Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Nejdůležitější snímek historie se vrací do kin. Čelisti vznikaly útrpně a jejich triumf všechno změnil
    Téma31. 8. 2022
    Nejdůležitější snímek historie se vrací do kin. Čelisti vznikaly útrpně a jejich triumf všechno změnil

    Poněkud slabší nadílku filmových premiér pozdního léta zpestří legendární snímek Stevena Spielberga, který se 47 let od premiéry vrací v remasterované verzi. Není to poprvé ani naposledy – Čelisti roku 1975 vydělaly tolik peněz, že obrátily celý průmysl vzhůru nohama. Minimálně z marketingového hlediska jde o zřejmě nejdůležitější film všech dob. Navrch je pořád skvělý a jeho komplikovaný výrobní proces stále fascinující.

  2. Poslední dům nalevo jsme poprvé navštívili před 50 lety. Jeden z praotců extrémní kinematografie se obtížně sleduje i dnes
    Téma30. 8. 2022
    Poslední dům nalevo jsme poprvé navštívili před 50 lety. Jeden z praotců extrémní kinematografie se obtížně sleduje i dnes

    Mezi nejslavnější horory sedmdesátých let by většina lidí zřejmě zařadila Čelisti, Texaský masakr motorovou pilou nebo Vymítače ďábla, ale zapomínat by se nemělo ani na Poslední dům nalevo. Půlstoletí starý kmotr exploatačních filmů o zločinu a trestu se podílel na vystřízlivění americké kinematografie, která začala k motivům vraždy a umírání přistupovat dospěleji, a v průběhu let si uchoval pozici filmu stejnou měrou kontroverzního i vlivného.

  3. Blíží se největší filmová katastrofa? Špionážní thriller od světoznámého tanečníka se stal kultem, aniž by ho téměř kdo viděl
    Filmy29. 8. 2022
    Blíží se největší filmová katastrofa? Špionážní thriller od světoznámého tanečníka se stal kultem, aniž by ho téměř kdo viděl

    Michael Flatley, tanečník známý díky show jako Riverdance nebo Lord of the Dance, se ve filmových kruzích možná brzy stane následovníkem legendárního packala Tommyho Wiseaua. Roku 2018 totiž napsal, produkoval, natočil a ztvárnil hlavní roli ve špionážním thrilleru Blackbird, který po festivalové premiéře záhadně zmizel z povrchu zemského a do kin se podívá až letos v září. Tedy v době, kdy jej dohnal kultovní status a pověst výjimečně špatného filmu.

  4. „Nechali jsme blázny řídit blázinec.“ Fascinující příběhy filmů, které jsme nikdy neviděli, přestože byly z větší části natočeny
    Téma28. 8. 2022
    „Nechali jsme blázny řídit blázinec.“ Fascinující příběhy filmů, které jsme nikdy neviděli, přestože byly z větší části natočeny

    Filmový průmysl dokáže být krutý. Tvůrci mohou mít uměleckou představu, hotový scénář a dokonce natočený materiál, ale jejich pracovní úsilí přesto uvízne na mělčině, odkud nikdy nenajde cestu až k tomu nejdůležitějšímu – k publiku. Historie nedokončených či zcela nerealizovaných projektů je dlouhá jako kinematografie sama a nyní se ve světle některých čerstvých událostí ohlédneme za několika filmy, které nikdy nespatřily světlo světa, ačkoli byla jejich produkce z podstatné části kompletní.

  5. Seriálový fenomén přišel o svou nejtajuplnější postavu. Herečka se loučí v slzách a s otazníky
    Téma26. 8. 2022
    Seriálový fenomén přišel o svou nejtajuplnější postavu. Herečka se loučí v slzách a s otazníky

    Pětadvacetiletá herečka a modelka Barbie Ferreira už není součástí seriálu HBO Euforie. Strhující show o sexuálních a drogových peripetiích teenagerů letos dospěla do finále druhé řady, v níž se úloha dříve výrazné Ferreiry povážlivě smrskla. A nyní opouští oceňovaný i kontroverzemi zmítaný seriál nadobro.

  6. King Kong se podívá do televize. Ostrov lebek se konečně prozkoumá více do hloubky
    Seriály25. 8. 2022
    King Kong se podívá do televize. Ostrov lebek se konečně prozkoumá více do hloubky

    Nejslavnější filmový opičák se srdcem romantika se poprvé představil před 89 lety a ještě nějaký čas se ho nezbavíme. Disney+ a hororový guru James Wan totiž vyvíjí hranou televizní sérii, která odhalí minulost King Konga i tajuplného Ostrova lebek.

  7. Traumata či nechtěná publicita. Kteří herci a herečky to po ikonickém hororovém debutu raději zabalili?
    Téma24. 8. 2022
    Traumata či nechtěná publicita. Kteří herci a herečky to po ikonickém hororovém debutu raději zabalili?

    Hororové publikum dané osobnosti okamžitě rozpozná. Aby ne, když svůj herecký debut absolvovaly v legendárních filmech, které by jim za šťastnějších okolností rozjely úctyhodnou kariéru. Následující herce a herečky jsme ale od dob jejich ikonického debutu neviděli, přičemž důvody proč se mohou různit. Někoho odradilo traumatické natáčení plné pohmožděnin, další sotva dosáhl školního věku a herecká profese mu jednoduše neučarovala. Zde je sedm vybraných tváří, které si spojujeme s jedinou, leč nesmrtelnou a navrch debutující hororovou rolí.

  8. „Srdce ještě větší než chodidla.“ Seriálový Pán prstenů má finální trailer, ale stále jsme mu nepropadli
    Seriály24. 8. 2022
    „Srdce ještě větší než chodidla.“ Seriálový Pán prstenů má finální trailer, ale stále jsme mu nepropadli

    Necelé dva týdny před premiérou první epizody se seriál Pán prstenů: Prsteny moci představuje v posledním traileru. Velkolepý projekt, který Amazon přišel takřka na půl miliardy dolarů, vznikal pod tíhou obrovského kulturního odkazu, který obklopuje Tolkienovo literární dílo a také filmové adaptace Petera Jacksona. A tento odkaz se mu stále nedaří setřást a postavit se na vlastní nohy.

  9. Slavná videohra The Last of Us se představuje v hrané seriálové verzi. Jak se vám zatím líbí?
    Téma23. 8. 2022
    Slavná videohra The Last of Us se představuje v hrané seriálové verzi. Jak se vám zatím líbí?

    Dobrodružná videohra publikovaná roku 2013 společností Sony Computer Entertainment patří mezi nejproslavenější tituly na konzolích Playstation. Seriálová adaptace od HBO tedy bude čelit drtivému tlaku skalních fanoušků a fanynek, kteří nyní mohou materiál posoudit z prvních zveřejněných záběrů.

  10. Průzkum popularity ukázal, že oscarová facka zabolela nejvíc Willa Smithe a jeho ženu
    Téma22. 8. 2022
    Průzkum popularity ukázal, že oscarová facka zabolela nejvíc Willa Smithe a jeho ženu

    Jsou to už čtyři měsíce, co losangeleské Dolby Theatre šokovaně zmlklo při sledování facky, kterou Will Smith uštědřil vystupujícímu Chrisu Rockovi. Jeden z největších oscarových skandálů sice Smith ředil omluvami na sociálních sítích a Rock jej přecházel s nadhledem na svých stand-up vystoupeních, ale veřejnost na něj nezapomíná. A podle nového průzkumu dosud vynikající pověst Willa Smithe notně poškodil.

  11. Populární herec má hrůzu z veřejných vystoupení. O mentální bariéře natočí dokument
    Téma21. 8. 2022
    Populární herec má hrůzu z veřejných vystoupení. O mentální bariéře natočí dokument

    Jonah Hill, hollywoodská hvězda známá z filmů jako Vlk z Wall Street nebo K zemi hleď!, si v poslední době vysloužil uznání za nápadnou fyzickou proměnu a úbytek na váze. Veřejné aplausy a plácání po zádech jsou ale pro talentovaného herce noční můrou. Prozradil, že z nich mívá panické záchvaty. Své mentální problémy hodlá prozkoumat v dokumentu, který sám natočí.

  12. Nový James Bond má být mladší. Dosavadní favorité rázem ztrácí na úkor hvězdy Marvelu
    Filmy20. 8. 2022
    Nový James Bond má být mladší. Dosavadní favorité rázem ztrácí na úkor hvězdy Marvelu

    Hledání herce, jenž převezme otěže po Danielu Craigovi a stane se novým představitelem agenta 007, se podle některých zdrojů hýbe kupředu. Věhlasný televizní moderátor Ross King přišel se zprávou, že produkce shání herce mladší čtyřiceti let, kteří si roli budou moci zopakovat alespoň třikrát. A to by znamenalo konec nadějí pro dosavadní favority v čele s Tomem Hardym.

  13. Pán prstenů a Hobit mění majitele. Tolkienovo dílo čeká kulturní zemětřesení po vzoru Star Wars
    Téma20. 8. 2022
    Pán prstenů a Hobit mění majitele. Tolkienovo dílo čeká kulturní zemětřesení po vzoru Star Wars

    Jedno z nejoblíbenějších literárních děl minulého století přenesl na filmová plátna Peter Jackson a za rohem je seriál od Amazonu, který nás zavede dva tisíce let před události Pána prstenů. V budoucnu ale můžeme očekávat nové samostatné projekty, neboť práva na knižního Hobita i Pána prstenů nově třímá švédský herní konglomerát Embracer Group.

  14. „Můj nejhorší film.“ Když se slavní režiséři kají za svá nepovedená díla
    Téma20. 8. 2022
    „Můj nejhorší film.“ Když se slavní režiséři kají za svá nepovedená díla

    Ve svém oboru jsou respektovaní a publikum je miluje. Na kontě mají řadu oceňovaných kinematografických skvostů, a přesto si umí sáhnout do svědomí a přiznat, že minimálně jednou chybovali. I ti nejlepší a nejslavnější režiséři totiž natočili film, za který se s odstupem času stydí, popřípadě jej nemají v oblibě. Mohlo jít o lukrativní studiovou zakázku nebo o podfinancovaný debut, ale také o sledované snímky, jež daní tvůrci realizovali na vrcholu sil a popularity. V následujících řádcích se dočtete o deseti renomovaných filmařích, kteří mají jasno, jaké je jejich nejméně oblíbené dílo. Jsou řazení dle data výroby daného filmu.

  15. Patrick Swayze by oslavil 70. Jeho cesta na vrchol byla bolestivější než u kohokoli jiného
    Téma18. 8. 2022
    Patrick Swayze by oslavil 70. Jeho cesta na vrchol byla bolestivější než u kohokoli jiného

    Slavný americký herec a tanečník Patrick Swayze sice předčasně zemřel roku 2009, kdy podlehl rakovině slinivky, ale vzpomínat se na něj bude ještě dlouho. V osmdesátých a devadesátých letech byl ženským idolem a jedním z nejvšestrannějších herců, jenž ovládal tanec, zpěv i náročné fyzické aktivity. Za úspěch ale vždy platil příliš vysokou daň.