Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Noční můra v Elm Street slaví 35 let. Režiséra inspirovala skutečná úmrtí a Freddyho měl hrát jiný herec
    Téma17. 11. 2019
    Noční můra v Elm Street slaví 35 let. Režiséra inspirovala skutečná úmrtí a Freddyho měl hrát jiný herec

    Osmdesátá léta nabídla divákům nepřeberné množství hororových klasik a neotřelých námětů, na něž by ještě o dekádu dříve nikdo ani nepomyslel. Autorem jednoho z těch nejoblíbenějších je kultovní režisér Wes Craven a točí se kolem děsivého přízraku, který vraždí dospívající dítka v jejich snech. A jelikož právě uběhlo 35 let od premiéry, připomeneme si několik zajímavých zákulisních faktů, o nichž jste možná neslyšeli.

  2. Quentin Tarantino promluvil o dalších tvůrčích záměrech
    Filmy14. 11. 2019
    Quentin Tarantino promluvil o dalších tvůrčích záměrech

    Platí za jednoho z nejznámějších režisérů současnosti, jehož projekty jsou ostře sledované a diskutované. Quentin Tarantino je luxusní filmovou značkou, ale po premiéře jeho devátého celovečerního snímku stále není jasné, jakým směrem se hodlají jeho další tvůrčí kroky ubírat. Nyní však konečně prolomil mlčení.

  3. Jsou filmy horší než dříve?
    Téma10. 11. 2019
    Jsou filmy horší než dříve?

    Filmový podzim roku 2019 se zatím nesl ve znamení kontroverze kolem Nabarveného ptáčete, úspěchu Jokera, finančního selhání Blížence nebo jedné velké internetové diskuze. Tušíte správně, rozpoutal ji Martin Scorsese a týká se postavení marvelovských filmů v domnělém kvalitativním měřítku kinematografie. Je to diskuze možná zhola zbytečná, ale na druhou stranu dává podnět k zamyšlení, jak to s vývojem kinematografie jako takové vlastně vypadá.

  4. Recenze: The King - Nejlepší film od Netflixu?
    Recenze4. 11. 2019
    Recenze: The King - Nejlepší film od Netflixu?

    Timothée Chalamet se v novince od Netflixu převtěluje do postavy anglického krále Henryho V. pod režijním vedením Davida Michôda. Příběh na motivy shakespeareovských her se řadí k dosud nejambicióznějším produkcím streamovacího giganta a očekávalo se od něj, že potvrdí kvalitativní vzestup jeho celovečerní tvorby. Jaká je skutečnost?

  5. Představitele Jokera před lety zachránil slavný režisér
    Téma28. 10. 2019
    Představitele Jokera před lety zachránil slavný režisér

    Joaquin Phoenix patří dlouhodobě k nejlepším hercům své generace a obzvláště poslední dobou sklízí obří ovace za svůj výkon v nové depresivní verzi komiksového Jokera. Roku 2006 však mohlo dojít k tragédii, když herce z havarovaného vozu zachránil neméně slavný kolega z filmové branže.

  6. Retro recenze: Vesmírná tělesa - Bláznivá parodie od mistra žánru
    Recenze25. 10. 2019
    Retro recenze: Vesmírná tělesa - Bláznivá parodie od mistra žánru

    Dnes večer si můžete v televizi naladit proslulou parodii Mela Brookse Vesmírná tělesa (1987), která se bezesporu řadí k těm nejzdařilejším žánrovým kouskům osmdesátých let. Bláznivé pomrkávání k Hvězdným válkám a dalším kultovním sci-fi filmům si rychle našlo vlastní fanouškovskou základnu a následující řádky se ohlédnou za tím, proč tomu tak je.

  7. Nový slavný propadák - Blíženec čelí finanční katastrofě
    Filmy24. 10. 2019
    Nový slavný propadák - Blíženec čelí finanční katastrofě

    Ještě v minulé dekádě platil Will Smith za hollywoodskou jistotu, jejíž filmy zkrátka neprodělávají. Přízeň diváků však bývá vratká a Fresh Prince už bonusová čísla sám nenažene, což jeho nejnovější ambiciózní projekt bohužel potvrdil.

  8. Nekonečný příběh podzimu. Další slavný režisér se opřel do Marvelu
    Téma21. 10. 2019
    Nekonečný příběh podzimu. Další slavný režisér se opřel do Marvelu

    Když už to vypadalo, že hašteření nad kvalitou a cinefilním přínosem marvelovských filmů konečně ustane, přispěchal se svou kritikou MCU další kultovní filmař. A volil dost razantní výrazy.

  9. Pokračování Na hraně zítřka se hýbe kupředu
    Filmy17. 10. 2019
    Pokračování Na hraně zítřka se hýbe kupředu

    Od prvního putování Toma Cruise časovou smyčkou uplynulo více jak pět let, a přestože nám to tvůrci opakovaně slibují, pokračování bylo stále v nedohlednu. To se ale dle nejnovějších informací možná změní.

  10. Téma: 20 nejlepších soundtracků všech dob
    Téma13. 10. 2019
    Téma: 20 nejlepších soundtracků všech dob

    Část 2 - Jedním z nejvýraznějších a nejoblíbenějších titulů letošního roku je (a bude) devátý film Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu. Retro ohlédnutí za koncem šedesátých let, jenž s sebou nesl nový závan v americké společnosti i kinematografii, je naplněné nejen skvělými herci, specifickým humorem a historickou reinterpretací, ale také skvostnou dobovou muzikou. Tarantino má ostatně každý snímek postaven na pečlivě vybraném soundtracku. V tomto ohledu ale není sám a v průběhu let už jsme dostali slušnou řádku filmů s památným hudebním doprovodem. Pojďme si vybrat ty nejlepší z nich.

  11. Originál vs. Remake: Souboj titánů - Půvabné starosvětské dobrodružství X zběsilá videoherní slátanina
    Téma12. 10. 2019
    Originál vs. Remake: Souboj titánů - Půvabné starosvětské dobrodružství X zběsilá videoherní slátanina

    Dnes večer se v televizi představí neohrožený polobůh Perseus, jehož slavné dobrodružství filmaři vzkřísili roku 2010, takřka třicet let po uvedení klasiky s Laurencem Olivierem či Maggie Smith. Jak tyto dvě verze vychází ze vzájemného porovnání?

  12. Trailer: Rick a Morty znovu útočí na naše bránice!
    Seriály7. 10. 2019
    Trailer: Rick a Morty znovu útočí na naše bránice!

    Zdánlivě nekonečné čekání se chýlí ke konci. Čtvrtou sezónu milované televizní show Rick a Morty dostaneme už letos v listopadu a tvůrci neočekávaně vypouští do světa první upoutávku.

  13. Nová fotka potvrzuje, že práce na pokračování Avataru jsou stále v plném proudu
    Filmy7. 10. 2019
    Nová fotka potvrzuje, že práce na pokračování Avataru jsou stále v plném proudu

    Také vám přijde, že čekání na nové dobrodružství v prostředí magické Pandory je zdánlivě nekonečné a nikdo o něm nic moc neví? Na tom se zatím nic podstatného nezmění, ale nejnovější vypuštěná fotografie ze zákulisí alespoň připomíná, že James Cameron neleží někde s paraplíčkem na pláži a natáčení stále probíhá.

  14. Nejslavnější filmová sekera se vydražila za slušný balík
    Téma6. 10. 2019
    Nejslavnější filmová sekera se vydražila za slušný balík

    Filmové rekvizity, které jsme mohli v různých kultovních snímcích pouze zahlédnout nebo je herci při natáčení rovnou drželi v rukou, patří k oblíbeným položkám movitých sběratelů a fanoušků. Jeden takový má nově doma asi nejproslavenější sekeru filmové historie a nezaplatil za ni věru málo.

  15. Režisérská legenda nepovažuje Marvel za kinematografii
    Filmy6. 10. 2019
    Režisérská legenda nepovažuje Marvel za kinematografii

    Velkých režisérských osobností, které si vybudovaly renomé v průběhu minulého století, najdeme v Hollywoodu mnoho. A pokud jsou mezi nimi také autoři uměleckých osobních filmů, které nesázely na vizuální efekty a drahé atrakce, je pochopitelné, že současný vývoj populárních žánrů se jejich vkusu na míle vzdaluje. Jedním takovým umělcem je také Martin Scorsese, pro něhož jsou trnem v patě oblíbené superhrdinské snímky.