Režisérský sestřih Napoleona je konečně online. Očekávaná událost byla uvedena bez fanfár

Režisérský sestřih Napoleona je konečně online. Očekávaná událost byla uvedena bez fanfár
Napoleon | Falcon
Je to vskutku bizarní situace. Režisérský sestřih Napoleona byl tak všudypřítomnou součástí marketingu už před premiérou v kinech, že dost možná snímku měřitelně uškodil v pokladnách. Proč někam chodit a ještě platit za vstupné, když nám na plátnech stejně pustí jen hodně dlouhý trailer na „opravdovou“ vizi Ridleyho Scotta?
Napoleon
Napoleon
  • Apple TV+
  • Canal+
  • Google Play
  • +2
69%
Britský režisér je nechvalně známý tím, jak „odfláknuté" jsou někdy jeho kino sestřihy a Apple jako by dělal vše proto, abychom na to nezapomněli. Ale budiž, za tím je určitě nějaký plán! Měli jsme za to, že markeťáci lákají předplatitele na Apple TV+, takže obětují tržby z kin dlouhodobému plánu.
Po premiéře Napoleona a vlažných reakcích se však stal další absurdní obrat, kdy se o režisérském sestřihu znenadání přestalo mluvit a insideři dokonce tvrdili, že studio zvažuje možnost ho zcela zrušit. Časem jsme se dozvěděli, že pokud bude vůbec opentlený Napoleon uveden, tak doplněný méně novými scénami, než se původně předpokládalo.
Napoleon
Napoleon
Napoleon
Napoleon
Napoleon
Je to všechno? Samozřejmě není! Jak jste pochopili už z titulku, Napoleonova režisérská verze se najednou objevila na Apple TV+. No vážně! Je tam! Bez varování, bez opravdové reklamní kampaně, bez jakéhokoliv haló. Co mělo být jednou z událostí streamingové sezóny, se prostě stalo. Můžeme asi spekulovat o tom, že Scottova produkční společnost nechce ředit pozornost směřovanou ke Gladiátorovi (rovněž jde o komerčně prokletou produkci, která si nemůže dovolit udělat víc chyb), nicméně těžko říct, proč by Apple na něco takového přistoupil. V jeho zájmu ticho po pěšině rozhodně není. Lze čekat, že s uvedením filmu se spustí i nějaký typ reklam (na internetu se objevila zdravice od samotného Scotta i promo video), tak či onak jde ale o velmi podměrečný výsledek.
Napoleon: finální trailer | Falcon
Kdo je vlastně na režisérský sestřih zvědavý? Napoleon má své zastánce, ale i odpůrce, kteří s ním nechtějí mít nic společného. A pak ty, jimž se nelíbil, ale jsou fascinovaní podivným sledem událostí a asi se neubrání zvědavosti. Je možné (podobně jako v případě Království nebeského) zachránit přidanými 48 minutami celkem nedomrlý počin? Rozhodně by bylo pěkné, kdyby se tenhle nezvyklý marketingový tah vyplatil alespoň nám divákům v podobě dobrého filmu.
Takže tak. Pokud jste také zvědaví na něco málo přes 200 minut epopeje s Joaquinem Phoenixem a Vanessou Kirby (která by, pokud se plány nezměnily, měla sestřihu dominovat) ze života největšího moderního vojevůdce, můžete směle zapnout Apple TV+.
Podívejte se na žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: The Hollywood Reporter