Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Démon ve mně na to jde jinak. Horor dle indické mytologie odráží hrůzu z prolínání kultur
    Recenze28. 10. 2023
    Démon ve mně na to jde jinak. Horor dle indické mytologie odráží hrůzu z prolínání kultur

    Horor má ze všech filmových žánrů zřejmě největší fanouškovskou základnu a zejména pro začínající tvůrce je jeho univerzální apel na emoce spojené se strachem a úzkostí vhodným prostředkem k metaforám a sociálním komentářům. Americký režisér s indickými kořeny Bishal Dutta do své celovečerní prvotiny Démon ve mně (It Lives Inside) promítá vlastní zkušenosti s dospíváním v cizí kultuře, v níž člověk snadno opouští tradice svých předků. A také svou fascinaci americkými horory v čele s Noční můrou v Elm Street, jejíž vliv je na pomalu vyprávěném snímku orientovaném na postavy až příliš patrný.

  2. Předělávka Běžícího muže je na spadnutí. Osmdesátkový béčkový škvár by mohla povýšit
    Filmy28. 10. 2023
    Předělávka Běžícího muže je na spadnutí. Osmdesátkový béčkový škvár by mohla povýšit

    Jeden z nejšílenějších románů Stephena Kinga, dystopický Běžící muž z roku 1982, se o pět let později dočkal brakové filmové adaptace s Arnoldem Schwarzeneggerem, která rovněž nesla název Běžící muž (The Running Man). Ten na sebe navlékl žlutou kombinézu a v nepřívětivé budoucnosti bojoval o přežití v krvavé reality show postavené na spektakulárnosti živě snímané lidské smrti. Producent, scenárista a režisér Simon Kinberg v rozhovoru pro SlashFilm prozradil, že se schyluje k natáčení remaku pod vedením Edgara Wrighta.

  3. Mladí nechtějí na obrazovkách sex. Přitahují je reálné pocity a platonická láska
    Téma28. 10. 2023
    Mladí nechtějí na obrazovkách sex. Přitahují je reálné pocity a platonická láska

    Otevřeně zobrazovaným intimnostem ve filmech a televizi možná po koronaviru odzvonilo. Nejenže mnohé studie prokazují zvýšenou náchylnost generace Z k depresím, pocitům osamělosti a hlavně k užívání sociálních sítí, kde mladí často hledají to, co jim v realitě uniká. Nový výzkum kalifornské univerzity UCLA rovněž vyjevil, že většina respondentů mezi třinácti a čtyřiadvaceti lety nechce vidět ve filmech a v seriálech sex, nýbrž zažívat platonické romance a realističtější reflexi svých životů. Obě tendence spolu úzce souvisí.

  4. Daniel Radcliffe produkuje dokument o kaskadérovi, jenž ochrnul při natáčení Harryho Pottera
    Téma26. 10. 2023
    Daniel Radcliffe produkuje dokument o kaskadérovi, jenž ochrnul při natáčení Harryho Pottera

    Chystaný dokumentární projekt od HBO přiblíží život Davida Holmese, šikovného gymnasty z Essexu, jenž skoro dekádu dělal kaskadéra Danielu Radcliffovi na filmech o Harrym Potterovi. Počínaje Kamenem mudrců (2001) Holmes kryl o osm let mladšímu herci záda a prováděl za něj fyzicky riskantnější scény. Při natáčení sedmého dílu s podtitulem Relikvie smrti – část 1 si však Holmes zlomil krk a od prsou dolů ochrnul. Radcliffe s ním přesto dál spolupracoval a nyní se podílí na dokumentu, který vyzdvihne nezdolnost ducha a také útrapy zdravotně znevýhodněného člověka.

  5. Nejepičtější Kurosawův film. Ran zrcadlí režisérovo období na hraně sebevraždy
    Recenze26. 10. 2023
    Nejepičtější Kurosawův film. Ran zrcadlí režisérovo období na hraně sebevraždy

    Jste-li mezinárodně uznávaným režisérem nejslavnějších japonských filmů jako Sedm samurajů či Tělesná stráž, nemusíte mít nutně na růžích ustláno. Akira Kurosawa natočil v letech 1950 až 1965 mnoho kanonických filmů, avšak následně jej japonský průmysl začal považovat za zastaralého. Do roku 1980 tak vytvořil jen tři snímky, nemohl sehnat financování a pokusil se o sebevraždu. A poté natočil Ran, své poslední mistrovské dílo inspirované Shakespearem a také životem feudála Mori Motonariho z 16. století. Nejdražší japonský film své doby tento týden míří díky společnosti Pannonia Ent. do českých kin a stále je na něj radost pohledět, přestože vzešel z Kurosawovy bolesti a pojednává o lidské vypočítavosti, krutosti a smrti.

  6. Slavný stand-up komik se na Netflixu vzteká, že nemůže nic udělat s woke kulturou
    Recenze25. 10. 2023
    Slavný stand-up komik se na Netflixu vzteká, že nemůže nic udělat s woke kulturou

    Netflixu kraluje americký herec a scenárista Bill Burr, jehož časopis Rolling Stone jmenoval sedmnáctým nejlepším stand-up komikem historie. Ve svém celovečerním debutu Fotři (Old Dads) se tvůrce animovaného seriálu R jako rodina snaží po padesátce vychovávat malého syna, udržet si manželku a rodinu i vlastní zažité názory proti ultrakorektní společnosti, jíž spolu se dvěma přáteli dávno nerozumí. A zároveň zůstat starým mládencem s duší puberťáka, jenž si může v autě rapovat a chodit do striptýzbarů. Stominutový snímek se štítkem komedie a s neskrývaně satirickými záměry však nedokáže rozesmát. Jen prohlubuje generační či genderové stereotypy, které jeho hrdinové překonávají.

  7. Van Damme uvedl, proč je nejstatečnější herec. Seagal se s ním odmítl poprat za 20 milionů
    Téma25. 10. 2023
    Van Damme uvedl, proč je nejstatečnější herec. Seagal se s ním odmítl poprat za 20 milionů

    Nemá sice prořízlou pusu jako Steven Seagal, s nímž se podle vlastních slov mohl utkat v milionovém souboji v lasvegaském kasinu, belgický mistr bojových umění a akční hrdina Jean-Claude van Damme však i přesto umí upoutat pozornost. V novém rozhovoru přes zoom z Hong Kongu se pro MailOnline nechal slyšet, že se považuje za statečnějšího herce než slavnější kolegové Arnold Schwarzenegger a Sylvester Stallone.

  8. Z Brendana Frasera jde ve strhující novince strach. Mnozí se však jeho kreaci vysmívají
    Téma24. 10. 2023
    Z Brendana Frasera jde ve strhující novince strach. Mnozí se však jeho kreaci vysmívají

    Čerstvý oscarový vítěz Brendan Fraser, jehož herecký comeback nedávno oslavoval celý internet, má v novém filmu Martina Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce (The Killers of the Flower Moon) epizodní roli. Především svým zuřivým nástupem v soudní síni, kde jím ztvárněný právník W. S. Hamilton soptí nad neschváleným svědectvím svého klienta Ernesta Burkharta (Leonardo DiCaprio), však hvězda Mumie vyvolala pozdvižení. Část publika jeho kreaci vyzdvihuje jako věrnou knižní předloze a myšlenkám snímku tepajícího do hamižného a zkorumpovaného systému, ostatní však poukazují na přehrávání a Frasera přirovnávají k vysmívané animované postavě.

  9. Marvelovka od nejmladší režisérky plná superhrdinek to v kinech bude mít těžké
    Téma24. 10. 2023
    Marvelovka od nejmladší režisérky plná superhrdinek to v kinech bude mít těžké

    Třiatřicátým snímkem v komiksové sérii MCU se 9. listopadu stane ženská týmovka Marvels, která přímo navazuje na Captain Marvel z roku 2019. Hlavní roli Carol Danvers si zopakovala Brie Larson a vrací se také Samuel L. Jackson, jenž bude krýt záda rovnou třem mocným superhrdinkám. Vedle Danvers přivítáme i Kamalu Khan a Monicu Rambeau, které si prohodí pozice ve vesmíru pokaždé, když použijí své superschopnosti. Filmové adaptace Marvelu a DC ovšem v popkultuře oslabují svůj vliv a Marvels dle předběžných průzkumů otevřou za polovinu peněz, které za první víkend vydělala Captain Marvel.

  10. Nejatraktivnější hollywoodský pár se bude v komedii od tvůrce Kamarád taky rád nesnášet
    Filmy23. 10. 2023
    Nejatraktivnější hollywoodský pár se bude v komedii od tvůrce Kamarád taky rád nesnášet

    Potenciálně nejžhavější romantická komedie posledních let záměrně vychladne, neboť její protagonisté v podání Sydney Sweeney (Euforie) a Glena Powella (Top Gun: Maverick) budou v australském svatebním resortu lásku pouze předstírat. Netradiční vztahovku S tebou nikdy (Anyone But You), která se předvádí v prvním minutovém traileru, natočil oceňovaný tvůrce Will Gluck. Do českých kin půjde 11. ledna 2024.

  11. Jak by vypadalo těhotenství v děloze od AI? Futuristická Generace F se nad tím pousmívá
    Recenze23. 10. 2023
    Jak by vypadalo těhotenství v děloze od AI? Futuristická Generace F se nad tím pousmívá

    Jestliže nebereme v potaz nejčernější ekologické scénáře, lidstvo na poli technologií možná směřuje do bodu, kdy nám umělá inteligence nahradí umění, přírodu a dokonce i zázrak početí. Ve sci-fi komedii Generace F (The Pod Generation), která tento týden vstoupila do tuzemských kin, se Emilia Clarke a Chiwetel Ejiofor starají o své uměle oplodněné embryo uchovávané v kapsli, jež mu dodává všechny potřebné živiny, teplo a ochranu. Příběh ze sklonku 21. století zachází s tématem ostřícím hrany bioetiky či genderové rovnosti, avšak do hloubavých autorských vizí se nepouští na úkor příjemné civilní podívané.

  12. Jedno jméno, mnoho úspěšných tváří. Hollywoodské dynastie s nejlepšími filmografiemi
    Téma21. 10. 2023
    Jedno jméno, mnoho úspěšných tváří. Hollywoodské dynastie s nejlepšími filmografiemi

    Příbuzenské vztahy jsou v Hollywoodu nezanedbatelné. Stejně jako ve většině obchodních sfér, v nichž vás předchází reputace vašeho rodiče nebo staršího sourozence. Za víc než století, během něhož platí především herci a režiséři za hvězdy, jejichž filmografie nabývají kanonických rozměrů, se vyrojila řada rodinných klanů s vícegeneračním rozsahem. Následující dynastie jsou v Hollywoodu nejúspěšnější z hlediska kvality i kvantity filmových děl, na nichž se podílely.

  13. Daniel Radcliffe se pro roli v seriálu obdivuhodně vyrýsoval. Chtějí jej za nového Wolverina
    Téma21. 10. 2023
    Daniel Radcliffe se pro roli v seriálu obdivuhodně vyrýsoval. Chtějí jej za nového Wolverina

    Představitel Harryho Pottera vyměnil hůlku za činky a na konci srpna způsobil poprask, když jen ve spodním prádle vystavil své tělo ve finále čtvrté řady seriálu Nebe s.r.o. Nová image čtyřiatřicetiletého Daniela Radcliffa přivedla mnoho lidí k úvahám, že oblíbený Brit by se po Hughu Jackmanovi mohl chopit komiksové úlohy Wolverina. Radcliffe se k tomu vyjádřil v rozhovoru pro Vogue, kde náhlou vášeň pro posilování vysvětlil.

  14. George Clooney režíruje zapomenutý americký triumf na Hitlerově olympiádě
    Filmy20. 10. 2023
    George Clooney režíruje zapomenutý americký triumf na Hitlerově olympiádě

    George Clooney se znovu postavil za kameru a nový trailer prezentuje jeho životopisný sportovní snímek The Boys in the Boat o odepisovaném veslařském týmu z Washingtonovy univerzity v Seattlu, který bojoval o zlato na olympiádě roku 1936. Snímek vychází ze skutečných událostí, jež roku 2013 adaptovala stejnojmenná knižní předloha Daniela Jamese Browna. V roli trenéra se představuje Joel Edgerton (Warrior).

  15. Zapomenuté pokračování M*A*S*H nevydrželo ani dva roky. I tak je lepší než policajt Radar
    Seriály19. 10. 2023
    Zapomenuté pokračování M*A*S*H nevydrželo ani dva roky. I tak je lepší než policajt Radar

    Satirický komediální seriál M*A*S*H z prostředí korejské války zůstává po víc než půlstoletí fenoménem, jehož finále patří k nejsledovanějším televizním událostem v historii. Díky unikátní herecké sestavě, břitkému humoru vzdorujícímu autoritám a vyprávění stavějícímu se proti žánrovým konvencím jde o nadčasové dílo, které neslábne. A na nejž se tvůrci přirozeně snažili navázat, ačkoli většina tahounů se roku 1982 po odvysílání jedenácté série rozloučila. Hned o rok později přesto vznikl spinoff s názvem M*A*S*H – Co bylo potom (AfterMASH), na který se z principu zapomnělo.