Sandra Bullock slaví 60. narozeniny. Tohle jsou nejlepší filmy ikony, která ovládla dramata i akčňáky

Sandra Bullock slaví 60. narozeniny. Tohle jsou nejlepší filmy ikony, která ovládla dramata i akčňáky
Nejlepší filmy Sandry Bullock | Netflix/Warner Bros./20th Century Fox
Pro divačky zůstává ikonou romantických komedií, do nichž se stále ráda vrací. Příznivci akčňáků zase vzpomínají na její herecké začátky a fanoušci oceňovaných dramat u ní již také mohli zaznamenat několik výrazných zářezů. V současnosti už nejde z filmu do filmu, naopak si pečlivě vybírá a chytře střídá komerční projekty s hereckými výzvami. A jelikož 60. narozeniny samozřejmě vybízí k tradiční rekapitulaci kariéry, projedeme si sedm nejlepších a nejzásadnějších počinů, které se v její filmografii skví přeci jen výrazněji než romantické rutiny typu Slečna drsňák či Magická posedlost. Následující žebříček je seřazen podle roku premiéry jednotlivých kousků.

Demolition Man (1993)

Demolition Man
Demolition Man
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
78%
Přechod do mainstreamu nezačala herečka vedle nikoho menšího než samotného Stalloneho. Pravda, v Demolition Manovi hrála ještě druhé housle, hlavním tahákem byla pořád akční ikona a zejména šílená vize hyperkorektní budoucnosti, v níž je sex pouze bezkontaktní, za sprosté slovo se platí pokuty a maso i násilí prakticky vymizely. Tedy alespoň do doby, než je rozmražen zabijácký magor s tváří Wesleyho Snipese a drsný polda v podání Slye.
I po letech jde o zábavné béčko plné skvělé akce, ještě památnějších hlášek a zábavných nápadů. Řada lidí sice ráda poukazuje, že korektní vize ze snímku již není daleko, pořád by si ale měli uvědomit, že v tomto případě jde opravdu hlavně o velkou nadsázku. Sandra Bullock se pak vedle slavnějšího kolegy coby slušňačka Huxley rozhodně neztratila, naopak drsného hrdinu skvěle doplňovala a prokázala svůj cit pro komediální timing.
Demolition Man | Warner Bros.

Nebezpečná rychlost (1994)

Nebezpečná rychlost
Nebezpečná rychlost
  • Disney+
  • Google Play
  • iTunes
  • +2
80%
Netrvalo to dlouho a Bullock se objevila i v další akční klasice. V ikonické a i po letech neskutečně našlapané Nebezpečné rychlosti se změnila v nedobrovolnou řidičku autobusu, který kvůli bombě nemůže zpomalit. Herečka šla do své role neohroženě a naplno, dokonce si udělala před natáčením řidičák na autobus. Vedle tahouna Keanu Reevese i správně maniakálního Dennise Hoppera nejen nezapadla, ale s budoucím Neem navíc vytvořila skvělou chemii, která patří mezi nejvýraznější aspekty filmu. Jen do toho nechvalně proslulého druhého dílu už lézt nemusela.
Sandra Bullock, Keanu Reeves
Sandra Bullock, Dennis Hopper
Nebezpečná rychlost
Keanu Reeves
Nebezpečná rychlost

Čas zabíjet (1996)

Čas zabíjet
Čas zabíjet
  • iVysílání
  • Google Play
  • iTunes
74%
V polovině 90. let se už Bullock začala přeorientovávat z akce na romantické dojáky či komedie, i v této době se však dokázala vrhnout do nečekaných žánrů. Objevila se např. ve hvězdami natřískaném soudním dramatu Čas zabíjet podle románu Johna Grishama. Zde si zahrála mladou advokátku a členku týmu, který obhajuje černošského muže, jenž zastřelil dva bělochy, kteří znásilnili jeho dceru, jelikož to vypadalo, že zůstanou na svobodě.
Kvalitou kolísavý režisér Joel Schumacher si vybral jednu ze svých lepších chvilek a natočil silné drama postavené na výtečných hereckých výkonech v čele s Matthewem McConaugheym a Samuelem L. Jacksonem. Bullock zde ovšem ztvárnila velmi výrazný prvek této herecké skládačky a dočkala se prvních hlasitějších pochval od kritiků. Ukázala zkrátka, že s ní nemáme počítat jen v akčňácích a dojácích pro ženské publikum.
hbo-max-listopad-hbo-slavi-50-vyroci-a-opetovne-zpristupni-radu-svych-nejpopularnejsich-serialu-objevi-se-ale-i-sherlock-ci-jezek-sonic-ii-7
Čas zabíjet (1996) | Warner Bros.

Crash (2004)

Crash
Crash
82%
Členkou hvězdného ansámblu se stala také v oscarovém filmu Crash, jehož vítězství během slavnostního ceremoniálu mnohé šokovalo. To ale nijak nesnižuje jeho kvality. Mozaikovitý příběh, v němž sledujeme osudy několika lidí, jejichž životy se prolíná linka rasové otázky a předsudků, přišel pro herečku v době, kdy podobný snímek potřebovala jako sůl. Bullock byla v té době naplno zaškatulkovaná v romantickém a komediálním žánru a o její schopnosti zvládnout vážnější role se nejen mezi kritiky pochybovalo.
Role paničky Jean, která využije každou záminku k tomu, aby si potvrdila své rasistické předsudky, jí však sedla dokonale a herečka tak přesvědčila o svém talentu i největší skeptiky. Kritici tehdy považovali Crash za nejlepší roli její kariéry. Pro Bullock se jednalo o odrazový můstek k většímu vybírání si mezi dramatickými rolemi.
Crash (2004)
Crash (2004) | 2005 Lions Gate Films

Zrození šampióna (2009)

Zrození šampiona
Zrození šampiona
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
77%
Na ty největší ovace za herecký výkon už pak nemusela čekat zase tak dlouho. Ve Zrození šampióna přitom ztvárnila pravý opak ženy z Crashe, bohatou paničku, která se se svou rodinou ujme malého černošského chlapce a i přes nepochopení společnosti dělá vše proto, aby si Michael splnil svůj sen a stal se slavným hráčem amerického fotbalu. Snímek mnozí považují za až příliš oscarově podbízivý počin, co lacině ždíme slzičky. Nepomohla mu ani pozdější kauza, v níž skutečný fotbalista Michael Oher osočil rodinu Tuohyových ze lži ohledně jeho adopce, díky které na něm famílie vydělávala peníze. Na jednom z největších výkonů v kariéře Sandry Bullock to ale nic nemění.
Zrození šampióna
Zrození šampióna | Warner Bros.

Gravitace (2013)

Gravitace
Gravitace
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
79%
Že dokáže utáhnout snímek v podstatě na vlastní pěst, naplno přesvědčila ve vesmírném survivalu Gravitace. Trikově a audiovizuálně pohlcující snímek Alfonsa Cuaróna sice stojí zejména na výjimečné technické stránce a intenzita díla pramenila z velkého plátna a co největšího kinozážitku. Bezchybné řemeslo a triková jízda by ovšem byly k ničemu, kdyby se nemohl režisér opřít o silnou hrdinku. Tu herečka dodala bez sebemenších problémů a z jejího postupujícího trápení i čím dál větší touhy přežít nemůže divák spustit oči. Jde tak o jeden z jejích nejenergičtějších výkonů.
Gravitace | Warner Bros.

V nemilosti (2021)

V nemilosti
V nemilosti
  • Netflix
74%
V posledních letech se Sandra Bullock mimo jiné usídlila na Netflixu, jemuž dodává komerční hity a on jí na oplátku nabízí zajímavé herecké příležitosti. Tou bylo i drama V nemilosti, v němž ztvárnila propuštěnou trestankyni. Jenže přestože si hrdinka svůj násilný čin odseděla, odpuštění a pochopení od lidí se nedočkává. Ona se přitom snaží jen přežít v normálním světě, napravit své chyby a do toho najít svou mladší sestru. Další ze série soustředěných výkonů, jimiž Bullock jen potvrdila, že už dávno není diblíkem z romantických komedií.
V nemilosti
Podívejte se také na náš žebříček nejlepších hereček a zjistěte, jak vysoko se na něm Sandra Bullock nachází.