Články

Nejnovější články

  1. Český lev 2009: Protektor suverénním králem roku!
    Filmy6. 3. 2010
    Český lev 2009: Protektor suverénním králem roku!

    Šest křišťálových sošek lva pro okupační drama Protektor, tři pro 3 sezóny v pekle, dvě pro Kawasakiho růži a jedna pro animovaný film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? Taková je bilance českého filmového roku 2009, který přinesl rekordní úrodu 34 celovečerních filmů. Do síně slávy vstoupila Jana Brejchová.

  2. Téma6. 3. 2010
    Filmové fanoušky čeká velký víkend. Kdo bude jeho vítězem?

    Český lev i Oscary se udílejí v jediném víkendu. V sobotu budou rozděleny sošky v pražském paláci Lucerna, v neděli v hollywoodském Kodak Theatre.

  3. Recenze: Na vlky železa (TV film)
    Recenze6. 3. 2010
    Recenze: Na vlky železa (TV film)

    Jedou v tom všichni - policie, starostové, hejtmani, senátoři, advokáti i novináři. Režisér Petr Slavík, držitel Elsy, servíruje depresivní obraz současné české společnosti v thrilleru o maloměstském gynekologovi, který byl překážkou na cestě k velkým penězům.

  4. Téma5. 3. 2010
    Přijde si Jana Brejchová pro Českého lva? Dva z nominovaných už se omluvili

    Jeden z každoročních vrcholů Českých lvů, ocenění za přínos filmu, má zatím nejasnou podobu. Letošní nositelka čestné ceny Jana Brejchová totiž dostala silnou virózu, takže nepřišla ani na tradiční setkání laureáta s novináři. Dorazí herečka vůbec v sobotu do Lucerny?

  5. Český lev 2009: Velká filmová loupež
    Filmy5. 3. 2010
    Český lev 2009: Velká filmová loupež

    Bud Spencer a Terence Hill nakonec do pražské Lucerny nepřijedou, letošní Lvi ale i tak slibují nejedno překvapení. Ačkoliv to nikdo nechce říct nahlas, chystá se tu prý velká filmová loupež, na kterou jsou prý i Lábus s Kaiserem krátcí.

  6. Český lev 2009: Cena za dlouholetý přínos pro Janu Brejchovou!
    Téma5. 3. 2010
    Český lev 2009: Cena za dlouholetý přínos pro Janu Brejchovou!

    Filmová kariéra Jany Brejchové se novinářům většinou smrskne do bonmotu Jana Wericha, který ji kdysi nazval naší jedinou filmovou hvězdou. Jaká je ale ve skutečnosti? A proč už nechce v žádném filmu hrát?

  7. Recenze: Jarmareční bouda
    Recenze4. 3. 2010
    Recenze: Jarmareční bouda

    Určitě ten fórek znáte, protože zejména v zoologických zahradách ho praktikují často: Silné mříže, tvrzené sklo, varovné nápisy "Nejnebeznečnější tvor", nakouknete a v zrcadle uvidíte sami sebe. Jarmareční bouda má vést návštěvníka kina k témuž poznání, jen je to celé alegorické, smrtelně vážné a trvá to hodinu a půl.

  8. Jak jsem potkal vašeho Šmoulu
    Filmy4. 3. 2010
    Jak jsem potkal vašeho Šmoulu

    Že jednou dorazí Šmoulové na velké plátno, o tom neměl nikdo pochyby. Otázkou bylo jak a kdy. Ta doba se blíží a už je známa i hlavní nekreslená hvězda.

  9. Jarní seriálová obleva. Naprosto nečekaná!
    Seriály3. 3. 2010
    Jarní seriálová obleva. Naprosto nečekaná!

    Poste restante, Comeback III, Pojišťovna štěstí V, Kriminálka Anděl II, Přešlapy II, Zázraky života... Tuzemské televize nachystaly na březen nečekanou seriálovou ofenzivu. Šest novinek, to je něco, co ještě počátkem roku nikdo nečekal.

  10. Téma2. 3. 2010
    Filmař Otakar Vávra slavil devětadevadesátku. S premiérem

    Devětadevadesát svíček by se nevešlo ani na veliký dort ozdobený filmařskými motivy, takže Otakar Vávra nakonec symbolicky sfoukl jen jedinou. Načež nestor českých režisérů v neděli vykročil do stého roku svého života.

  11. Téma2. 3. 2010
    Román pro muže je spíš pro ženy

    Praha – Jiný než Román pro ženy, takový by měl být nový film podle románu Michala Viewegha Román pro muže. Alespoň podle slov jeho režiséra Tomáše Bařiny, tvůrce úspěšné komedie Bobule. „Už knížka je jiná než ta ‚pro ženy‘,“ říká režisér. „Stránka mužská, o které film samozřejmě je, bude až, řekněme, na druhém místě. Ale půjde tu víc ještě o jiné věci.“ To upřesňuje autor předlohy a spoluautor scénáře Michal Viewegh: „Scénář není jen o světě mužů, ale i o tom, jak například zůstat slušným člověkem v dnešní době. Román má vlastně jakýsi společensko-politický rozměr.“

  12. Zlínský pes už zase štěká
    Festivaly a ceny2. 3. 2010
    Zlínský pes už zase štěká

    Od 3. do 6. března proběhne ve zlínských filmových ateliérech na Kudlové už sedmý ročník mezinárodního festivalu studentských filmů Zlínský pes. Letos se zaměří na nejrůznajší adaptace pohádky Lewise Carrola Alenka v říši divů a francouzský animovaný film. Již tradiční součástí programu jsou setkání s tvůrci či prezentace filmových škol zemí Visegrádu. Podrobnosti na www.zlinskypes.cz.

  13. Životopis Českého lva
    Téma1. 3. 2010
    Životopis Českého lva

    Za velkou louží mají Oscary, ve Francii Césary, v Itálii Donatellovy Davidy, ve Španělsku Goyi, ve Velké Británii ceny BAFTA... V roce 1993 se svých výročních filmových cen dočkala i Česká republika. Český lev se stal značkou kvality a prestiže. A během svých dosavadních sedmnácti let života stačil i leccos prožít.

  14. Snowboarďák Janák natáčí pohádku Dvanáct měsíčků!
    Filmy1. 3. 2010
    Snowboarďák Janák natáčí pohádku Dvanáct měsíčků!

    O uplynulém víkendu začal režisér Karel Janák natáčet v rožnovském skanzenu pohádku Dvanáct měsíčků. Hlavní roli zlé macechy svěřil Veronice Žilkové!

  15. Kameramané nejvýše ocenili Holmana za Protektora
    Filmy28. 2. 2010
    Kameramané nejvýše ocenili Holmana za Protektora

    Výroční cenu Asociace českých kameramanů za vynikající kameramanské dílo roku 2009 získal včera v pražské Lucerně Miloslav Holman za práci na filmu Protektor.