Král Šumavy

76%
Král Šumavy
Rok 1948. Drsná a syrová šumavská příroda je kulisou napínavého příběhu o lidech, kteří se po druhé světové válce stali nekorunovanými králi části našeho pohraničí. Jednotka pohraničníků vedená fanatickým poručíkem Kotem se spolu s novým členem strážmistrem Zemanem snaží zlikvidovat převaděče, kteří výborně znají svůj kraj a převádějí lidi na obě strany hranice... (Filmexport)



Pete69
Pete69
32 182 bodů
7
Propaganda jako blázen, ale odhlédnu-li od toho, jedná se na tu dobu o dobře zpracovaný film založený na skutečné události ( i když dobou, v které byl natočen dosti pokroucený ) Skvělé herecké obsazení, napětí a celkem realistické zpracování pošumaví v době železné opony.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 528 bodů
6
Dobře natočený špatný film. Nebezpečný právě v té kvalitě. I když za mě spíš "objektivně" dobře, než že by mě nějak strhnul a vtáhnul.
kunafix
kunafix
20 062 bodů
8
Opravdu jsem nezáviděl těm hercům, kteří se co chvíli museli brodit bahnem až po pás, vodou nebo být v dešti. Radovan Lukavský jako jakejsi Kot exceluje a uniforma mu sluší. Také ostatní herci se nenechají zahanbit a charaktery postav jsou jasné a dobře zahrané. Ten záběr, jak zastřelí Cigánka "Marušku", jak tam leží, kamera na hlavu a v pozadí chrstá voda z hamru, nemá chybu. A takových záběrů je tam víc. Silně působí scéna, kdy se mu ta jeho milá utopí v močále - člověk do poslední chvíle doufá, že ji zachrání. Ale nejsme v Americe! Polovina akčních filmů je proti tomuhle pěkná sračka. Tohle je reálné, originální a přestože z toho jde cítit rok výroby, nedá se v tom najít příliš mnoho chyb.


Dodatečné informace

Původní název:
Král Šumavy (více)
  • Československo Král Šumavy
  • Československo King of the Sumava
  • Československo König des Böhmerwaldes
  • Československo Smugglers of Death
Premiéra v ČR:
25. 12. 1959
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Československo
Knižní předloha:
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch