Meryl Streep slaví 75. Připomeňte si 10 největších rolí herečky, jejíž postavení dnes nemá obdoby

Meryl Streep slaví 75. Připomeňte si 10 největších rolí herečky, jejíž postavení dnes nemá obdoby
Kramerová versus Kramer (1979) | Columbia TriStar

Kramerová versus Kramer

Kramerová versus Kramer
Kramerová versus Kramer
  • iTunes
81%
Za průlomovou roli Meryl Streep se často označuje ta v Lovci jelenů, kde se mladá a začínající herečka nachomýtla na plac jednoho z nejprestižnějších filmů jak své éry, tak historie. Poté, co v něm velmi zručně uhrála druhé housle vedle osvědčených hvězd jako Robert De Niro a Christopher Walken, byla připravena stoupnout si do světel reflektorů.
Tou příležitostí bylo rodinné a soudní drama Kramerová versus Kramer, kde ztvárnila polovinu nešťastného rozvádějícího se páru opět vedle zkušenějšího kolegy, a sice Dustina Hoffmana. Přestože jsme od té doby viděli několik komplexnějších intimních dramat, dílo režiséra Roberta Bentona dodnes v mnoha ohledech funguje jako mustr antiromancí, které se pokouší nechávat promluvit více úhlů pohledu.
Streep okamžitě strhnula kritiky i publikum a stala se jednou z nejchválenějších hereček na obzoru. Vyhrála také svého prvního Oscara, v důsledku studiové politiky však jen za vedlejší roli. Producenti už tehdy přistupovali k ocenění velmi pragmaticky a lobbovat pro novou tvář v méně prestižní kategorii výrazně zvyšovalo její šance.
dustin-hoffman-slavi-85-narozeniny-pripomente-si-jeho-7-roli-ve-kterych-koketoval-soscarem
Kramerová versus Kramer | Columbia TriStar

Sophiina volba

Sophiina volba
Sophiina volba
  • iTunes
74%
Na top billing ale Meryl nemusela dlouho čekat, již o tři roky později se dočkala své nejspíš nejikoničtější role v Sophiině volbě. Opět šlo o velmi prestižní vysokoprofilovou adaptaci kontroverzního románu, zájem o obsazení byl tedy velký. Samotný Styron si v hlavní roli představoval Ursulu Andress, producenti pokukovali po Magdě Vašáryové, režisér Pakula by jako první obsadil Liv Ullmann.
Streep se ale zamilovala do scénáře, který se k ní dostal pod pultem, a udělala prý vše možné i nemožné proto, aby upoutala pozornost studia a přesvědčila ho, že ona je tou jedinou, kdo má pro film smysl. I když by jistě bylo zajímavé sledovat, jak by se vyvíjela kariéra Vašáryové, výsledné dílo dává Streep za pravdu. Její herecká intuice je strhující, v roli předvádí právě tolik autenticity a právě tolik kontrolovanosti, kolik daný okamžik potřebuje, a je radost u toho být.
Sophiina volba je dnes známá hlavně díky ústřední scéně a volbě židovské matky mezi dvěma dětmi na prahu Osvětimi, v důsledku čehož mnozí nabývají mylného dojmu, že se jedná o film odehrávající se během druhé světové války. Ve skutečnosti jde o moderní drama odehrávající se v Americe, jež zobrazuje komplikované vztahy traumatizovaných lidí.
Sophiina volba
Sophiina volba | Universal Pictures

Vzpomínky na Afriku

Vzpomínky na Afriku
Vzpomínky na Afriku
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
80%
Po Sophiině volbě byla Streepová oficiálně v první lize Hollywoodu, což jen stvrdila následným novinářským dramatem Silkwood. A z vrcholu už nesestoupila. Začala sice její několik desítek let trvající oscarová hladovka, to ale nic neměnilo na tom, že si vypěstovala postavení, jaké se dá srovnat snad jen s tím Katharine Hepburn, což ostatně média ráda dělala.
A jako má Katharine svou Africkou královnu, má Meryl Streep Vzpomínky na Afriku, tedy opulentní historickou romanci, v níž hraje vedle dalšího hereckého velikána Roberta Redforda. Oba snímky jsou zpětně kritizované za svůj jen malý zájem o lokální prostředí, které nemá o moc větší váhu než oku lahodící kulisy. Streep ale samozřejmě odvádí další nechybující výkon, nyní již z pozice „paní herečky". Naštěstí ale nebude trvat dlouho, než svůj repertoár zpestří.
Robert Redford, Meryl Streep
Vzpomínky na Afriku | Universal Pictures

Smrt jí sluší

Smrt jí sluší
Smrt jí sluší
  • Google Play
  • iTunes
72%
Streep nikdy nepřestala hrát v těžkých dramatech, od devadesátých let ale smáčela kotníky i v odlehčených podívaných, kde se mohla trochu vyblbnout a představit světu novou tvář. Tu vzdálenou ceněné, ale nudné akademické čistotě.
Její dnes již ikonickou ztřeštěnou rolí je ta v černohumorné záhrobní komedii Smrt jí sluší Roberta Zemeckise, která je i u nás poměrně oblíbeným televizním evergreenem. Druhý život má pak v queer komunitě jako campová klasika plná absurdních performancí (nad)ženství od Streep a Goldie Hawn. Kultura dragu by bez tohoto filmu byla někde úplně jinde!
Jak je u raného Zemeckise časté, film je plný zlomových digitálních efektů, jež umožnily rozjet střet přelíčených zombies naplno. Streep ale z nadužívání jedniček a nul nebyla nadšená a rozdala několik poněkud nepříjemných rozhovorů o tom, že se cítila jako u zubaře a nikdy už ve filmu přeplněném modrými plátny hrát nechce. Své předsevzetí relativně dodržuje. Tedy tak moc, jak je dnes realisticky možné.
Smrt jí sluší
Smrt jí sluší | Universal Pictures

Madisonské mosty

Madisonské mosty
Madisonské mosty
  • O2 TV
  • Google Play
  • iTunes
  • +1
77%
Madisonské mosty platí za jeden z nejlepších romantických filmů devadesátých let. Asi protože za nimi stojí ten nejméně romantický režisér, jakého si jde představit, Clint Eastwood. Ten ztvárňuje i hlavní roli fotografa, jenž se jednoho dne zeptá na cestu na venkovském ranči a setkává se zde s nepříliš šťastně vdanou matkou od rodiny Francescou. Nakonec s ní prožije krátký, ale intenzivní románek.
Příběh sledujeme optikou dětí Francescy, které po její smrti o mnoho let později pročítají její vzpomínky, což samo o sobě přidává vyprávění nový rozměr. Eastwood základní romantická klišé naplňuje a dekonstruuje zároveň. A Meryl Streep vždy vynikala v rolích obyčejných žen, před nimiž stojí těžké volby. Z fádního románku se stává zdrcující a strhující tragédie.
Clint Eastwood, Meryl Streep
Madisonské mosty (1995) - s Clintem Eastwoodem | Warner Bros.

Hodiny

Hodiny
Hodiny
  • Netflix
  • iTunes
79%
Hodiny jsou další ukázkou extrémně solidního dramatu. Jedná se o adaptaci ceněné předlohy a velmi důležitý queer film, jenž spolu s následným úspěchem Zkrocené hory ani tak nebořil tabu, jako spíš ohlašoval, že tabu tohoto typu byla zbořena a LGBT+ tematika je nyní nedílnou součástí hollywoodského kánonu.
Sledujeme příběhy tří žen oddělených desítkami let, jejichž životy se různě proplétají a jejich trápení na sebe navazují. Částečně souvisí s traumatem spojeným s potlačovanou sexuální identitou, byť přesně jak si přál autor předlohy Michael Cunningham, tyto prvky jsou zasazeny do mnohem širšího kontextu společenských, historických i osobních událostí.
Ve filmu zaujala především Nicole Kidman v roli Virginie Woolf, za niž si odnesla Oscara. A pak Julianne Moore v roli nešťastné matky v domácnosti, jež si o mnoho let později čte její román. Meryl Streep spolu s Edem Harrisem ale kraluje třetí dějové lince v současnosti. Té nejméně vděčné, ale v mnoha ohledech nejdůležitější.
Streep se během devadesátých let stala jednoznačnou podporovatelkou LGBT+ práv a hned několik jejích rolí to odráží. Krom Hodin je zásadní televizní minisérie Andělé v Americe z roku 2003, jež se dodnes objevuje v žebříčcích nejdůležitějších televizních projektů všech dob.
Hodiny
| 2002 Paramount Pictures

Adaptace

Adaptace
Adaptace
69%
Během stejné sezóny jako Hodiny si premiéru odbyl i jeden z nejoriginálnějších a cinefily nejmilovanějších počinů nového století. Adaptace režiséra Spikea Jonze a především scenáristy Charlieho Kaufmana, v níž vedle Nicolase Cage a Nicolase Cage v hlavní dvojroli září právě Meryl Streep. Herečka rozhodně potvrdila svůj cit na role a spolupracovníky.
Ztvárňuje botaničku, jejíž knihu o orchidejích se náš ústřední hrdina pokouší proměnit ve filmový scénář. A to přestože neobsahuje nic jako konflikt, zápletku či hrdiny. Vede to samozřejmě k mnoha absurdním a směšných situacím, jimž vévodí hlavně Nicolas Cage. Streep vedle jeho excentrismu hraje záměrně velmi seriózně, jako by byla v dalším realistickém dramatu, což tvoří skvělý kontrast a směřuje pozornost ke Cageovi, čímž podtrhává jeho výkon. Jde o skvělou souhru.
Adaptace
Adaptace | Sony

Ďábel nosí Pradu

Ďábel nosí Pradu
Ďábel nosí Pradu
  • Disney+
  • O2 TV
  • Google Play
  • +2
68%
Ďábel nosí Pradu je sice především velmi rutinní komedie odpovídající dobovým trendům, pro obraz Meryl Streep je ale mnohem důležitější, než se možná zdá. V mnoha ohledech právě tehdy vše zaklaplo dohromady a vznikla persóna, kterou známe dnes a která dalece převýšila samotný film a jeho kvality.
Streep měla výjimečné postavení už od osmdesátých let, už jsme mluvili o srovnávání s Hepburn, jež se časem začala objevovat. Nicméně dlouho neměla stejnou auru tvrdosti a síly, která Katharine provázela na plátnech i mimo ně. Vždy se našlo dost lidí, kteří Meryl považovali za snaživou, ale nepříliš inteligentní ženu, která má skvělou intuici jak na výběr projektů a kolegů, tak na herecké volby před kamerou. Snad i proto si vysloužila tolik nominací, ale tak málo Oscarů.
Z největší části za to může jednoduše to, že nejslavnější role Streep nebyly ženy v pozici moci, které hrdě odsekávají všem okolo a udílejí rozkazy. Proto bylo jen na místě ukázat, že tuhle polohu zvládne bez problému. K nekompromisní Mirandě Priestly Meryl přistupuje s gustem a nadsázkou, přesto z ní jde místy opravdový strach. Je to do značné míry karikatura, přesto se daří najít i náznaky lidskosti. Streep drží pohromadě celý film a každá scéna s ní je zapamatování hodná.
Meryl Streep
Ďábel nosí Pradu | 20th Century Fox

Mamma Mia!

Mamma Mia!
Mamma Mia!
  • Netflix
  • Max
  • Amazon Prime Video
  • +5
66%
Nedlouho po tom, co nám Meryl dokázala, že umí zahrát ultimátní tvrďačku, se rozhodla nám dokázat, že nemá nikomu co dokazovat. Mamma Mia!, jukeboxový muzikál složený z písní skupiny Abba, je absolutní vrchol hrdého filmového kýče tak nevkusného, že je těžké mu nepropadnout.
Opět tu mluvíme o ikoně campu a bezstarostnosti. Nějakým způsobem (ve většině případů nejspíš v rytmu Money, Money, Money) se podařilo nahnat do Řecka skupinu áčkových hvězd, z nichž žádná neumí zpívat ani tančit, ale čistě pro naši radost to naplno rozjedou u švédského popu.
A uprostřed toho s úsměvem od ucha k uchu zuřivě rotuje Dancing Queen osobně, oscarová herečka Meryl Streep, jejíž výkony se analyzují na filmových školách. Pokud jsou tu ostatní pro šek, neplatí to u Meryl. Ta miluje každou vteřinu, kterou je na plátně a zplna hrdla vykřikuje texty populárních melodií. Je to bezostyšné. Je to mimo kontrolu. Je to mimo kvalitativní měřítka. Svět potřebuje takové filmy.
Mamma mia - Meryl Streep
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Mamma Mia!
Mamma Mia!

Železná lady

Železná lady
Železná lady
  • Max
  • Filmbox+
63%
Nakonec je třeba zmínit i roli, která Meryl po skoro třech dekádách a dvanácti neproměněných nominacích vynesla druhého Oscara za hlavní roli. Přestože, ruku na srdce, Železná lady představuje jeden z jejích slabších filmů. Nicméně dobové trendy byly extrémně nakloněné hereckým imitacím a fyzickým proměnám (ta éra není úplně pryč, i když už je na ústupu) a zalíbení v nich našla i sama Meryl. Takže tu máme i filmy jako Julie a Julia či Božská Florence. Z nich nepřekvapivě právě akademicky vděčné uchopení života někdejší kontroverzní britské premiérky konečně prolomilo ledy.
Nyní je Streep ve fázi, kdy takřka jedna ku jedné střídá podobně seriózní a upřímně řečeno zbytné role s těmi, v nichž bezostyšně blbne. Těžko říct, jestli nám dá ještě někdy tak zásadní výkon jako ten v Sophiině volbě nebo Silkwood. V mnoha ohledech je ale beztak nemožné stejným způsobem zasáhnout do oboru, který je o tolik roztříštěnější a nejednotný. I proto je těžko představitelné, že by mohla jakákoliv herečka dorůst stejné popkulturní velikosti, jakou má Streep. Není to o talentu, ale o tom, že se změnil svět, který už pro podobné ikony nemá místo. Je to špatně? Je to dobře?
Meryl Streep
"Železná lady" v podání oscarové Maryl Streep | 20th Century Fox
Podívejte se i na žebříček nejlepších hereček podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Wikipedia, Kinobox