Prezident, premiér a vládní činitelé zhlédli Vlny. Mádlovým hitem si připomněli výročí okupace

Prezident, premiér a vládní činitelé zhlédli Vlny. Mádlovým hitem si připomněli výročí okupace
Speciální promítání filmu Vlny | V. Rose/Vláda ČR
Zvláštní projekce probíhala ve středečních večerních hodinách 21. srpna v zahradě Strakovy akademie. Akci pořádala vláda ČR, pozvání Petra Fialy pozval např. prezident Petr Pavel, předseda Senátu Miloš Vystrčil, senátor Jiří Drahoš, vládní činitelé i představitelé širšího politického spektra. Projekce se zúčastnil např. i místopředseda Poslanecké sněmovny Aleš Juchelka. Slavnostního večera se zúčastnili i další významní hosté, přítomen byl samozřejmě i režisér Jiří Mádl.
Vlny
Vlny
88%
„Okupace ze srpna roku 1968 a následná normalizace způsobily mnoho utrpení a ztrát, naše země přišla o svoji svobodu a suverenitu, mnoho lidí o možnost studovat, pracovat a uplatňovat svoje talenty. Nyní máme příležitost si invazí zmařené životy připomenout, a to jak úspěšným filmem Vlny, který událostmi srpna 68 vrcholí, tak projekcí nápisu, který za využití odkazu na rok 1968 upozorňuje na současnou agresivní politiku Ruska. Nezapomínejme na to, co naše země prožila,“ uvedl Petr Fiala.
Projekce českého hitu, který o prvním víkendu v kinech zhlédlo přes 71 tisíc diváků, sklidila úspěch a prezident ČR neskrýval svou spokojenost. „Říká se, že obrázek je lepší než 1 000 slov. A dobrý film je cennější než celý stoh studií. Jiřímu Mádlovi se filmem Vlny skvěle povedlo nejen věrně vykreslit složitou dobu ve všech jejích odstínech, ale hlavně srozumitelně ukázat, proč bychom už nikdy neměli dopustit její návrat. Jiřímu gratuluji a všem doporučuji film zhlédnout,“ uvedl prostřednictvím sociálně sítě X.
Speciální promítání filmu Vlny
Speciální promítání filmu Vlny
Speciální promítání filmu Vlny
Vlny
Vlny
Promítání Vln v tak důležitý den pak jistě dává smysl, stejně jako symbolické shledání významných politických osob. Snímek o redaktorech Československého rozhlasu totiž pojednává nejen o prvních dnech okupace a těžkých životních volbách, jimž museli lidé tehdy často čelit, ale také nabízí jasné paralely k současné politické situaci a ruskému vpádu na Ukrajinu. Vlny tedy nadále rezonují nejen mezi diváky, ale i napříč politickým spektrem.
Podívejte se na žebříček nejlepších českých filmů podle Kinoboxu.
Zdroj: Vláda ČR, X