Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Tom Cruise připravuje řádně drsný film. Nezapomene skákat po letadlech a ve vesmíru
    Filmy1. 8. 2023
    Tom Cruise připravuje řádně drsný film. Nezapomene skákat po letadlech a ve vesmíru

    Zopakování Top Gunu mu sice letos nevyšlo a nová Mission: Impossible se ve stínu Barbenheimera finančně trápí, ale loňský spasitel kinematografie Tom Cruise nebude zahálet. Hned poté, co příští rok zkompletuje možná poslední nemožnou misi, se spolu s dvorním režisérem a scenáristou Christopherem McQuarriem vrhne na projekt, který už na internetu sbírá své příznivce i přezdívky.

  2. Představitel Stiflera dostal za první Prcičky tak málo peněz, že stávka hned dává větší smysl
    Téma1. 8. 2023
    Představitel Stiflera dostal za první Prcičky tak málo peněz, že stávka hned dává větší smysl

    Od premiéry prvního dílu kultovní série Prci, prci, prcičky uběhlo takřka čtvrtstoletí, ale pro začínající herce a herečky se toho zjevně tolik nezměnilo. Momentální hereckou stávku, která má producentskou asociaci důrazně varovat hlavně před nevyhovujícími platy, nepřímo podpořil také představitel věčného nadržence Stiflera, šestačtyřicetiletý Sean William Scott. V The Rich Eisen Show zavzpomínal na výplatu, již obdržel za roli Stevea Stiflera, jedné z nejproslulejších komediálních postav novodobé historie.

  3. Časové přesmyčky, zapovězený herec a sériový vrah. Druhá řada Lokiho má první trailer
    Seriály31. 7. 2023
    Časové přesmyčky, zapovězený herec a sériový vrah. Druhá řada Lokiho má první trailer

    Sotva týden po skončení kritizovaného seriálu Tajná invaze se na internetu objevil oficiální trailer ke druhé sezóně Lokiho. Tom Hiddleston se vrací jako Thorův neposedný brácha, jenž za pomoci Mobiuse v podání Owena Wilsona napravuje časové trhliny a čelí staronovému zástupu padouchů.

  4. Barbie a Oppenheimer jsou tak úspěšní, že podle Coppoly otevírají zlatý věk kinematografie
    Filmy31. 7. 2023
    Barbie a Oppenheimer jsou tak úspěšní, že podle Coppoly otevírají zlatý věk kinematografie

    Barbenheimer, jak se přezdívá souběžně uvedeným blockbusterům Barbie a Oppenheimer, dál válcuje světová kina. Fantasticky hodnocené filmy už dohromady vydělaly skoro 1,1 miliardy dolarů a zasadily se o jeden ze čtyř nejbohatších týdnů v dějinách kinematografie. Pro slavného režiséra Francise Forda Coppolu (trilogie Kmotr) to je v záplavě nepůvodních a hlavně marvelovských projektů natolik skvělá zpráva, že vidí vstupovat průmysl do zlatých časů.

  5. Hrozba jaderné války v úsměvném podání. Zapomenuté Matiné je filmový klenot
    Téma30. 7. 2023
    Hrozba jaderné války v úsměvném podání. Zapomenuté Matiné je filmový klenot

    Letos to je životopisný Oppenheimer, před třiceti lety však úzkost z jaderné apokalypsy znázornila rodinná komedie Matiné od kultovního režiséra Joea Danteho. Tvůrce Gremlins stočil zrak do roku 1962, kdy světem otřásala kubánská krize, a vysekl hlubokou poklonu béčkovým autorům monster-movies, kteří z chronického strachu ze svržení bomby a šířící se radiace dolovali nadšenecké a bezelstně cinefilní filmové škváry.

  6. Nejdražší a nejhorší. Tajná invaze představila nejmocnější hrdinku MCU, přesto totálně zklamala
    Seriály29. 7. 2023
    Nejdražší a nejhorší. Tajná invaze představila nejmocnější hrdinku MCU, přesto totálně zklamala

    V týdnu ukončená šestidílná série Tajná invaze, která na Disney+ rozvíjí marvelovský vesmír sólovým příběhem Nicka Furyho (Samuel L. Jackson), kritiky i publikum zklamala. Show za 200 milionů dolarů má na webu Rotten Tomatoes jasně nejhorší hodnocení ze všech marvelovských seriálů, palec nahoru zvedlo 56 % ze 185 recenzentů a recenzentek. Poslední epizoda s názvem Domov pak posbírala jen 13 % pozitivních ohlasů. To vše navzdory skvělému obsazení, dospělejšímu pojetí příběhu a zásadním zvratům, které otřásají samými základy MCU.

  7. Žena, která vdechla Hollywoodu nový život. Greta Gerwig je nejúspěšnější režisérkou historie
    Téma28. 7. 2023
    Žena, která vdechla Hollywoodu nový život. Greta Gerwig je nejúspěšnější režisérkou historie

    Hraný snímek o panence Barbie je v kinech teprve týden a už zdolal laťku půl miliardy dolarů. Za první víkend vydělal jen v Severní Americe 155 milionů, což jasně značí největší kasovní otvírák pro film od režisérky. Devětatřicetiletá Greta Gerwig překonala dosavadní rekord Patty Jenkins a její Wonder Woman (103 miliony po prvním víkendu) a chce se stát velkou studiovou režisérkou, k čemuž má ty nejlepší předpoklady.

  8. Politické otřesy a strašák populismu formují úzkostné drama Svět včerejška
    Recenze27. 7. 2023
    Politické otřesy a strašák populismu formují úzkostné drama Svět včerejška

    Francouzské konverzační drama Svět včerejška, které tento týden míří do české distribuce, je reakcí na evropské i americké politické klima posledních let. Dosluhující francouzská prezidentka v něm řeší osobní skandál vytipovaného demokratického nástupce, což ho v průběhu voleb zdiskredituje a připraví o šanci porazit krajně pravicového protivníka. Skupina prezidentčiných blízkých přátel a spolupracovníků dává hlavy dohromady a v předvečer zániku demokracie vymýšlí, jak zabránit populistickému a fašistickému řádu v převzetí moci.

  9. Nevinen. Mnohonásobně obžalovaného Kevina Spaceyho v Británii očistili
    Téma26. 7. 2023
    Nevinen. Mnohonásobně obžalovaného Kevina Spaceyho v Británii očistili

    Kevin Spacey se po konečném verdiktu britské poroty, která jej po dvoudenním rozhodování zprostila viny ve všech devíti bodech obžaloby, utápěl v slzách. Čtyřiašedesátiletá hvězda seriálu Dům z karet a držitel dvou Oscarů se u londýnského Southwark Crown Court bránil čtyři a půl týdne a navzdory přetrvávajícím pochybnostem už podruhé odchází jako vítěz. Loni uspěl také proti mnohamilionové žalobě herce Anthonyho Rappa, jehož měl sexuálně obtěžovat roku 1986.

  10. Image krásné akční hvězdy jí ublížila. Kate Beckinsale čelila sexismu, dnes ji obsadí málokdo
    Téma26. 7. 2023
    Image krásné akční hvězdy jí ublížila. Kate Beckinsale čelila sexismu, dnes ji obsadí málokdo

    V padesáti letech sice není čas na definitivní kariérní rozsudky, ovšem v případě hvězdné oslavenkyně Kate Beckinsale se nabízí udělit vysvědčení nikoli jí, nýbrž celému Hollywoodu. Talentovaná britská herečka si prošla hotelovými meetingy s notoricky známým producentem Harveym Weinsteinem, její vizáž schytala kritiku od režiséra Michaela Baye a úspěch upírského akčňáku Underworld a manželství s jeho režisérem Lenem Wisemanem ji odsoudilo k tvorbě průměrných žánrovek. Přesto náleží k nejsnáze rozpoznatelným herečkám posledních let, jíž by ageismus neměl podrazit nohy.

  11. Indická odpověď na Star Wars a Marvel. Tamní nejdražší film historie v epickém traileru
    Filmy25. 7. 2023
    Indická odpověď na Star Wars a Marvel. Tamní nejdražší film historie v epickém traileru

    Poté, co indická akční pecka RRR získala Oscara za nejlepší původní píseň a nadchla publikum po celém světě, se největší filmový průmysl světa hlásí s další chloubou. Nadcházející sci-fi s názvem Kalki 2898-AD je s rozpočtem kolem 75 milionů dolarů nejdražším indickým filmem historie. A zároveň prvním tamním projektem, který se světu představil s vlastním panelem na Comic Conu v americkém San Diegu.

  12. Dávno ukončený seriál s vévodkyní Meghan válcuje Netflix. Scenáristé však tratí
    Seriály24. 7. 2023
    Dávno ukončený seriál s vévodkyní Meghan válcuje Netflix. Scenáristé však tratí

    Komediální seriál z právnického prostředí Kravaťáci (Suits), který sice skončil už v roce 2019, si po čerstvém nasazení na Netflixu vede skvěle. Podle týdenních dat, která obstarává server Nielsen, ho lidé na Netflixu a na domovské stanici Peacock v minulém týdnu sledovali přes dvě miliardy minut. Takový úspěch ovšem nepřinese zhola nic jeho tvůrcům a tvůrkyním, kteří v posledních měsících oprávněně stávkují.

  13. Nejtemnější komiks Watchmen se dočká nové adaptace. Původní film je nadčasový
    Filmy24. 7. 2023
    Nejtemnější komiks Watchmen se dočká nové adaptace. Původní film je nadčasový

    Filmová stáj DC Comics se otřepává z neúspěšného Flashe a vstupuje do nové éry pod vedením Jamese Gunna a Petera Safrana. Reputaci si hodlá napravit také animovanými verzemi nejslavnějších komiksů, příští rok dostaneme hned dva ambiciózní projekty. Na Comic Conu v San Diegu se ohlásila výroba animáků na motivy komiksů Justice League: Crisis on Infinite Earth a především Strážci – Watchmen.

  14. Budoucnost kinematografie? Očekávaná sci-fi Stvořitel mění vývoj drahých velkofilmů
    Filmy24. 7. 2023
    Budoucnost kinematografie? Očekávaná sci-fi Stvořitel mění vývoj drahých velkofilmů

    Časy, kdy velké filmy dělané pro Imax musí stát stovky milionů dolarů, se možná chýlí ke konci. Nejenže Christopher Nolan zvládl produkční náklady Oppenheimera zmáčknout na sto milionů, ale jeho kolega Gareth Edwards (Rogue One: Star Wars Story) natočil akční sci-fi Stvořitel o boji lidstva s umělou inteligencí za necelých devadesát milionů dolarů. Použil totiž revoluční kameru FX3 od Sony, která díky inovativním osvětlovacím technikám generuje podobně velkolepý formát jako imaxové kamery, ovšem za výrazně nižší cenu.

  15. Feministická Barbie je odpovědí na otázky ze 30 let staré epizody Simpsonových
    Téma23. 7. 2023
    Feministická Barbie je odpovědí na otázky ze 30 let staré epizody Simpsonových

    Aktuálně uváděný snímek Barbie, který se díky skvělé propagaci, hvězdným tvůrcům a trefnému humoru pravděpodobně stane obrovským hitem léta, není až tak originální, jak se na první pohled zdá. Růžový plastikový design filmu nemá obdoby a režisérka Greta Gerwig hýří kreativními nápady, avšak myšlenková rovina se zčásti podobá epizodě Simpsonových s názvem Líza proti mluvící panence, která měla premiéru roku 1994.