Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Nejlépe hodnocený film dekády vyvolává nadšení, jakému se vyrovná jen hrstka nejslavnějších děl
    Filmy2. 5. 2022
    Nejlépe hodnocený film dekády vyvolává nadšení, jakému se vyrovná jen hrstka nejslavnějších děl

    V amerických kinech je od konce března k vidění komediální akční sci-fi Everything Everywhere All at Once, o níž většina tuzemských fanoušků a fanynek pravděpodobně neslyšela. Nezávislý snímek v produkci A24 bohužel nemá českého distributora, takže nezbývá nic jiného než čekat, kdy jej do své nabídky zahrne nějaká streamovací služba. Vzhledem k fantastickým hodnocením a nadšeným ohlasům by mělo jít pouze o otázku času. Podle všeho totiž lepší a komplexnější film jen tak neuvidíme.

  2. Nejbohatší herec světa slaví 50. Dokáže pořídit nejvíce selfie a je tváří nejhoršího efektu filmových dějin
    Téma2. 5. 2022
    Nejbohatší herec světa slaví 50. Dokáže pořídit nejvíce selfie a je tváří nejhoršího efektu filmových dějin

    Padesáté narozeniny dnes slaví jedna z největších kulturních ikon tohoto století. Wrestler, kulturista a hollywoodský bijec Dwayne „The Rock“ Johnson je dlouhodobě nejlépe placených hercem světa, se 313 miliony fanoušků má pátý nejsledovanější profil na Instagramu a s rostoucím věkem rozhodně nezpomaluje. Pojďme si posvítit na několik zajímavých faktů z jeho života, který lze vnímat jako splněný americký sen.

  3. Revoluční Top Gun se blíží a první kritici oplývají nadšením. Tom Cruise se na prahu šedesátky vybičoval k životnímu výkonu
    Filmy1. 5. 2022
    Revoluční Top Gun se blíží a první kritici oplývají nadšením. Tom Cruise se na prahu šedesátky vybičoval k životnímu výkonu

    V minulém týdnu proběhl v Las Vegas každoroční CinemaCon, na němž hollywoodská studia za účasti hvězdných herců promovala své největší nadcházející projekty. Vedle prvních videí či fotek z očekávaných filmů jako Avatar 2 nebo Babylon se dostalo i na projekci dlouho odkládaného pokračování Top Gunu, v němž Tom Cruise na prahu šedesátky znovu provětral pár armádních stíhaček. A jak naznačují ohlasy šťastných kritiků, kteří film viděli, šestatřicetileté čekání na sequel se bohatě vyplatilo.

  4. Detektivní seriál Obleva je mrazivý a psychicky vyčerpávající. Bezútěšnost a deprese v něm hrají prim
    Recenze29. 4. 2022
    Detektivní seriál Obleva je mrazivý a psychicky vyčerpávající. Bezútěšnost a deprese v něm hrají prim

    Polský šestidílný seriál Obleva, který naleznete v nabídce HBO Max, se veze na vlně temných detektivek ve stylu Temného případu. Pochmurné industriální a městské prostředí vytváří kulisu pro psychicky vyčerpávající boj o život novorozeněte, které se pohřešuje po chladnokrevné vraždě mladé matky. A také pro životní výzvu nezdolné protagonistky, která po manželově smrti hledá vykoupení ve stále mrazivějších pracovních povinnostech.

  5. Připravme se na zklamání s názvem Prsteny moci: Jak Amazon lže a zastírá, že na Tolkienovy příběhy ani nevlastní práva
    Téma27. 4. 2022
    Připravme se na zklamání s názvem Prsteny moci: Jak Amazon lže a zastírá, že na Tolkienovy příběhy ani nevlastní práva

    Rekordně drahá seriálová adaptace Pána prstenů, jejíž první série vyjde už v září a do které společnost Amazon napumpovala nejméně půl miliardy dolarů, zatím místo nadšení vyvolává spíše pobouření a mobilizuje fanoušky Tolkienova díla. Mnozí lidé z tohoto rozsáhlého fanklubu navíc možná netuší, že Amazon hodlá pouze využít Tolkienem nastíněnou historii Středozemě a vyprávět kompletně smyšlené příběhy, jež legendární autor sám nenapsal. Nic jiného mu totiž vzhledem k omezenému vlastnictví práv nezbývá.

  6. Netflix padá a lidé se potměšile smějí. Proč streamovací gigant stagnuje?
    Téma26. 4. 2022
    Netflix padá a lidé se potměšile smějí. Proč streamovací gigant stagnuje?

    Nejslavnější streamovací platforma na světě přichází poprvé za deset let o své uživatele. Dříve nedotknutelný Netflix dostihla nejen válka na Ukrajině, ale také rostoucí konkurence či mezery a slabiny filmové a seriálové nabídky. Pokles akcií činil po středečním vyhlášení čtvrtletní uživatelské bilance až 35 %. Při čtení ohlasů, které tyto zprávy doprovázely na různých diskuzních fórech, se vynořilo nebezpečí, že bez nutné sebereflexe a obměny obsahu se Netflix na pomyslném piedestalu dlouho neudrží.

  7. Nejdražší seriál historie je za dveřmi. Má připomínat Indiana Jonese i Star Wars a může zachránit stagnující Netflix
    Seriály25. 4. 2022
    Nejdražší seriál historie je za dveřmi. Má připomínat Indiana Jonese i Star Wars a může zachránit stagnující Netflix

    Už jen měsíc nás dělí od premiéry čtvrté řady seriálu Stranger Things, která dle nejnovějších informací stála „nekřesťanské“ peníze a bude vůbec nejambicióznějším projektem v televizní historii. Dokud ji na podzim nepřekoná seriálový Pán prstenů od Amazonu, jehož první série údajně spolkla půl miliardy dolarů. V době, kdy Netflix poprvé v historii přichází o uživatele, může být tento dlouho očekávaný a produkčně draze opečovávaný produkt návratem k prosperitě.

  8. Upoutávka na nové Putování s dinosaury s Davidem Attenboroughem vypadá lépe než Jurský svět
    Seriály24. 4. 2022
    Upoutávka na nové Putování s dinosaury s Davidem Attenboroughem vypadá lépe než Jurský svět

    BBC Studios ve spolupráci se společností Apple přináší exkluzivní pohled na nový dokumentární seriál, který nás dvacet let po oblíbeném Putování s dinosaury přenese do prehistorického období křídy. Pětidílná série nese název Prehistoric Planet a podílí se na ní ty nejvěhlasnější osobnosti z filmové, potažmo dokumentární a vědecké branže.

  9. Filmová rekonstrukce požáru Notre-Dame nemohla dopadnout lépe. Slavný režisér je možná naposledy za krále
    Recenze23. 4. 2022
    Filmová rekonstrukce požáru Notre-Dame nemohla dopadnout lépe. Slavný režisér je možná naposledy za krále

    Legendární francouzský filmař Jean-Jacques Annaud, jenž natočil klasiky jako Boj o oheň, Jméno růže nebo Nepřítel před branami, se na prahu osmdesátky pustil do vyčerpávající rekonstrukce jedné z největších architektonických tragédií posledních let. Požár pařížské katedrály Notre-Dame, jíž v dubnu 2019 hrozilo úplné zřícení, znamenal pro přítomné hasiče životní výzvu – a přesně tento pocit strhujícího lidského boje, který se zapíše do historie, na publikum při sledování Annaudova filmu bez ustání doráží.

  10. Netflix se překonal a uvedl nejhůře hodnocený pořad své historie. Nejspíš nedokoukáte ani první epizodu
    Seriály21. 4. 2022
    Netflix se překonal a uvedl nejhůře hodnocený pořad své historie. Nejspíš nedokoukáte ani první epizodu

    Komediální sitcom Holky v chládku byl na Netflixu premiérově uvedený v minulém týdnu a rychle se vyšplhal na pozici nejhůře hodnoceného pořadu této streamovací služby. Falešný dokument z prostředí ženské věznice posbíral od zahraničních kritiků pouze negativní recenze a může znamenat hořký konec kdysi populární komičky Catherine Tate.

  11. Filmová adaptace milované počítačové hry je na spadnutí. Do světa s neomezenými možnostmi se nejspíše podívá Jason Momoa
    Filmy20. 4. 2022
    Filmová adaptace milované počítačové hry je na spadnutí. Do světa s neomezenými možnostmi se nejspíše podívá Jason Momoa

    Hojně obsazovaný herec havajského původu, jehož známe z filmů jako Aquaman nebo Duna, se zhostí hlavní role v dlouho připravované filmové adaptaci herního hitu Minecraft.

  12. Steven Seagal měl po potyčce s kaskadérem skončit v bezvědomí. Drb, který se přiživuje už třicet let, je ale zřejmě vymyšlený
    Téma19. 4. 2022
    Steven Seagal měl po potyčce s kaskadérem skončit v bezvědomí. Drb, který se přiživuje už třicet let, je ale zřejmě vymyšlený

    Akční ikona devadesátek a mistr bojových umění Steven Seagal má pověst problémového herce, s nímž nikdo nechtěl pracovat. A mnozí kolegové či pohrdaví fanoušci s oblibou vzpomínají na incident, který se měl odehrát v zákulisí natáčení akčňáku Muž s cejchem smrti z roku 1990. Seagal se tehdy údajně dostal do křížku s legendárním kaskadérem Genem LeBellem, jenž prý hvězdného herce přidusil, až mu povolily svěrače. Tuto historku čerstvě oživil také herec John Leguizamo, jenž se Seagalem natáčel roku 1996 a na jejich spolupráci nechová vůbec dobré vzpomínky.

  13. Konec jedné éry. Podívejte se zdarma na video, v němž legendární veverka konečně dostane svůj žalud
    Filmy18. 4. 2022
    Konec jedné éry. Podívejte se zdarma na video, v němž legendární veverka konečně dostane svůj žalud

    Po 35 letech existence končí animační divize Blue Sky Studios, jejímž zřejmě největším úspěchem je filmová série Doba ledová. Kreslené výpravy do dávných mrazivých dob si oblíbily miliony dětí po celém světě a nemůže být pochyb o tom, že vůbec nejpamátnější postavičku představuje legrační němá veverka Scrat, jejíž životní náplní je hledat vhodné místo pro uskladnění svého žaludu. Veverčina vyčerpávající odysea už diváky zavedla do jádra Země i do vesmíru a není divu, že právě ona nyní v půlminutovém speciálním videu slouží jako epilog končícího studia.

  14. Netflix se pokouší přijít s novým Saw, ale výsledkem je nejhloupější horor roku
    Recenze17. 4. 2022
    Netflix se pokouší přijít s novým Saw, ale výsledkem je nejhloupější horor roku

    Snímek Rozhodnutí nebo život na Netflixu nejenže má pravopisnou chybu v českém distribučním názvu, ale nedotažený a hloupý je i v mnoha dalších ohledech. A to přitom nápad staré prokleté videohry, která ohýbá realitu a hráče nutí volit mezi dvěma podobně útrpnými scénáři, není vůbec marný.

  15. Když sexuálně zhrzení důchodci masakrují mladé pornoherce. Horor X drsně rozebírá lidskou sexualitu
    Recenze16. 4. 2022
    Když sexuálně zhrzení důchodci masakrují mladé pornoherce. Horor X drsně rozebírá lidskou sexualitu

    Kultovní hororový režisér Ti West se vrací v té nejlepší formě a v amerických kinech už zní sedmdesátková hudba v jeho retro novince s názvem X. Šestičlenná skupina nadšených filmařů si v ní roku 1979 pronajímá domek na texaské usedlosti, kde chce natočit revoluční pornofilm. Nepočítá ale s tím, že dvojice postarších nájemců nehodlá jen postávat v koutě a s mladými návštěvníky má poněkud zvrhlejší plány.