Top kina ČR: Vlny jsou nejnavštěvovanějším českým filmem roku. Nezdolala je ani Amerikánka

Top kina ČR: Vlny jsou nejnavštěvovanějším českým filmem roku. Nezdolala je ani Amerikánka
Vlny | Bontonfilm
Právě díky Vlnám se návštěvnost stále drží na solidních číslech, po delší době nám do top 5 ale pronikly také dvě novinky. Hororová Halle BerryNikdy se nepouštěj sice diváky neoslovila a skončila až na 12. místě a pro Janžurku bylo 9. místo kvůli dokumentárnímu formátu zřejmě maximem možného, i přesto se nám do pětice nejlepších probojovaly dvě z nejchválenějších novinek září. A minimálně jedna z nich by tam mohla nějakou chvilku zůstat.

5. místo

Já, padouch 4
Já, padouch 4
  • O2 TV
  • Google Play
  • iTunes
  • +2
65%
Tržby 1 milion 439 tisíc Kč / návštěvnost 7 897 diváků / 54 kin
Na počet diváků by se sice na páté místo vklínila ještě pixarovka V hlavě 2, z hlediska tržeb ji však předstihl další pomalu dosluhující animák Já, padouch 4. Gru stále vykazuje neuvěřitelnou výdrž a i přesto, že se na scéně objevil nový animovaný konkurent v podobě Rozzuma v divočině, mezivíkendově si dokonce o 12 % polepšil, což je na třináctý víkend v kinech opravdu obdivuhodný výkon. Vůbec bych se nedivil, kdyby animák tímto trpělivým tempem nakonec ještě překonal hranici 600 tisíc diváků. Aktuálně jich má na svém kontě přes 563 tisíc.
Já, padouch 4: 2. trailer | CinemArt

4. místo

Amerikánka
Amerikánka
80%
Tržby 1 milion 901 tisíc Kč / návštěvnost 12 108 diváků / 191 kin
Na bramborové pozici startuje nekompromisní a vizuálně opojná Amerikánka od Viktora Tauše. 12 tisíc návštěvníků se může zdát vzhledem k obří porci 191 kin jako zklamání. Ovšem na to, že se nejedná o ryze mainstreamový, ale spíš cinefilní a divácky vyhraněnější počin, je toto číslo vlastně poměrně solidní. Bude zajímavé sledovat, jak si film povede v následujících týdnech, zda se pozitivní šeptanda o nevšedním zážitku rozkřikne, nebo se na výdrži negativně projeví ona nediváckost. My doufáme v první možnost.
Amerikánka: finální trailer | Bioscop

3. místo

Beetlejuice Beetlejuice
Beetlejuice Beetlejuice
  • O2 TV
  • Google Play
  • iTunes
  • +1
73%
Tržby 2 miliony 442 tisíc Kč / návštěvnost 11 841 diváků / 72 kin
Na bronzové příčce se díky dražším lístkům udržel druhý Beetlejuice. Nová burtonovka vykazuje solidní formu a po nevalném startu se z ní stala hezká trvalka. Návštěvnost oproti předešlému víkendu prakticky neklesla a rozverný černohumorný snímek se už nachází těsně před branou 100 tisíců diváků. I u nás se tak nakonec může o návštěvnosti Beetlejuice mluvit jako o mírném úspěchu, americká čísla jsou ale samozřejmě stále mnohem impozantnější.
Beetlejuice Beetlejuice: trailer | Vertical Entertainment

2. místo

Rozzum v divočině
Rozzum v divočině
89%
Tržby 3 miliony 106 tisíc Kč / návštěvnost 17 909 diváků / 182 kin
Nejúspěšnější novinka týdne se umístila na druhé pozici. 17 tisíc diváků je pro enormně chválený animák Rozzum v divočině možná menším zklamáním, od podobných hollywoodských žánrovek se automaticky čeká silnější start. Na druhou stranu se však nejedná o žádnou zavedenou značku a jde spíše o středně velký animák s nepřepáleným rozpočtem. I přesto se asi čekalo o něco více, už jen vzhledem ke zmiňovaným nadšeným reakcím. Právě ty ovšem mohou z filmu udělat ještě velkou trvalku, na níž budou děti chodit i následující týdny. Uvidíme, zda se Rozzum po pomalejším startu nakonec dokodrcá alespoň ke 100 tisícům návštěvníků.
Rozzum v divočině: finální trailer | DreamWorks

1. místo

Vlny
Vlny
88%
Tržby 6 milionů 393 tisíc Kč / návštěvnost 35 349 diváků / 138 kin
Ano, na první příčce je pořád vše při starém. A možná ještě dlouho bude. Síla Vln stále nepolevuje, oproti minulému víkendu návštěvnost dokonce o pár procent vzrostla a retro drama Jiřího Mádla překonalo další důležitou metu. S 556 tisíci diváky se stává dosud nejnavštěvovanějším českým filmem tohoto roku a při pohledu do distribučního kalendáře je už jen pramalá šance, že je někdo dokáže překonat. Film tak porazil dlouho vládnoucí Zápisník alkoholičky a při současné formě můžeme jen tipovat, kde se návštěvnost Vln nakonec zastaví. Cílení na hranici 700 tisíc duší se už nyní nezdá nemožné.
Vlny: trailer | Bontonfilm
Aktuální program českých kin naleznete zde.
Zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak