Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Dvousetminutové epiky o drastických vraždách indiánů se dočkáme v říjnu. Má jít o mistrovské dílo z ranku Schindlerova seznamu
    Filmy30. 3. 2023
    Dvousetminutové epiky o drastických vraždách indiánů se dočkáme v říjnu. Má jít o mistrovské dílo z ranku Schindlerova seznamu

    Legendární režisér Mafiánů a Vlka z Wall Street Martin Scorsese finišuje s přípravami svého posledního filmu The Killers of the Flower Moon. Vychází z knihy Davida Granna, která pojednává o temné a zamlčované kapitole amerických dějin. Od desátých do třicátých let minulého století vraždili na severovýchodě Oklahomy původní obyvatele z kmene Osedžů, kteří závratně zbohatli poté, co se na jejich území začala těžit ropa. Hvězdně obsazeného a údajně dvousetminutového snímku s Leonardem DiCapriem, Brendanem Fraserem či Robertem De Nirem se v kinech dočkáme 20. října, načež poputuje na Apple TV+.

  2. Znepokojivost má tvář. Bill Skarsgård traumatizoval dětské herce a může se vyrovnat legendárnímu otci
    Téma29. 3. 2023
    Znepokojivost má tvář. Bill Skarsgård traumatizoval dětské herce a může se vyrovnat legendárnímu otci

    Dvaatřicetiletý švédský herec Bill Skarsgård má talentu na rozdávání. Ještě aby ne, když jeho otec Stellan patří k nejslavnějším hercům světa a před kamerami se skvěle daří i většině jeho šesti sourozenců. Zejména pak staršímu bratrovi Alexanderovi, jenž loni zazářil ve vikingské řežbě Seveřan. Bill momentálně v kinech čelí Keanu Reevesovi a ve čtvrtém Johnu Wickovi potvrzuje, že padouši mu jdou na výbornou. Jeho herecké transformace už jsou ostatně pověstné a brzy se může stát nejúspěšnějším Skarsgårdem Hollywoodu.

  3. Z Oscarů do vazby. Vycházející megastar Marvelu Jonathan Majors má velký problém
    Téma29. 3. 2023
    Z Oscarů do vazby. Vycházející megastar Marvelu Jonathan Majors má velký problém

    Děje se to nebezpečně často. Talentovaní herci si vyšlapou cestu na vrchol, ale následně se sami srazí veřejným faux pas, které už Hollywood nepromíjí. K již notoricky známým problémistům jako Gary Busey nebo Val Kilmer nedávno přibyl představitel superhrdiny Flashe Ezra Miller, jenž tropil výtržnosti v havajském baru a posléze mrštil židlí po ženě v soukromé rezidenci. Nejnovějším průšvihářem je třiatřicetiletý Jonathan Majors, jenž přitom letos definitivně vstoupil mezi hereckou smetánku. V New Yorku jej zadrželi za to, že při cestě z baru fyzicky napadl ženu, která ho doprovázela.

  4. Nejlepší seriál současnosti míří do strhujícího finále. Boj o moc nastavuje zrcadlo Murdochovi
    Seriály28. 3. 2023
    Nejlepší seriál současnosti míří do strhujícího finále. Boj o moc nastavuje zrcadlo Murdochovi

    Na HBO vyšla v pondělí první epizoda závěrečné čtvrté řady seriálu Boj o moc (Succession). Smyšlená rozpolcená mediální dynastie uzavírá další miliardovou akvizici, kde stojí proti patriarchovi Loganu Royovi jeho tři děti, které na konci třetí série připravil o možnost převzít rodinný podnik. Strhující start čeří nevyzpytatelnost vztahů mezi nejbohatšími a prozrazuje, proč zahraniční kritici a kritičky tomuto finále jednohlasně provolávají slávu.

  5. Podvodník, co lhal o vlastních podvodech. Frank Abegnale protlačil svůj smyšlený život až na Oscary
    Téma26. 3. 2023
    Podvodník, co lhal o vlastních podvodech. Frank Abegnale protlačil svůj smyšlený život až na Oscary

    Moderní Robin Hood, jehož neuvěřitelný příběh se stal předlohou filmu Chyť mě, když to dokážeš, nás zřejmě půl století tahal za nos. Frank Abegnale jr. si měl od 16 do 21 let vydělat přes dva miliony dolarů na padělaných šecích. Učil francouzštinu, pilotoval dopravní letadla a vedl nemocniční oddělení. Podle nové reportáže New York Post si však většinu senzačních podvodů vymyslel, před čímž společnost a popkultura dlouho zavíraly oči.

  6. Jak nás klame kolektivní paměť. Mandela efekt překrucuje i vzpomínky, které máme na nejslavnější filmy
    Téma25. 3. 2023
    Jak nás klame kolektivní paměť. Mandela efekt překrucuje i vzpomínky, které máme na nejslavnější filmy

    Že si z prvních let života pamatujeme jen rozházené útržky vzpomínek bez širších asociací, je známá věc. Jenže na naši paměť se nemůžeme spolehnout ani v dospělosti. Lidem se často stává, že si některé věci a události vybavují zcela jinak, než se skutečně odehrály. Fenomén zvaný Mandelův efekt se projevuje také v populární kultuře, kterou umí její internetové reprodukce pořádně zkreslit. Někdy nesou vinu upravené memy, jindy si do filmové hlášky dosadíme jiná slova, která znějí lépe nebo dávají větší smysl.

  7. Nejlepší nejhorší film dostane konkurenta. Vizionářský narcis a patlal Tommy Wiseau štve na New Orleans obřího žraloka
    Filmy24. 3. 2023
    Nejlepší nejhorší film dostane konkurenta. Vizionářský narcis a patlal Tommy Wiseau štve na New Orleans obřího žraloka

    Dvacet let po premiéře kmotra pokleslé kinematografie, kultovního vztahového dramatu The Room (Pokoj), se původem polský režisér, scenárista, herec, obchodník a velký narcis Tommy Wiseau vrací za i před kamery v novém celovečeráku. Je jím smrtonosná černá komedie Big Shark, která dle čerstvě zveřejněné upoutávky dostává svému názvu i pověsti netradičního tvůrce. Na New Orleans se přižene obrovský krvelačný žralok, s nímž si bude vědět rady jen trojice hasičů. Pokud jste toužili vidět mix The Room a Žraločího tornáda, čeká vás filmový svátek.

  8. Dopravní letadlo ztracené před devíti lety se stále nenašlo. Šlo o sabotáž pilota, nebo o ruský válečný akt?
    Recenze23. 3. 2023
    Dopravní letadlo ztracené před devíti lety se stále nenašlo. Šlo o sabotáž pilota, nebo o ruský válečný akt?

    Dokument MH370: Ztracené letadlo, v němž rozvíjí divoké konspirační teorie obklopující zmizení Boeingu 777, uvedl nedávno Netflix. Letadlo s 239 lidmi na palubě se 8. března 2014 ztratilo z radaru na hranici malajského a vietnamského vzdušného prostoru. Od té doby o něm nikdo neslyšel a pátrací akce v rozsáhlé oblasti Jihočínského moře nenašly trosky, které lze s jistotou přiřadit pohřešovanému stroji. Jde o největší leteckou záhadu moderní doby a Netflix k ní podle toho přistupuje. Nashromáždil nespolehlivé a nepodložené hypotézy pozůstalých i expertů a oprašuje šokující kauzu, jejíž rozřešení je v nedohlednu.

  9. Vražda, sex, hudba. Hororový seriál Roj s Billie Eilish ukazuje, kam až může zajít posedlost hudebními vzory
    Recenze22. 3. 2023
    Vražda, sex, hudba. Hororový seriál Roj s Billie Eilish ukazuje, kam až může zajít posedlost hudebními vzory

    Originální tvorba Amazonu Prime se čerstvě rozrostla o sedmidílnou čtyřhodinovou sérii Roj. Její tvůrci se inspirovali skutečnými případy vražd, které našroubovali na smyšlený příběh fanatické hudební fanynky Dre v podání Dominique Fishback. Ta neváhá zabít několik lidí, již na sociálních sítích pomlouvají popovou divu Ni’Jah. Dre vystupuje z davu poblázněných ctitelů a ctitelek, jimž jejich posvátná úcta směrem k popkulturním ikonám často kompenzuje osobní strádání.

  10. Avatar 3 má mít devět hodin. Cameron to možná zužitkuje pro svou první televizní sérii
    Filmy21. 3. 2023
    Avatar 3 má mít devět hodin. Cameron to možná zužitkuje pro svou první televizní sérii

    Megalomanštější filmovou sérii než Avatar svět nepamatuje. A to z pohledu nákladů a příjmů i ambicí jednotlivých děl, která posouvají technologické možnosti kinematografie. V prosinci uvedená druhá část je třetím nejvýdělečnějším filmem historie hned za Avengers: Endgame a prvním Avatarem a trvá přes tři hodiny. Internetem nyní kolují zprávy, podle nichž má mít souběžně natáčená trojka dokonce devět hodin. Vystřižený materiál by mohl posloužit samostatné televizní sérii, již by Jameron uvedl na Disney+.

  11. Shazam! má v pokračování lepší formu, ale stále připomíná dětinského Deadpoola z výprodeje
    Recenze21. 3. 2023
    Shazam! má v pokračování lepší formu, ale stále připomíná dětinského Deadpoola z výprodeje

    Filmový vesmír DC prochází pod novým vedením radikální proměnou a momentálně uváděný Shazam! Hněv bohů pomyslně uzavírá nepříliš zdařilý pokus o sérii konkurující Marvelu. Komediální komiksovka s pubertálně se chovajícím superhrdinou a několika hereckými osobnostmi chce přinést svěží vítr do temného světa DC a po vzoru Deadpoola parafrázovat popkulturu. Nabízí ale spíš nadšenecký produkt středoškolských scenáristů, jimž by superhrdinské kostýmy a schopnosti zajistily pozornost spolužaček či samotné Wonder Woman.

  12. Druhý Gladiátor může velkolepostí předčit jedničku. Do arény zamíří i hvězdný Denzel Washington
    Filmy20. 3. 2023
    Druhý Gladiátor může velkolepostí předčit jedničku. Do arény zamíří i hvězdný Denzel Washington

    „Vy se snad nebavíte?“ křičel Russell Crowe před třiadvaceti lety na publikum v gladiátorské aréně. V sandálovém velkofilmu Ridleyho Scotta ztvárnil zrazeného římského vojevůdce Maxima, jenž bojuje za svobodu i za lepší zítřky zkorumpovaného impéria. Lidé se v kinech bavili náramně a Hollywood dvě dekády vymýšlel, jak na Gladiátora navázat. Zodpovědnost si ponechal sám Scott a natáčení dvojky začne už koncem měsíce, přičemž herecká sestava se rozrůstá o jednoho oscarového uchazeče za druhým.

  13. Ve 100 letech zemřel král béčkové kinematografie. Bert I. Gordon štval proti společnosti obří mravence, krysy i lidi
    Téma19. 3. 2023
    Ve 100 letech zemřel král béčkové kinematografie. Bert I. Gordon štval proti společnosti obří mravence, krysy i lidi

    Americká kinematografie procházela po druhé světové válce obdobím, které přálo nezávislým nadšeneckým filmařům. Paramountský výnos zrušil roku 1948 systém vertikální integrace a filmová studia přišla o své řetězce kin. Kultovní režiséři jako Roger Corman nebo Edward Wood jr. zaplavili svobodný trh lacinými produkcemi, jimž scházely finance, ale entuziasmu měly na rozdávání. Jedním z nejproslulejších tvůrců béčkových braků byl Bert I. Gordon, jenž zemřel minulý týden ve sto letech a který po sobě zanechal pozoruhodné dílo.

  14. Oscarový rekordman Guillermo del Toro chystá Frankensteina. Počítá s hereckými hvězdami včetně nové hororové ikony
    Filmy18. 3. 2023
    Oscarový rekordman Guillermo del Toro chystá Frankensteina. Počítá s hereckými hvězdami včetně nové hororové ikony

    Mexický režisér Faunova labyrintu a Hellboye Guillermo del Toro si nedávno odnesl Oscara za animovaný snímek Netflixu Pinocchio Guillerma del Tora. Stal se prvním filmařem se zlatými soškami za nejlepší film, animovaný film a režii. V současnosti pracuje na dlouhodobě připravované adaptaci Frankensteina a podle několika zdrojů si pojistil prvotřídní herecké obsazení.

  15. Videa obsahující znásilnění a sex nezletilých. Dokument o Pornhubu má alarmující téma, ale klouže po povrchu
    Recenze17. 3. 2023
    Videa obsahující znásilnění a sex nezletilých. Dokument o Pornhubu má alarmující téma, ale klouže po povrchu

    Nejnavštěvovanější pornografická stránka světa denně čelí desítkám nařčení z šíření nelegálního audiovizuálního obsahu. Často dokonce od obětí sexuálního násilí, jejichž nejhorší zážitky zachycené na kameru trendují po internetu a podléhají kategorizaci, jako by šlo o nabídku domácích spotřebičů. Dokumentární snímek Netflixu s názvem Pornhub: Sex, prachy a internet rozvádí kontroverze obklopující slavný web i jeho mateřskou společnost MindGeek. Vyzpovídává ale převážně profesionální pornoherečky a pornoherce. Místo odhalování nových zjištění tak nabízí nicneříkající debatu o proměně miliardového průmyslu, který se nevyhnutelně vymyká kontrole.