Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Simpsonovi: Promyšlené vtipy a narážky, které bez znalosti kontextu či originálního dabingu nikdy nepochopíte
    Téma27. 1. 2022
    Simpsonovi: Promyšlené vtipy a narážky, které bez znalosti kontextu či originálního dabingu nikdy nepochopíte

    Legendární animovaný seriál je tu s námi přes třicet let a mnohé bylo napsáno o schopnosti tvůrců předvídat budoucí události či o různých skrytých odkazech na filmová díla a společenské události. Simpsonovi od svého vzniku reflektují dobový či historický vývoj jako málokterý jiný seriál a s vtipem poukazují na věci, o nichž mnohdy nic netuší ani americké publikum. Natožpak diváci z Evropy, o niž se žlutá rodinka také s oblibou otírá, ale jejím terčem přeci jen bývají hlavně „domácí“ trendy.

  2. Mnichovská dohoda optikou britských diplomatů trenduje na Netflixu. Z dějin si plytký film půjčuje pouze to, co se mu hodí
    Recenze24. 1. 2022
    Mnichovská dohoda optikou britských diplomatů trenduje na Netflixu. Z dějin si plytký film půjčuje pouze to, co se mu hodí

    Filmová rekapitulace nechvalně proslulé politické události, kterou Češi dodnes častují hořkým termínem zrada, se na streamovací službě Netflix těší velkému zájmu. Snímek režiséra Christiana Schwochowa nás prostřednictvím fiktivních aktérů zavádí do zákulisí mnichovské dohody, která 29. září 1938 předhodila československé Sudety nacistickým okupantům a dodnes symbolizuje selhání západní diplomacie, naivně přehlížející hrozbu blížícího se válečného konfliktu.

  3. Christopher Nolan chystá biografii Oppenheimera. Portrét vývojáře jaderné pumy by ale mohl rozvinout příběh sci-fi spektáklu Tenet
    Téma23. 1. 2022
    Christopher Nolan chystá biografii Oppenheimera. Portrét vývojáře jaderné pumy by ale mohl rozvinout příběh sci-fi spektáklu Tenet

    Pokud vás zajímá tvorba britského režiséra Christophera Nolana, jenž se proslavil filmy s často narušenou časovou kauzalitou, pak se jistě těšíte na jeho další projekt. Tím bude překvapivě historické drama o tvůrci jaderné bomby J. Robertu Oppenheimerovi, jež se ale může odehrávat ve světě, který Nolan publiku představil ve své nedávné sci-fi Tenet.

  4. Král monster se vrátí na televizní obrazovky a naváže tam, kde nejlepší film s Godzillou skončil
    Seriály23. 1. 2022
    Král monster se vrátí na televizní obrazovky a naváže tam, kde nejlepší film s Godzillou skončil

    Soubojem King Konga s Godzillou to nekončí. Série MonsterVerse se rozroste také o televizní sérii, kterou uvidíme na streamovací službě Apple TV+.

  5. Skvělé herecké výkony, které málem zachránily mizerné filmy
    Téma22. 1. 2022
    Skvělé herecké výkony, které málem zachránily mizerné filmy

    Pokud se film nepovede a kritici i publikum se mu vysmějí, neznamená to ještě, že nemá co nabídnout. Někteří uznávaní a talentovaní herci se totiž čas od času ocitnou v projektech nevalných kvalit, které zachrání od úplného fiaska. Následující seznam poukáže na patnáct takových případů, kdy na sebe jeden skvělý herecký výkon upoutal většinu pozornosti v jinak průměrných až mizerných filmech.

  6. Robert Pattinson rád hraje v bizarních sci-fi. Oscarový režisér ho promění ve vesmírný klon
    Filmy21. 1. 2022
    Robert Pattinson rád hraje v bizarních sci-fi. Oscarový režisér ho promění ve vesmírný klon

    Oscarový tvůrce jihokorejského Parazita nezahálí a vybral si svůj příští projekt, jímž bude adaptace nadcházejícího sci-fi románu Mickey7. Hlavní role by pak měla připadnout Robertu Pattinsonovi, jenž se nebrání angažmá v netradičních a osobitých dílech, stejně jako ve velkých blockbusterech. Zde bychom mohli dostat spojení obojího.

  7. Herec, co proslul rolemi narušených jedinců, nám v novém filmu ukazuje přívětivější tvář. A možná znovu vyhraje Oscara
    Recenze20. 1. 2022
    Herec, co proslul rolemi narušených jedinců, nám v novém filmu ukazuje přívětivější tvář. A možná znovu vyhraje Oscara

    Do českých kin dnes vstupuje nezávislé černobílé drama C'mon C'mon, v němž oscarový Joaquin Phoenix vyzpovídává obyčejné děti napříč Spojenými státy americkými a z těchto interakcí se učí novému náhledu na život, rodičovství a vlastní minulost. Komorní a emotivní snímek je určený hlavně vnímavému publiku, které umí naslouchat dialogům a v těžkých časech hledá určité vnitřní obohacení.

  8. Je Johnny Depp přeceňovaný? Slavný kolega a profesor herectví má jasno
    Téma19. 1. 2022
    Je Johnny Depp přeceňovaný? Slavný kolega a profesor herectví má jasno

    Johnny Depp sice nemá v posledních letech na růžích ustláno, ale přesto platí za jednoho z nejobdivovanějších herců posledních třiceti let. Podle staršího hereckého kolegy Briana Coxe, jenž kromě filmových a televizních rolí účinkoval také v londýnském národním divadle a vyučoval herectví v Moskvě, jsou však Deppův přínos a nadání přeceňovány.

  9. Tvůrce kultovních snímků zfilmoval Macbetha s černošským hercem a bude se ucházet o Oscary
    Recenze18. 1. 2022
    Tvůrce kultovních snímků zfilmoval Macbetha s černošským hercem a bude se ucházet o Oscary

    Nová filmová adaptace jedné z nejslavnějších her Williama Shakespeara na sebe přitahuje hodně pozornosti. Ať už formálními kvalitami nebo obsazením černošských herců do rolí, které z pohledu předlohy i historie náleží bělochům. The Tragedy of Macbeth v prvé řadě nabízí hutné prolnutí divadelní a filmové řeči, a ačkoli v nekonečné sérii shakespearovských adaptací nenabídne revoluční dramatický impuls, tento skvěle obsazený a nasnímaný film skýtá dost pozoruhodných aspektů.

  10. Televizní diváci znovu propadají Euforii. Úvodní epizoda druhé série sbírá nadšené ohlasy a trenduje na sociálních sítích
    Seriály16. 1. 2022
    Televizní diváci znovu propadají Euforii. Úvodní epizoda druhé série sbírá nadšené ohlasy a trenduje na sociálních sítích

    Fanoušci se konečně dočkali a na HBO dorazila první epizoda druhé řady Euforie, tedy seriálového fenoménu, který s nezvyklou otevřeností popisuje dospívání, sexuální touhy a drogové závislosti mileniálů. Úvodní šedesátiminutový díl navázal na dynamiku a dramatičnost první série v tom nejlepším a diváci na internetu dávají plný průchod svému nadšení i satisfakci.

  11. Utopen v bažinách a pozřen žralokem. Drastická filmová úmrtí, která nás v mládí traumatizovala
    Téma15. 1. 2022
    Utopen v bažinách a pozřen žralokem. Drastická filmová úmrtí, která nás v mládí traumatizovala

    Filmy, na nichž vyrůstaly především generace Y a Z, narozené v osmdesátých a devadesátých letech minulého století, zdaleka nejsou pouze zásobárnou krásných nostalgických vzpomínek. Čas od času se v nich objevilo drastické či smutné úmrtí, které dospívající diváky a divačky pronásledovalo v neklidných snech.

  12. Neuvěřitelný příběh filmu, který vznikal osmdesát let a stal se z něj největší propadák historie
    Téma14. 1. 2022
    Neuvěřitelný příběh filmu, který vznikal osmdesát let a stal se z něj největší propadák historie

    I ty nejepičtější příběhy, odehrávající se v průběhu mnoha desítek let, nemusí končit happy endem. Platí to i pro filmovou adaptaci knihy Edgara Rice Burroughse, s níž Hollywood zápolil celých osmdesát let. Roku 2012 konečně dorazil do kin snímek John Carter: Mezi dvěma světy, který byl obřím kasovním propadákem a na který se dnes můžete podívat od 22:30 hodin na Nově.

  13. Slavné herecké tváře, které načaly své kariéry pod kudlou maskovaných zabijáků
    Téma13. 1. 2022
    Slavné herecké tváře, které načaly své kariéry pod kudlou maskovaných zabijáků

    V kinech právě startuje další díl Vřískotu, nastává tedy ideální čas na ohlédnutí se za úspěšnými hereckými dráhami, které se započaly v hororových vyvražďovačkách pod kudlami, sekyrami či motorovkami maskovaných šílenců. Anebo naopak v záporných úlohách, které často naháněly spíše smích než hrůzu.

  14. Obrovský hit Netflixu dostane pokračování. A ne jedno
    Filmy13. 1. 2022
    Obrovský hit Netflixu dostane pokračování. A ne jedno

    Akční komedie Red Notice dorazila na největší streamovací službu teprve v listopadu, ale už teď je jisté, že se dočká pokračování. Vzniknout mají rovnou dvě naráz.

  15. Vřískot: Neuvěříte, jak tvůrci přišli na ikonickou bílou masku
    Filmy13. 1. 2022
    Vřískot: Neuvěříte, jak tvůrci přišli na ikonickou bílou masku

    Původy slavných filmových zabijáků, mezi něž rozhodně patří i Ghostface z kultovní série Vřískot, bývají opředeny legendami. O to více překvapilo prohlášení jednoho z hlavních herců série, jenž zavzpomínal na to, jak tvůrci na charakteristickou bílou masku vlastně přišli.