Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Eric Bana alias Hector z Troje slaví 55. Je vášnivý závodník, v Hollywoodu zůstal ve stínu
    Téma9. 8. 2023
    Eric Bana alias Hector z Troje slaví 55. Je vášnivý závodník, v Hollywoodu zůstal ve stínu

    V předminulé dekádě patřil k nastupující herecké smetánce a zahrál si v několika důležitých a finančně úspěšných filmech od předních hollywoodských režisérů. Australský rodák Eric Bana začínal jako stand-up komik a přes tamní verzi pořadu Saturday Night Live se rychle propracoval až do kolébky showbyznysu. Víc než slávy si nicméně váží své rodiny a spoustu energie vrhá do automobilových závodů, tudíž dobu Hectora a Hulka nechal bez výčitek daleko za sebou.

  2. Naštvaný vozíčkář a bodrý Godla v uniformě SS. Invalida je gangsterka bez trapáren
    Recenze8. 8. 2023
    Naštvaný vozíčkář a bodrý Godla v uniformě SS. Invalida je gangsterka bez trapáren

    Štefánik by byl pyšný a příznivcům tuzemské černé komedie plesá srdce. Invalida od režiséra Jonáše Karáska podává příběh nepravděpodobného povstání důmyslného vozíčkáře proti hrstce vládnoucích mafiánů. Divoce se v něm mísí prvoválečná národní osobitost s panelákovým a zkorumpovaným prostředím slovenských devadesátek. Snímek se teď dá vidět na Netflixu, kde se dostal do desítky nejsledovanějších filmů v rámci ČR.

  3. Zemřel režisér William Friedkin. Vizionářský tyran a zakladatel moderního blockbusteru
    Téma7. 8. 2023
    Zemřel režisér William Friedkin. Vizionářský tyran a zakladatel moderního blockbusteru

    William Friedkin byl osobnost v pravém slova smyslu. Sice měl pověst sukničkáře a sebestředného umělce, jenž na začátku divokých 70. let stanul na hollywoodském piedestalu a uměl si to vychutnávat, avšak jeho přínos a nekonečně upřímný názor na kinematografii utvářely a budou utvářet příští generace tvůrců. A to nejen díky Vymítači ďábla, jímž Friedkin, jenž zemřel ve věku 87 let, pomohl zažehnout éru moderních a extrémně výdělečných blockbusterů.

  4. Top kina ČR: Barbenheimera nezastavil ani český romkom. Meg 2 si ukousl střídmé sousto
    Téma7. 8. 2023
    Top kina ČR: Barbenheimera nezastavil ani český romkom. Meg 2 si ukousl střídmé sousto

    Dvacítku nejsledovanějších filmů v tuzemských kinech přes týden navštívily skoro tři miliony lidí. O víkendu si opět nejlépe vedlo fenomenální duo Barbie a Oppenheimer, ale nepropadly ani premiérové tituly v čele s českou romantickou komedií, dětským animákem a akčním dobrodružstvím o uprchlých megalodonech.

  5. Já jsem Groot! Nejoblíbenější charakter Marvelu s nejprostším scénářem se vrací sladší
    Seriály7. 8. 2023
    Já jsem Groot! Nejoblíbenější charakter Marvelu s nejprostším scénářem se vrací sladší

    Kde si Stromovous z Pána prstenů vypomáhal vyprávěním plným moudrosti a tisícileté paměti, tam si marvelovský Groot vystačí s jedinou frází a roztomilým kukučem. Nerozlučný parťák Strážců Galaxie se vrací v oficiálním traileru na druhou sezónu seriálu Já jsem Groot, která bude podobně stručná jako hrdinův slovník. Už 6. září dostaneme pět úderných epizod po pěti minutách, které stejně jako v případě první řady potěší zejména nejmladší publikum.

  6. Novinka od režiséra Sedm má připomenout meditativního Samuraje s Alainem Delonem
    Filmy7. 8. 2023
    Novinka od režiséra Sedm má připomenout meditativního Samuraje s Alainem Delonem

    Režisér David Fincher (Sedm, Zodiac) v září uvede svůj netrpělivě očekávaný thriller The Killer na benátském festivalu. Snímek od scenáristy Sedm Andrewa Kevina Walkera sleduje nájemného vraha v podání Michaela Fassbendera, v němž se ozývá svědomí. Produkci Netflixu, kde film vyjde v listopadu, už obklopují zvěsti o zásadním a skvělém Fincherově díle, což nově přiživil také programový ředitel benátského festivalu Emanuele Rauco.

  7. Hračky od Mattela zaplaví stříbrná plátna. Vin Diesel oživuje ikonické barevné boxery
    Filmy7. 8. 2023
    Hračky od Mattela zaplaví stříbrná plátna. Vin Diesel oživuje ikonické barevné boxery

    Filmová Barbie vstoupila po sedmnácti dnech od premiéry do klubu miliardářů a nejen u distribuujících Warner Bros., nýbrž především u hračkářského giganta, firmy Mattel, pociťují šanci na zažehnutí úspěšné série. Po Barbie a Kenovi tudíž dostanou filmové adaptace další hračky jako růžový dinosaurus Barney, Wishbone, Polly Pocket nebo Masters of the Universe. A také dvojice červených a modrých zápasících robotů Rock 'Em Sock 'Em Robots, s nimiž si na stříbrném plátně pohraje Vin Diesel.

  8. Po Zkrocené hoře Strange Way of Life. Pedro Pascal a Ethan Hawke v queer westernu
    Filmy7. 8. 2023
    Po Zkrocené hoře Strange Way of Life. Pedro Pascal a Ethan Hawke v queer westernu

    Pedro Almodóvar, jeden z nejslavnějších evropských filmařů a držitel dvou Oscarů za filmy Mluv s ní a Vše o mé matce, letos v Cannes uvedl svůj krátkometrážní queer western Strange Way of Life. Půlhodinový snímek s Pedrem Pascalem a Ethanem Hawkem uvedla rovněž španělská kina a v USA ho od října distribuuje společnost Sony Pictures Classics. Věhlasný tvůrce v něm unikátním způsobem rozvádí maskulinitu, která je pro westernový žánr zásadní.

  9. Rasistické předsudky a umělecké sny. Armageddon Time je zpovědí mistra režie
    Recenze5. 8. 2023
    Rasistické předsudky a umělecké sny. Armageddon Time je zpovědí mistra režie

    Streamovací služba SkyShowtime nově nabízí dobové drama režiséra Jamese Graye Armageddon Time, v němž tvůrce meditativních filmů jako Ztracené město Z a Ad Astra vzpomíná na komplikované newyorské dětství. Po vzoru Stevena Spielberga, jenž loni uvedl semibiografické drama Fabelmanovi, Gray uzavírá období, v němž se vyjadřoval k blízkým tématům životů imigrantů či cestě za smělými cíli i za cenu nebezpečných podniků.

  10. „Já svou ženu nezabil!“ Geniální Uprchlík bere dech i po 30 letech
    Téma5. 8. 2023
    „Já svou ženu nezabil!“ Geniální Uprchlík bere dech i po 30 letech

    Rok 1993 byl pro kinematografii v mnoha ohledech výjimečný a pamětihodný. Steven Spielberg posunul trikové možnosti v Jurském parku a prostřednictvím oscarového Schindlerova seznamu připomněl hrůzy holocaustu. V plejádě milníků se však nesmí přehlížet nenápadné krimi drama Uprchlík, v němž Harrison Ford rozhodně nezabil svou ženu, a přesto musel na útěku prokazovat svou nevinu a pátrat po tajemném jednorukém muži a farmaceutickém podvodu.

  11. Nejlépe hodnocený horor roku Mluv se mnou vás v kině donutí zavírat oči
    Recenze4. 8. 2023
    Nejlépe hodnocený horor roku Mluv se mnou vás v kině donutí zavírat oči

    Našlapanou letní nabídku kin nově obohacuje australský horor Mluv se mnou, který od loňska obrážel světové festivaly a vybudoval si skvělou pověst. Debutující režiséři, bratři Danny a Michael Philippou, v něm tepou do temných a přitom všudypřítomných zvyků dnešní internetové generace, jejíž drogové dýchánky a nahrávání i sebevíc ponižujících videí na sociální sítě samy vydají na pořádnou hororovou kulisu. A co teprve, když drogy vyměníme za balzamovanou ruku zesnulého senzibila a potenciálního satanisty, při jejímž stisknutí a pronesení fráze „mluv se mnou“ se dotyčného zmocní duchové lačnící po nekonečné agónii hostitelů…

  12. Jason Statham versus megalodon podruhé a s více zuby. Ani nevadí, že zas tolik nekouše
    Recenze4. 8. 2023
    Jason Statham versus megalodon podruhé a s více zuby. Ani nevadí, že zas tolik nekouše

    Zřejmě žádná filmová série se do tajemství neprobádaných částí oceánů neponořila s takovým entuziasmem jako Meg, v níž akční matador Jason Statham zachraňuje plavce před ohromnými prehistorickými žraloky. První díl byl roku 2018 nečekaným hitem a dvojka s podtitulem Příkop, kterou můžete od tohoto týdne navštívit v tuzemských kinech, se drží zavedeného motta blockbusterových sequelů. Má větší rozpočet, větší počet hladových potvor s více zuby a kupodivu je také zábavnější.

  13. Nejlepší film George Lucase a první role Harrisona Forda. Americké graffiti slaví 50 let
    Téma3. 8. 2023
    Nejlepší film George Lucase a první role Harrisona Forda. Americké graffiti slaví 50 let

    Ohlédnutí za 70. lety v kinematografii a za vznikem letních blockbusterů většinou začíná i končí u Čelistí a Star Wars. Publikum za červencových a srpnových nocí přitom George Lucas rozpálil už roku 1973 svým druhým celovečerním filmem Americké graffiti, jehož nevídaný úspěch nasměroval celý průmysl k turbulentní proměně.

  14. Hollywoodská studia najímají experty na umělou inteligenci navzdory rozsáhlým stávkám
    Téma1. 8. 2023
    Hollywoodská studia najímají experty na umělou inteligenci navzdory rozsáhlým stávkám

    V Hollywoodu bují herecké a scenáristické stávky, které se mimo jiné dožadují usměrnění hrozeb spojených s nástupem umělé inteligence. Obavy z nahrazení lidských scénářů a obličejů naprogramovanými kódy zaznívají na demonstracích z úst herců jako Bryan Cranston a studia na ně reagují. Najímání lukrativně placených expertů a vývojářů umělé inteligence (AI) však není odpovědí, již by člověk vyhlížející smír a návrat před kamery očekával.

  15. Vyhaslé hvězdy: Michael Biehn. Kam se poděl hrdina Vetřelců a Terminátora?
    Téma1. 8. 2023
    Vyhaslé hvězdy: Michael Biehn. Kam se poděl hrdina Vetřelců a Terminátora?

    Jeho tvář pozná téměř každý filmový fanoušek a fanynka, ale na jméno si zřejmě vzpomene málokdo. Michael Biehn patřil v osmdesátých letech minulého století k předním hollywoodským objevům, ztvárnil dvě kultovní postavy, ale v posledních letech jsme o něm příliš neslyšeli. Jaký je jeho příběh?