Nevěděla, co to znamená, a už byla sexsymbolem. Talent Jennifer Love Hewitt neměl proti vzhledu šanci
Tajemství loňského léta | Columbia/Sony
Přílišná krása může být v showbyznysu darem i věčnou zátěží. Uvědomoval si to Paul Newman, jenž zůstával pokorný čistě z vděku nad modrýma očima a obdivovanými rysy, jimiž ho štědré geny obdařily. Také on se na vrcholu slávy potýkal se sexualizací a kritika se zaměřovala na to, jak živočišnou sexuální energii ve filmech vyzařuje. Atraktivní herečky to v tomto ohledu nicméně mívají složitější a své může vyprávět pětačtyřicetiletá Jennifer Love Hewitt, která se ještě před osmnáctými narozeninami proslavila hororem Tajemství loňského léta (1997). Veřejnost ale řešila spíš tajemství vězící v podprsence nezletilé herečky.
„Když film vyšel, každý používal frázi ‚Vím, co minulé léto dělala tvá prsa,‘“ svěřila se trojnásobná matka v rozhovoru pro podcast Mayim Bialik’s Breakdown v narážce na originální název filmu I Know What You Did Last Summer (Vím, co jsi udělal minulé léto). Teenagerská vyvražďovačka od scenáristy VřískotuKevina Williamsona totiž pojednávala o partě středoškoláků v podání Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryana Philippeho a Freddieho Prinze jr., kteří na opuštěné silnici nedopatřením srazí chodce a jeho těla bez známek života se zbaví. Následující prázdniny si ale maniak s hákem přichází sjednat spravedlnost.
Přestože její kolegyně a tehdy novopečená Přemožitelka upírů Gellar ztvárnila roli královny krásy maturitního ročníku Helen, mužská pozornost se upřela zejména na Julii v podání Hewitt. Pubertální dívce tehdy nekonečné narážky na její poprsí nepřišly vyloženě urážlivé – všichni, počínaje novináři a konče moderátory celonárodních talkshow, se jim přece tak nevině smáli. „A znovu, všichni se smáli, tak jsem se smála taky. Asi to mělo být vtipné, že? Jakože mi vůbec nedocházelo, že tohle je dospělý muž, který se mnou na národní televizi mluví o mých prsou.”
Tajemství loňského léta | Columbia/Sony
Hewitt, která si zahrála ještě v prvním pokračování úspěšného hororu nebo v Garfieldovi ve filmu, ale nikoho konkrétně neobviňuje. „Bylo to v souladu s naprosto přijímanou kulturou. Bylo jim dovoleno věřit, že je to vhodné a já jsem na ty otázky odpovídala a smála se spolu s nimi.“ Herečka se tudíž stala sexuálním symbolem vlastně ještě dřív, než začala takové koncepce reálně řešit. „Ale zpětně si myslím, že bylo opravdu zvláštní stát se sexuálním symbolem tak nějak dřív, než jsem vůbec věděla, co to znamená. Jakože jsem nevěděla, co znamená být sexy.“
S odstupem si uvědomuje, čeho byla součástí, jak takto formovaná image ovlivnila její kariéru a do jaké míry se situace za čtvrtstoletí změnila. V Tajemství loňského léta své tělo poprvé víc odhalila, před kamerami v televizi i ve filmu pravidelně vystupovala od třinácti let. Ve své první velké roli si přála veřejnost a samozřejmě celý průmysl přesvědčit, že se rodí nový hollywoodský talent. To se ale úplně nepovedlo.
„Byla jsem tak naštvaná, že jsem natočila svůj první film a tvrdě jsem pracovala na tom, abych byla dobrá v hororu. Opravdu jsem chtěla, aby lidé odcházeli z kina s tím, že si řeknou: ‚To je fakt dobrá herečka,‘ pokračovala Hewitt, která tehdy vystupovala také v seriálu Správná pětka. „A místo toho, každý titulek – a to vůbec nepřeháním – po dalších deset nebo dvanáct let, než se vůbec zmínilo něco o talentu nebo o tom, jestli jsem do nějaké role vložila něco navíc nebo se kvůli ní změnila, to bylo vždycky jen o mých prsou. Vždycky to bylo první.“
Matka jí před večírky a neřestmi showbyznysu ochraňovala a spousta aspektů brzké slávy byla pro Hewitt samozřejmě vzrušujících. „Myslím, že v té době to šlo tak rychle, že jsem si říkala: ‚Wow, OK, asi to znamená, že tu chvíli zůstanu a budu mít další práci, a jakože, dobře, to je fajn.‘ Pamatuji si, že jsem si myslela, že je fakt skvělé, že ke mně holky vzhlížely, brala jsem to opravdu vážně,“ líčila herečka s tím, že si z tohoto období dokázala vzít to dobré. „To byla ta část, kterou jsem si z toho tehdy odnesla. A cítila jsem opravdovou odpovědnost to nést – chovat se tak, abych si zasloužila právo být pro někoho vzorem.“
Tehdy prý úplně nepobírala poněkud oplzlé komplimenty fanoušků, kteří k ní přistupovali se slovy, že si s sebou na výlet vezli časopis Maxim s její fotkou na titulní straně. Zaměřila se na svou kariéru, která díky televizním zakázkám typu Posel ztracených duší, Laskavý dotek, Myšlenky zločince nebo Záchranáři L. A. nikdy nestagnovala. Nikdy ovšem nedosáhla na žádoucí pozlátko respektu, vyjma jedné nominace na Zlatý glóbus a dvou ocenění Saturn Awards nepřesvědčila o tom, že může táhnout kvalitní áčkové projekty. Její filmografie naopak ze známých herců náleží k těm nejhůře hodnoceným, bereme-li v potaz statistiky z kritického agregátu Rotten Tomatoes.
Hewitt se navzdory tomu od 17. července také v našich kinech objeví v moderním spin-offu I Know What You Did Last Summer, kde nebude chybět ani kolega Freddie Prinze jr. Roli mladé hrdinky po ní tentokrát převezme sedmadvacetiletá herečka a modelka Madelyn Cline (Na nože: Glass Onion), která se v „post-MeToo“ éře problémů své předchůdkyně tolik obávat nemusí. Jak tvrdí Hewitt: „Pokud vezmete v potaz teď versus tehdy, je to neskutečné.“