která se do televizní historie zapíše zlatým písmem.

  9. Prvních pět minut z filmu Moonfall, v němž si to Měsíc namíří proti bezbranné Zemi
    Filmy19. 12. 2021
    Prvních pět minut z filmu Moonfall, v němž si to Měsíc namíří proti bezbranné Zemi

    Kultovní režisér Dne nezávislosti a Hvězdné brány Roland Emmerich servíruje další apokalyptickou vizi. Tentokrát to bude samotný Měsíc, který po vychýlení ze své osy ohrožuje život na celé naší planetě.

  10. Další #MeToo aféra na obzoru. Hvězdný herec měl osahávat kolegyni před zraky nečinného štábu
    Téma15. 12. 2021
    Další #MeToo aféra na obzoru. Hvězdný herec měl osahávat kolegyni před zraky nečinného štábu

    Herečka Naomi Harris, známá z nových bondovek, se svěřila, že ji na dřívějším konkurzu nepřípustně osahávala „obrovská herecká hvězda“. Jméno ovšem neprozrazovala a její zpověď zůstává tajemstvím.

  11. V nemilosti: depresivní melodrama se Sandrou Bullock se rafinovaně pouze tváří
    Recenze14. 12. 2021
    V nemilosti: depresivní melodrama se Sandrou Bullock se rafinovaně pouze tváří

    Hvězdně obsazený snímek od Netflixu nabízí atraktivní premisu, která spojuje rodinné drama s thrillerem a závažným sociálním komentářem. Nadějně rozehraný příběh se ovšem tvůrcům rozpadá pod rukama a řadí se mezi nerealistické hollywoodské skládačky.

  12. První pohled na Madse Mikkelsena v sérii Fantastická zvířata, v níž nahradil Johnnyho Deppa
    Filmy12. 12. 2021
    První pohled na Madse Mikkelsena v sérii Fantastická zvířata, v níž nahradil Johnnyho Deppa

    Třetí díl filmové série Fantastická zvířata, která dějově předchází snímkům o Harrym Potterovi, se představuje na několika prvních záběrech. Nechybí ani pohled na dánského herce Madse Mikkelsena, jenž po Johnnym Deppovi převzal zápornou úlohu Grindelwalda.

  13. Drb týdne: objeví se herecký chameleon Tom Hardy v novém Matrixu?
    Filmy12. 12. 2021
    Drb týdne: objeví se herecký chameleon Tom Hardy v novém Matrixu?

    Vánoční premiéra čtvrtého Matrixu se kvapem blíží a nyní vychází na světlo informace, podle níž ve filmu možná uvidíme jednu slavnou a naprosto nečekanou tvář.

  14. Deset filmů, které předpověděly budoucnost v často bizarním a znepokojivém duchu
    Téma11. 12. 2021
    Deset filmů, které předpověděly budoucnost v často bizarním a znepokojivém duchu

    Předpověď budoucího vývoje je nejčastěji vlastní futuristickým sci-fi filmům, které se na takové věštecké motivy, ať už v dystopickém či utopickém rámu, přímo zaměřují. Někdy se ale trefná vize věcí příštích objeví také ve filmech, od nichž by to nikdo nečekal. Následující seznam tvoří deset snímků, které dokázaly předpovědět budoucnost a některé její aspekty, aniž by o to primárně usilovaly. Občas jde spíše o humornou a bizarní trefu, většinou však o docela znepokojivé a negativní vyhlídky.

  15. The Beatles: Get Back přináší unikátní pohled do zákulisí nejslavnější kapely dvacátého století
    Recenze10. 12. 2021
    The Beatles: Get Back přináší unikátní pohled do zákulisí nejslavnější kapely dvacátého století

    Osmihodinová dokumentární série od tvůrce Pána prstenů The Beatles: Get Back bude bezesporu největším vánočním darem pro milovníky liverpoolské skupiny, jejíž význam nebledne ani více než padesát let po jejím rozpadu. Časosběrný projekt, distribuovaný na streamovací službě Disney+, nás provede pověstmi opředenou závěrečnou etapou Beatles a nahráváním posledního vydaného alba Let It Be.