Kajínek

61%
Kajínek

Celovečerní hraný film o nejznámějším doživotně odsouzeném vězni současnosti. A nejen o něm. Film není životopisným portrétem Jiřího Kajínka, ten je jen jednou z jeho hlavních postav. Jeho děj je dramatickým portrétem doby po pádu totalitního režimu a začátku budování demokracie, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutá boj o moc a peníze, který zcela potlačí práva jednotlivců a nebere ohledy na nic a na nikoho. Film není obhajobou doživotně odsouzeného vězně Jiřího Kajínka a neurčuje jeho vinu či nevinu, ale snaží se filmovou řečí s patřičnou dávkou umělecké licence odkrýt praktiky podsvětí i způsob fungování soudního aparátu. To vše na pozadí vyšetřování první nájemné vraždy v Čechách. Boj vězně a jeho mladé obhájkyně o znovuobnovení soudního procesu a průkazného vyšetření popravy mafiánského podnikatele a jeho bodyguarda provází množství dramatických situací, včetně neuvěřitelného útěku z pevnosti Mírov nebo zásahu speciální jednotky URNA. Poselství filmu Kajínek je jednoduché – všichni mají právo na spravedlnost. Film ukazuje dobu, která není natolik vzdálená, aby stále ještě neovlivňovala naši současnost. Vypráví o zločinu, trestu a těch, kdo o nich rozhodují.




Recenze: Kajínek

Kinobox.cz
40%

Kajínek dokáže zaujmout některými méně známými fakty a chvílemi mu nelze upřít spád. Herecky i filmařsky jde ovšem o nevyváženou podívanou, která je ve výsledku „jen“ lépe nasnímanou televizní dramatizací ostře sledované kauzy (přičemž třeba tématicky podobní Sametoví vrazi měli výrazně lepší tah na branku i gradaci).


Brenan88
Brenan88
47 150 bodů
6.5
Celá republika slyšela o Kajínkovi. Někteří tvrdí,že je vinný a někteří zase tvrdí opak. Ať je pravda jaká chce,tak jedna věc se musí nechat a to ta,že Petr Jákl je génius. Chopil se tématu,které je u nás ožehavé a natočil ho svým "americkým" a zábavným způsobem kde akční scény mají spád a drive. Každému sice není film po chuti,protože tam je Kajínek vykreslen jedním způsobem a ostatní by si to přáli zase naopak. Každopádně film vyvolal velkou diskuzi ve společnosti a i když se film nemusí všem líbit,tak šuškanda kolem něj byla velká. No a špatná reklama je taky reklama a proto se na film houfně chodilo do kina.
Chrustyn
Chrustyn
43 493 bodů
4
Český film se poprvé ukazuje v jiném světle než tomu bylo kdykoliv předtím a poprvé se vydává ve stopách Hollywoodu. Na jednu stranu odvážný krok, za který tvůrce chválím na druhou stranu, typická ukázka toho, že zajímavá vizuální stránka není vše. Je vidět, že tvůrci filmu mají hodně nakoukáno a už úvodní titulky připomenou novější díla Tonyho Scotta, kterého později následuje Michale Bay i Paul Greengrass. Ještě před pár lety by mě to v čekém filmu nenapadlo, takže jsem rád, že i zde se najdou odvážní tvůrci, kteří se nebojí experimentovat. Bohužel však téma kauzi Jiřího Kajínka není vhodné točit způsobem moderního akčního filmu (zvlášť pokud se ve filmu takřka nevyskytují akční scény) a Petr Jákl není dobrý režisér a už vůbec ne scénárista. Podání filmu je nezajímavé a nedaří se mu zvyšovat nebo udržovat napětí či načrtnout postavy tak aby jim divák fandil nebo s nimi sympatizoval. Ať už to je mdlý Lavroněnko v roli Kajínka nebo Vilhelmová v jedné ze svých nejslabších rolí (z postav zaujme jen elegantní padouch Vladimír Dlouhý). "Kajínek" je tak další komerčně, neskutečně až nechutně úspěšný český film, který není sice dobrý ale docela dobře vypadá.
Pete69
Pete69
32 141 bodů
7
Mě se Kajínek líbil.. Na naše poměr slušně zpracovaný film, i když o věrohodnosti příběhu můžeme a asi vždy budeme polemizovat. Kajínkův příběh a dění kolem něj je opředeno takovým tajemstvím, že i film má automaticky už na startu nějaký ten dob navíc.

Dodatečné informace

Původní název:
Akte Kajinek (více)
  • Česká republika Kajínek
  • Česká republika Akte Kajinek
  • Česká republika Enemies of the State
  • Česká republika Kajínek (2010)
Premiéra v ČR:
5. 8. 2010
Distributor:
HCE
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
15+
Knižní předloha:
Čeština:
Kajínek je dostupný s českým dabingem

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch