Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Jak se to má s Ulož.to? Svobodné sdílení souborů hledá skuliny v zákonech a nelegálně vydělává miliardy
    Téma16. 5. 2022
    Jak se to má s Ulož.to? Svobodné sdílení souborů hledá skuliny v zákonech a nelegálně vydělává miliardy

    Nejrozšířenější tuzemský server pro svobodné šíření souborů po internetu je předmětem právní i morální diskuze už patnáct let a v poslední době se nad ním pomyslně smráká. Z Ulož.to miliony platících i neplatících lidí stahují soubory, které tam nahrávají samotní uživatelé, a často si přitom nepřipouští, že se sami dopouští zločinu proti autorským právům. Jak je možné, že otevřeně ilegální činnost zástupcům společnosti stále prochází? Na to se pokoušeli odpovědět dva právní zastupitelé v rozhovoru pro videoherní magazín Vortex.

  2. Nejnechutnější film osmdesátých let dostává remake plný hvězd a bude mít rating R
    Filmy15. 5. 2022
    Nejnechutnější film osmdesátých let dostává remake plný hvězd a bude mít rating R

    Zvrácený Toxický mstitel, esence pokleslosti, hnisu, vnitřností a černého humoru, kterou roku 1984 vyprodukovalo slavné nezávislé studio Troma, dostává moderní verzi s hvězdami Hry o trůny či Pána prstenů. A bude to velká krvavá jízda, kterou mládež v kinech uvidí leda v doprovodu rodičů.

  3. Připravte si ušní bubínky. Kultovní pseudodokument o nejhlasitější kapele osmdesátek dostane pokračování
    Filmy15. 5. 2022
    Připravte si ušní bubínky. Kultovní pseudodokument o nejhlasitější kapele osmdesátek dostane pokračování

    Důmyslná hudební komedie o fiktivní kapele Spinal Tap, s níž roku 1984 ve velkém stylu prorazil slavný režisér Rob Reiner, dostane po čtyřiceti letech pokračování. Ironické vyobrazení tehdejší heavymetalové éry, které paroduje snímky o slavných kapelách a jímž provází novinář Marty DiBergi, se stalo kultovním titulem a řada špičkových muzikantů se shoduje, že jde o nejpovedenější vhled do rockového zákulisí.

  4. Režisér Kmotra obsazuje megafilm, který sám financuje. Nebudou chybět ty největší a nejpřitažlivější hvězdy
    Filmy15. 5. 2022
    Režisér Kmotra obsazuje megafilm, který sám financuje. Nebudou chybět ty největší a nejpřitažlivější hvězdy

    Snímek Megalopolis, který je ve stádiu příprav více než dvacet let, má završit filmovou kariéru jednoho z nejvýraznějších režisérů historie. Francis Ford Coppola nám dal trilogii Kmotr či Apokalypsu a nyní, ve třiaosmdesáti letech, hodlá utratit přes 100 milionů dolarů ze svého, aby konečně vzkřísil svůj vysněný utopický projekt. Ten se má začít natáčet na podzim a už známe první herecké představitele.

  5. Proklínaný a zapovězený predátor Kevin Spacey se vrací v novém filmu, který může znamenat trojitý comeback
    Filmy14. 5. 2022
    Proklínaný a zapovězený predátor Kevin Spacey se vrací v novém filmu, který může znamenat trojitý comeback

    Držitel dvou hereckých Oscarů a hvězda filmů jako Americká krása či Sedm si připíše první roli ve velké produkci od roku 2017, kdy jej několik lidí obvinilo ze sexuálního zneužívání. A není jediný, komu může případný úspěch filmu pomoci.

  6. Hrál kněze, přestože ho jeden v mládí zneužil. Obvyklý podezřelý Gabriel Byrne pohrdá církví, USA i Hollywoodem
    Téma12. 5. 2022
    Hrál kněze, přestože ho jeden v mládí zneužil. Obvyklý podezřelý Gabriel Byrne pohrdá církví, USA i Hollywoodem

    Charismatický irský herec začal svou hereckou dráhu až ve 29 letech, ale dokázal se prosadit mezi absolutní smetánkou a v devadesátých letech šel z jedné velké role do druhé. Dnes dvaasedmdesátiletý Gabriel Byrne, jenž dříve pracoval i jako archeolog či učitel španělštiny, je přáteli popisovaný jako pronikavě inteligentní a zábavný. Neskrývá své politické názory, krušné mládí v kněžském semináři ani pohrdání Hollywoodem, jemuž jde v prvé řadě o peníze.

  7. Které titány musí překonat Avatar 2, aby se stal nejvýdělečnějším filmem historie?
    Téma11. 5. 2022
    Které titány musí překonat Avatar 2, aby se stal nejvýdělečnějším filmem historie?

    Většina filmových fanoušků a fanynek ví, že filmem s historicky nejvyššími tržbami z kin je dle nominální hodnoty Avatar z roku 2009. Po nedávném znovuuvedení v Číně si film Jamese Camerona odnesl z kin celkem 2,847 miliardy dolarů a v pořadí druhé Avengers: Endgame přeskočil o necelých padesát milionů. Tyto dva moderní tituly jsou tedy v očích veřejnosti těmi premianty, jež musí budoucí konkurence v čele s druhým Avatarem (bude uveden již v prosinci tohoto roku) v tržbách stíhat.

  8. Třetí Strážci Galaxie mají dotočeno a o překvapení jistě nebude nouze. Objeví se i legendární Alf?
    Filmy10. 5. 2022
    Třetí Strážci Galaxie mají dotočeno a o překvapení jistě nebude nouze. Objeví se i legendární Alf?

    Výroba druhého pokračování úspěšných Strážců Galaxie z roku 2014 má za sebou poslední klapku a režisér James Gunn zásobuje svůj twitterový účet novými fotkami a zprávami. Oblíbenou partu kolem Star Lorda, Draxe či Groota zřejmě čeká jejich poslední sólové dobrodružství. Jako tradičně se počítá s tím, že se dočkáme řady překvapivých cameo rolí. Jednou z nich by s trochou štěstí mohl být i slavný mimozemšťan Alf, jehož je Gunn velkým fanouškem.

  9. Údajně se dopustil sexuálního obtěžování kolegyně. Herecký veterán nyní spílá Netflixu a kultuře rušení
    Téma9. 5. 2022
    Údajně se dopustil sexuálního obtěžování kolegyně. Herecký veterán nyní spílá Netflixu a kultuře rušení

    Čtyřiaosmdesátiletá herecká legenda Frank Langella si už možná nezahraje. Netflix s ním promptně rozvázal spolupráci poté, co měl při natáčení série Zánik domu Usherů sexuálně obtěžovat mladší kolegyni. Langella ale jakékoli obvinění odmítá a vyhazov svádí právě na takzvanou kulturu rušení, která je podle něj antitezí demokratické svobody projevu.

  10. Film, který nadobro změnil tvář filmového průmyslu, je tu s námi už deset let
    Téma7. 5. 2022
    Film, který nadobro změnil tvář filmového průmyslu, je tu s námi už deset let

    Čtvrtého května 2012 návštěvníci amerických kin poprvé tleskali dnes ikonickému záběru, na němž se šestice marvelovských superhrdinů shromažďuje v ulicích New Yorku. Ambiciózní komiksová týmovka, která svedla dohromady Iron Mana, Kapitána Ameriku, Thora či Hulka znamenala nejen vyvrcholení první fáze Marvel Cinematic Universe, ale především počátek zcela nové etapy filmové tvorby, která připomíná spíše očekávané sportovní události. Avengers nastavili trend, který vydělává peníze jaksi automaticky a ostatní se ho snaží napodobovat. A kdokoli v posledních letech žehrá nad mizející autorskou tvorbou a dnešní filmy považuje jen za zábavní atrakce, může prstem ukázat právě na tento dekádu starý snímek.

  11. Zlatíčko devadesátých let se vrací v novém filmu. Meg Ryan čeká romance s hvězdou Akt X
    Filmy6. 5. 2022
    Zlatíčko devadesátých let se vrací v novém filmu. Meg Ryan čeká romance s hvězdou Akt X

    V devadesátých letech byla tváří těch nejslavnějších romantických filmů, v posledních letech se ale po Meg Ryan slehla zem. Po dlouhých sedmi letech nečinnosti nyní sympatická herečka chystá comeback, a to nejen herecký, nýbrž i režijní.

  12. Doctor Strange je lepší než Spider-Man. Komiksová jízda mnohovesmíry ale často tápe v bezkrevném vakuu
    Recenze5. 5. 2022
    Doctor Strange je lepší než Spider-Man. Komiksová jízda mnohovesmíry ale často tápe v bezkrevném vakuu

    Kina se po čtyřech měsících dočkala a je tu další marvelovka, která do jejich kasiček přisype stovky milionů dolarů. Doctor Strange se v režii legendárního Sama Raimiho nedobrovolně vydává na průzkum tajemného mnohovesmíru, neboť jeho dřívější kolegyni Wandě Maximoff trochu šplouchá na maják a odloučení od imaginárních dětí hodlá řešit tím, že udělá díru do paralelních vesmírů. Nabízí se tedy nekonečně mnoho vizuálních i dějových možností, což ale tvůrcům poněkud uniká na úkor dalšího generického, byť tentokráte alespoň více potemnělého a dospělejšího fanservisu.

  13. Nebohé zvíře spořádalo smrtelné množství kokainu. Příběh medvěda nyní natočí Hollywood
    Filmy4. 5. 2022
    Nebohé zvíře spořádalo smrtelné množství kokainu. Příběh medvěda nyní natočí Hollywood

    Ač se tomu nechce věřit, nepůjde o šílenou komedii. Scénář vychází ze skutečné události, k níž došlo roku 1985, kdy zvědavý medvěd pozřel ohromné množství kokainu, které z letadla vyhodil drogový dealer.

  14. „První svého druhu.“ Blíží se premiéra romantického filmu, v němž jsou všechny hlavní postavy i herci LGBTQ+
    Filmy3. 5. 2022
    „První svého druhu.“ Blíží se premiéra romantického filmu, v němž jsou všechny hlavní postavy i herci LGBTQ+

    Romantická komedie Kámoši má v českých kinech premiéru až v listopadu, ale o jejím revolučním dopadu se začíná hovořit už nyní. Na letošním CinemaConu v Las Vegas byl přítomný také herec Billy Eichner, jenž si v připravovaném snímku nejen zahrál, ale podílel se i na jeho scénáři. A jako gay je hrdý na to, že Kámoši budou historicky prvním filmem, v němž všechny stěžejní role (včetně těch hetero) ztvární herci z LGBTQ+ komunity.

  15. Černý kůň letošní filmové sezóny se představuje první upoutávkou. Mix Truman Show a Matrixu vypadá skvěle!
    Filmy3. 5. 2022
    Černý kůň letošní filmové sezóny se představuje první upoutávkou. Mix Truman Show a Matrixu vypadá skvěle!

    První trailer hvězdně obsazeného psychologického thrilleru To nic, drahá je na světě a nenechává na pochybách, že půjde o černého koně letošní hollywoodské nabídky. Režisérka Olivia Wilde má pod palcem hvězdné obsazení v mysteriózním příběhu o mladém manželském páru, který žije v utopické komunitě v padesátých letech minulého století. Městečko vybudované vlivnou společností ale skrývá tajemství, na jehož odhalení jsme po první skvělé upoutávce nesmírně zvědaví.