Top kina ČR: Vlny rozbouřily sály. Nový Vetřelec rozdrtil Deadpoola i pixarovku

Top kina ČR: Vlny rozbouřily sály. Nový Vetřelec rozdrtil Deadpoola i pixarovku
Vlny | Bontonfilm
I když venku opět panovaly tropické teploty, mnoho lidí dalo přednost kinosálům před bazény. Kinaři za to mohou vděčit nejen blockbusterovým stálicím, ale hlavně silné nabídce novinek. Právě ta mohla za to, že návštěvnost mezi víkendy vzrostla takřka o 100 tisíc, a i snímky v druhé polovině top 10 se pohybovaly návštěvností okolo 10 tisíc diváků. To se týká např. hitů Zápisník alkoholičky, Já, padouch 4 či romantiky Námi to končí, které sice vypadly z nejlepší pětice, stále si ale připisují solidní počet návštěvníků a mají malý mezivíkendový propad. Jen zkrátka musely tento týden uvolnit prostor velmi silným novinkám.

5. místo

Fakjů princezny
Fakjů princezny
60%
tržby 4 miliony 172 tisíc Kč / návštěvnost 21 398 diváků / 88 kin
Hned na páté pozici máme solidní překvapení. Pokud totiž čekáte, že série Fakjů pane učiteli už stačila po letech vyšumět, jste na omylu. Její fantasy spin-off Fakjů princezny dokazuje, že tato německá franšíza je u nás stále oblíbená a nyní již trochu odrostlejší teenageři jsou na osudy známých postav zvědaví i bez učitele Zekiho. 21 tisíc diváků je vzhledem k natřískané letní nabídce velmi sympatický start, který sice zaostává za všemi předešlými díly série (druhý díl dostal o prvním víkendu do kin dokonce 69 tisíc diváků), vzhledem ke spin-offu a přechodu do jiného žánru se ale jedná o úspěch. Teď jen zbývá čekat, jak rychle bude film žebříčkem padat. U podobných teenagerských kousků totiž zájem opadá celkem rychle.
Fakjů princezny: trailer

4. místo

Deadpool & Wolverine
Deadpool & Wolverine
85%
tržby 7 milionů 348 tisíc Kč / návštěvnost 32 380 diváků / 63 kin
Minule zlato, tentokrát brambora. I přesto nemusí Deadpool s Wolverinem smutnit. Po čtyřech víkendech se totiž stále chlubí velmi stabilní návštěvností, z pohledu komiksovek posledních let takřka nevídanou. Dvojice hrdinů klesla mezivíkendově o pouhou třetinu a v žebříčku nejnavštěvovanějších filmů z MCU stále neohroženě stoupá vpřed. Nezastavuje ani ve své snaze překonat hranici půl milionu diváků, aktuálně jich má na kontě 415 tisíc.
Deadpool & Wolverine: finální trailer | Marvel Studios

3. místo

V hlavě 2
V hlavě 2
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
82%
tržby 8 milionů 018 tisíc Kč / návštěvnost 44 079 diváků / 133 kin
Tržby pixarovky V hlavě 2 jsou stále pohádkové. Animák klesl mezi víkendy o pouhých 6 % a již příští týden překoná hranici 700 tisíc diváků. V žebříčku se nachází již 5 týdnů (a to nepočítáme předpremiéry) a stejně pořád dokáže nalákat přes 40 tisíci duší za víkend. To je neuvěřitelná fazóna, kterou nejspíš už letos asi jen tak někdo nepřekoná. Obzvláště, jestli bude V hlavě 2 pokračovat v této formě ještě pár týdnů. Na jaké hranici se pixarovka podle vás zasekne? Padne 800 tisíc, nebo dokonce i 900 tisíc návštěvníků?
V hlavě 2: finální trailer | Falcon

2. místo

Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
78%
tržby 9 milionů 931 tisíc Kč / návštěvnost 47 335 diváků / 175 kin
Také do českých kin vtrhl naplno nový Vetřelec a stejně jako ve Spojených státech zaznamenal úspěch. I po minulých rozpačitých pokusech se vetřelčí sága těší velké oblibě, což dokazují první čísla. 47 tisíc diváků za víkend je velmi sympatický start, který se se pohybuje na úrovni Promethea a Covenantu. Bude ale záležet, jak moc výlet na loď Romulus v následujících týdnech spadne. Horory většinou nemají v žebříčcích dlouhou životnost, fanoušci ale hlásí spokojenost, a tak by minimálně překonání hranice 100 tisíc diváků mělo být jisté.
Vetřelec: Romulus: finální trailer | 20th Century Studios

1. místo

Vlny
Vlny
88%
tržby 12 milionů 460 tisíc Kč / návštěvnost 71 213 diváků / 265 kin
První místo ale podle očekávaní opanovaly Vlny Jiřího Mádla podpořené výbornými ohlasy i Diváckou cenou z Karlových Varů. Snímek o členech Československého rozhlasu a okupaci pak dokázal tyto trumfy naplno využít. 71 tisíc diváků je třetí nejlepší tuzemský otvírák roku, jen těsně za Aristokratkou ve varu a daleko za Zápisníkem alkoholičky, který už se blíží k hranici půl milionu diváků. U Vln bude důležité sledovat zájem následujících týdnů, vzhledem ke spokojeným reakcím tu ale můžeme nejspíš očekávat trvalku a jeden z nejnavštěvovanějších českých filmů roku, který může svou cestu kiny zakončit klidně až za hranicí 300 tisíc diváků.
Vlny: trailer | Bontonfilm
Aktuální program českých kin naleznete zde.
Zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak