Top kina ČR: Z Vln roste český megahit, vraždící Nicolas Cage nezaujal

Top kina ČR: Z Vln roste český megahit, vraždící Nicolas Cage nezaujal
Vlny | Bontonfilm
Zdá se, že o vítězi žebříčku víkendové návštěvnosti budeme mít teď pár týdnů poměrně jasno. Vlny po skvělém startu nepolevují a jejich výdrž bude nejspíše velká. Poctivou porci korunek těží také ostatní prověřené hity, jen novinkám se uplynulý víkend moc nedařilo. Americký hororový hit Longlegs s děsivým Nicolasem Cagem v roli sériového vraha přilákal do kin pouze osm tisíc diváků, což stačilo na osmé místo v žebříčku. U nás z toho tedy hit rozhodně nebude.
Ještě hůře bohužel dopadla slovenská gangsterka MIKI, která sice sbírá spokojené reakce a u našich sousedů se jedná o velký úspěch, u nás ale snímek naráží na to, že osoba devadesátkového gangstera Černáka v Česku není příliš známá. Nejvíce pozornosti tudíž přitahuje tato pětice titulů.

5. místo

Fakjů princezny
Fakjů princezny
60%
tržby 2 miliony 577 tisíc Kč / návštěvnost 13 253 diváků / 78 kin
Nečekaně dobře se drží teenagerská oddychovka Fakjů princezny. Už první víkend překvapil fantasy spin-off série Fakjů pane učiteli příjemnou návštěvností, panovaly ale obavy, že náctiletých diváků bude rychle ubývat. Nestalo se tak, mezi víkendy návštěvnost klesla pouze o 38 % a i díky pěknému zájmu publika ve všedních dnech už má teen blbina na kontě takřka 50 tisíc diváků. Což je rozhodně více, než se před premiérou čekalo. Fakjů značka u nás zkrátka pořád hezky funguje a dá se očekávat, že ještě slušnou řádku návštěvníků do kina přivábí.
Fakjů princezny: trailer

4. místo

Deadpool & Wolverine
Deadpool & Wolverine
85%
tržby 4 miliony 703 tisíc Kč / návštěvnost 21 384 diváků / 83 kin
Komiksový sraz Deadpoola s Wolverinem je pořád na svém a poctivě připisuje další dvě desítky tisíc diváků. Poklesy jsou pozvolné a snímek už se díky tomu řadí mezi nejúspěšnější marvelovky posledních let. Z pohledu české návštěvnosti už je to dokonce 6. nejnavštěvovanější film z MCU a do pomyslné top 5 nezbývá drsným hrdinům mnoho. Stejně tak jako do překonání hranice půl milionu diváků, kterou by měla dvojice zdolat během pár týdnů.
Deadpool & Wolverine: finální trailer | Marvel Studios

3. místo

Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
78%
tržby 4 miliony 986 tisíc Kč / návštěvnost 22 690 diváků / 124 kin
To nový Vetřelec klesá z hlediska návštěvnosti o něco rychleji, oproti minulému víkendu si pohoršil takřka o polovinu. Což ale není u hororu nic neobvyklého, navíc většina skalních fandů Vetřelce dorazila do kina hned v prvních dnech. Na kontě má ale Romulus i přesto už 90 tisíc návštěvníků a pokud ho nepotká větší kolaps, může se v klidu došplhat až ke 150 tisícům. Už teď se však může počítat mezi úspěšnější vetřelčí zářezy v českých kinech.
Vetřelec: Romulus: finální trailer | 20th Century Studios

2. místo

V hlavě 2
V hlavě 2
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
82%
tržby 5 milionů 134 tisíc Kč / návštěvnost 28 751 diváků / 136 kin
K obřímu úspěchu pixarovky V hlavě 2 snad není ani co dodávat. Třetinové mezivíkendové propady znovu potvrzují status obří letní trvalky, která už v návštěvnosti překonala 700 tisíc návštěvníků a nyní doufá, že se rodiče s dětmi hecnou ještě na překonání osmi set. Při současné formě to rozhodně není nemožné. Čím dál vyšší je i pravděpodobnost, že právě V hlavě 2 za pár měsíců prohlásíme za nejnavštěvovanější film roku.
V hlavě 2: finální trailer | Falcon

1. místo

Vlny
Vlny
88%
tržby 12 milionů 162 tisíc Kč / návštěvnost 66 108 diváků / 193 kin
Do výročního žebříčku ale budou chtít ještě razantně promluvit i Mádlovy Vlny. Ty po velmi pěkném otvíráku za 71 tisíc klesly o pouhá dvě procenta a připsaly si dalších 66 tisíc diváků. Což je „pokles“ opravdu mimořádný a značí jedno – roste nám tu jeden z největších hitů roku, o němž se mezi lidmi šíří velmi pozitivní šeptanda, a tak má velkou porci nových diváků nejspíš zaručenou i do dalších týdnů.
Vlny už tak hravě překonaly hranici 200 tisíc diváků a rozhodně se nezastaví jen na hraně následující třístovky, jak jsem mylně předpokládal. Tady se bude zastavovat nejspíš někde u půl milionu. Mádl tak zřejmě povede pomyslný souboj s Terezou Rambou a jejím Zápisníkem alkoholičky o nejnavštěvovanější tuzemský počin roku. A pokud bude Mádlův hit připisovat podobně malé propady i v následujících týdnech, bůhví, kde se jeho Vlny zastaví.
Vlny: trailer | Bontonfilm
Aktuální program českých kin naleznete zde.
Zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak