Články

Filmy

  1. Psycho, nic než psycho. Trailer na nástupce Mlčení jehňátek straší nejen hlasem Nicolase Cage
    Filmy21. 5. 2024
    Psycho, nic než psycho. Trailer na nástupce Mlčení jehňátek straší nejen hlasem Nicolase Cage

    Uf… Horor je v oblasti komerce jedním z nejkonzistentnějších žánrů, který stále dovede překvapovat a pohrávat si s diváckými očekáváními. Ukázkovým příkladem je blížící se děsivá detektivka Longlegs od režiséra Osgooda Perkinse, v níž agentka FBI v podání Maiky Monroe šlape na paty sériovému vrahovi, sběrateli hraček zběhlým ve voodoo praktikách s tváří Nicolase Cage. Studio NEON nás od zimy zásobuje šifrovanými krátkými ukázkami, z nichž naskakuje husí kůže. První plnohodnotný trailer stále ukrývá hvězdný herecký trumf, ale víc „psycho“ už ani vyznívat nemůže.

  2. Princezna na hrášku se v Česku nestačí divit. Nová pohádka vzbuzuje v traileru rozpaky
    Filmy21. 5. 2024
    Princezna na hrášku se v Česku nestačí divit. Nová pohádka vzbuzuje v traileru rozpaky

    Dánský spisovatel Hans Christian Andersen před bezmála dvěma stoletími napsal pohádku o dívce, jejíž princeznovský původ se vyjeví poté, co ji během nočního spánku ruší kulička hrášku pod spoustou matrací. Veskrze průměrná pohádka se v průběhu let dočkala několika televizních či animovaných adaptací, těžko si však představit, že se nějaká z nich přiblíží té, která se na nás řítí.

  3. Zvládnou snobové nudu v letadle? Novinka skandálního tvůrce s Keanu Reevesem má další hvězdy
    Filmy21. 5. 2024
    Zvládnou snobové nudu v letadle? Novinka skandálního tvůrce s Keanu Reevesem má další hvězdy

    Dvojnásobný držitel Zlaté palmy z filmového festivalu v Cannes, švédský režisér Ruben Östlund, už po velebeném Trojúhelníku smutku (Triangle of Sadness) připravuje další sociální kritiku majetné smetánky. Z luxusní jachty, kde boháči natvrdle i samolibě využívali služeb dělnické třídy, se originální autor ve filmu The Entertainment System Is Down přesouvá do přepravního letadla. Boeing má ve vzduchu technické problémy a pasažérům nefungují elektronická zařízení, tudíž dlouhý let jim připraví nečekanou konfrontaci s nudou. Očekávané černá komedie s Keanu Reevesem, Kirsten Dunst či Danielem Brühlem se ujme vlajková loď pro autorský mainstream, společnost A24.

  4. Nicolas Cage v Cannes masakruje drzé surfaře, Demi Moore boduje s nadšeně přijatým hororem
    Filmy21. 5. 2024
    Nicolas Cage v Cannes masakruje drzé surfaře, Demi Moore boduje s nadšeně přijatým hororem

    Nadešel čas pro nestárnoucí Demi Moore a tradičně maniakálního Nicolase Cage. Probíhající festival v Cannes je znovu plný silných osobních i filmových příběhů, vedle režiséra Francise Forda Coppoly (Megalopolis) či Kevina Costnera (Horizont: Americká sága) je píší také dvě velké hvězdy 90. let, jejichž novinky u francouzského publika zabodovaly. Jednašedesátiletá Moore po boku Dennise Quaida a Margaret Qualley září v krvavém experimentálním hororu The Substance, šedesátiletý Cage přidává do svého katalogu memů hlášku „Eat the Rat“ v bláznivém psychedelickém thrilleru The Surfer, kde se postavil proti opáleným okupantům své domovské pláže.

  5. Top kina ČR: Garfield naplnil sály a rozdrtil konkurenci. Amy Winehouse neměla šanci
    Filmy21. 5. 2024
    Top kina ČR: Garfield naplnil sály a rozdrtil konkurenci. Amy Winehouse neměla šanci

    Uplynulý víkend nebylo venku zrovna ideální počasí a mnoho lidí tak zůstalo doma… a někteří dali přednost kinu. To se týká zejména rodičů s dětmi, kteří vyrazili na nejočekávanější novinku minulého týdne, nového Garfielda (The Garfield Movie). Ten konečně aspoň malinko potěšil kinaře a pozastavil sérii bídných víkendů, kdy do multiplexů nechodil takřka nikdo.

  6. Nová tvář Pirátů z Karibiku? Nástupcem Johnnyho Deppa může být hvězda druhé Duny
    Filmy20. 5. 2024
    Nová tvář Pirátů z Karibiku? Nástupcem Johnnyho Deppa může být hvězda druhé Duny

    Austin Butler se v roce 2022 zjevil takřka odnikud. Tedy pokud nejste zarytými fanoušky či fanynkami Disney Channel, kde ztvárnil pár rolí v seriálech pro teenagery. I když tedy Luhrmannův maximalistický Elvis zdaleka nebyl jeho první rolí, jednalo se rozhodně o zlom. Butler si připsal oscarovou nominaci, byť proti comebacku Brendana Frasera neměl šanci. Zároveň se díky svému mírně excentrickému chování stal internetovým memem. To pokračovalo i u druhé Duny, kde Butler herecky strhnul i ty, jimž neseděl jeho výkon v roli slavného showmana. Nemluvě o další záplavě virálních videí s jeho zákulisními hláškami. Je jasné, že se zrodila hvězda. Kde zazáří příště?

  7. Costner je zase miláčkem publika. Při uvedení westernové ságy v Cannes skandovali jeho jméno
    Filmy20. 5. 2024
    Costner je zase miláčkem publika. Při uvedení westernové ságy v Cannes skandovali jeho jméno

    Devětašedesátiletý Kevin Costner se slzami v očích přijímal sedmiminutový aplaus, jímž publikum ve francouzském Cannes ocenilo jeho riskantní westernovou novinku Horizont: Americká sága (Horizon: An American Saga - Chapter 1). Tříhodinový ponor do osidlování amerického západu sice některé diváky připravil o svatou trpělivost a zanechal po nich prázdná místa, ale obecenstvo skandující „Kevin, Kevin, Kevin!“ vyjádřilo slavné hvězdě vřelou podporu. Costner před červnovým uvedením ve světových kinech, jež bude následovat premiéra druhé části v průběhu srpna, sliboval výrobu celkem čtyř filmů své definitivní filmové ságy.

  8. Russell Crowe jako nacistická bestie. Herec se převtělil do Göringa na prvních fotkách hvězdného filmu
    Filmy20. 5. 2024
    Russell Crowe jako nacistická bestie. Herec se převtělil do Göringa na prvních fotkách hvězdného filmu

    Nadčasové filmové náměty neplodil pouze Shakespeare, nýbrž hlavně lidské dějiny samotné. Zřejmě nejzásadnějším milníkem 20. století byla druhá světová válka, která přeuspořádala moc ve světě a v dosud nejrozsáhlejším měřítku ukázala, čeho jsou lidé schopní v ideologicky vštípeném domnění vlastní nadřazenosti. Až po válce během norimberských procesů, kde spojenci soudili nacistické válečné zločince, vyšly najevo nejhorší a utajované aspekty holokaustu – a před tribunálem čekaly na rozsudek bestie s lidskou tváří, jež byste na veřejnosti těžko podezírali. Nadcházející filmové drama Nuremberg, kde spolu vedou mrazivé rozpravy oscaroví Russell Crowe (Gladiátor) a Rami Malek (Bohemian Rhapsody), odhaluje první fotografie a slibuje zdrcující ponor do prchlivé podstaty dobra a zla.

  9. Tohle si Cruise za rámeček nedá. Zběsilá parodie si dělá legraci z jeho Mission: Impossible
    Filmy20. 5. 2024
    Tohle si Cruise za rámeček nedá. Zběsilá parodie si dělá legraci z jeho Mission: Impossible

    „Tak dobrá, Tome Cruisi!“ Nezastavitelné duo francouzských šprýmařů Tarek Boudali a Philippe Lacheau opět servíruje další řachandu a tentokrát si dělá legraci z Cruisovy výkladní skříně v podání série Mission: Impossible. Dojde ale i na zjevné odkazy třeba na Terminátora, Indianu Jonese či (jak napovídá už název) Rychle a zběsile.

  10. Kvíz: Jak moc máte rádi Star Wars? Ověřte si, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky
    Filmy19. 5. 2024
    Kvíz: Jak moc máte rádi Star Wars? Ověřte si, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky

    Tento týden si fanoušci nejslavnější filmové franšízy všech dob připomínají dvě zásadní výročí. V úterý 14. května oslavil tvůrce a duchovní otec předaleké galaxie George Lucas kulaté 80. narozeniny. Dnes, tedy 19. května, pak uplynulo 25 let od premiéry ve své době jednoho z nejočekávanějších filmů všech dob, snímku Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace). A to jsou rovnou dva velké důvody k tomu si ověřit, jak moc dobře svět Star Wars vlastně znáte.

  11. Kevin Costner jako nejdrsnější kovboj na světě. Trailer na jeho westernový návrat je splněným snem
    Filmy19. 5. 2024
    Kevin Costner jako nejdrsnější kovboj na světě. Trailer na jeho westernový návrat je splněným snem

    Zdá se, že rok 2024 je pro věhlasné filmaře dobou, kdy si plní své kinematografické sny. Po Francisu Fordu Coppolovi, jenž v Cannes představil nepříliš oslavně přijatý snímek Megalopolis, se stejným riskem přichází i herecký matador Kevin Costner. Ten se vrací k režii po 21 letech, aby vytvořil největší westernovou ságu všech dob. Už její první část s názvem Horizont: Americká sága (Horizon: An American Saga - Chapter 1) je z komerčního hlediska velmi riskantním počinem, nejnovější trailer ovšem navozuje atmosféru Divokého západu tak dokonale, že budete chtít jít ihned do kina.

  12. První epizoda Star Wars zklamala celý svět. Přesto je nejzásadnějším filmem své doby
    Filmy19. 5. 2024
    První epizoda Star Wars zklamala celý svět. Přesto je nejzásadnějším filmem své doby

    „Před dávnými časy v předaleké galaxii…“ V květnu 1999 publikum zřelo slavný titulek poprvé po šestnácti letech, kdy měla premiéru šestá (v pořadí však třetí) epizoda Star Wars: Návrat Jediů. A bylo to obrovské nadnárodní téma. George Lucas začal na dějových prequelech vysvětlujících hormonálně bouřlivé dětství Anakina Skywalkera alias Darth Vadera pracovat roku 1993, a když Epizodu 1 s podtitulem Skrytá hrozba (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace) o šest let později uváděl, kina praskala ve švech. Nebyl to film, šlo o historický milník ovlivňující smýšlení nejméně dvou generací. A také o technologickou revoluci, bez níž by Hollywood možná vypadal úplně jinak – oba dva aspekty lze po čtvrtstoletí hodnotit velmi skepticky, ale v lecčems i obdivně.

  13. Čtvrtí Mizerové servírují akční nářez. Epický trailer nešetří přestřelkami ani výbuchy
    Filmy18. 5. 2024
    Čtvrtí Mizerové servírují akční nářez. Epický trailer nešetří přestřelkami ani výbuchy

    Začínající letní filmová sezóna nabízí mnoho otazníků, řada blockbusterů nás totiž může vzhledem ke svým ambicím jak hodně potěšit, tak ošklivě zklamat. Najde se však mezi nimi i jeden titul, jenž by se dal označit naprostou sázkou na jistotu. Ano, jsou jimi čtvrtí Mizerové (Bad Boys: Ride or Die), jejichž poslání je po finálním a pořádně natřískaném traileru jasné – chtějí zkrátka naservírovat co nejhlasitější letní výplach bez větších ambicí. A po minulých zkušenostech nemáme důvod jim to nevěřit.

  14. Nepouštějte se. Napínání lana nikdy nebylo tak děsivé jako v novém hororu s Halle Berry
    Filmy18. 5. 2024
    Nepouštějte se. Napínání lana nikdy nebylo tak děsivé jako v novém hororu s Halle Berry

    „Zlo tam venku je vychytralé. Jeden dotek bez lana a jste nahraní,“ prohlašuje oscarová hvězda Halle Berry směrem ke svým dvěma synům v upoutávce apokalyptického duchařského hororu Never Let Go od režiséra Alexendra Ajy (Hory mají oči). Trojice přeživších po konci světa živoří na chatě uprostřed ničeho a její relativní bezpečí je podmíněné tím, že všichni za každých okolností zůstávají lanem propojení s příbytkem. Další variace na katastrofické hororové scénáře ve stylu Tichého místa se může opřít o skvělého žánrového režiséra a zatím to vypadá, že v září do kin (zatím oficiálně pouze do amerických) doputuje originálně vystavěný kousek.

  15. Režisér Smrtonosné pasti 2 se hádal s Brucem Willisem o dvou zásadních věcech. A měl pravdu
    Filmy18. 5. 2024
    Režisér Smrtonosné pasti 2 se hádal s Brucem Willisem o dvou zásadních věcech. A měl pravdu

    Pohled na pokračování Smrtonosné pasti (Die Hard 2) je dnes poněkud rozporuplný. Dvojka z roku 1990 se v kinech objevila poměrně rychle, skoro přesně dva roky po premiéře jedničky a některé její momenty skutečně působí, že jsou šité horkou jehlou. V současnosti je vyzdvihovanější třetí díl z roku 1995 se Samuelem L. Jacksonem, ačkoli svého času měla dvojka o něco příznivější recenze a na kasovní neúspěch si také stěžovat nemohla. A za svůj úspěch vděčí především rozumným režijním rozhodnutím.