Proč už Emma Watson nehraje ve filmech? Dává přednost jiné kariéře
Kam se poděla Emma Watson? Dosud poslední filmová role třiatřicetileté herečky se datuje do roku 2019, kdy si zahrála jednu z Malých žen ve snímku Grety Gerwig. Její bývalí kolegové ze ságy o Harrym Potterovi se snaží zbavit nálepky dětských hvězd, a tak se účastní i bizarnějších projektů – Daniela Radcliffa jsme mohli vidět například v životopisné komedii Weird (2022) či v akčním Zabijákovi proti své vůli (2019), Ruperta Grinta zase v nedávném hororu Někdo klepe na dveře (2023). Jenže po Emmě Watson jako by se slehla zem.
Herečka se nyní otevřela v rozhovoru pro The Hollywood Reporter a její zpověď rozhodně stojí za pozornost. Údajně totiž v herecké pozici nebyla příliš šťastná, dokonce se cítila jako v kleci. „Bylo pro mě opravdu velmi těžké, když jsem musela předstoupit před veřejnost a prodávat něco, nad čím jsem neměla téměř žádnou kontrolu. Každý novinář se mě v souvislosti s novým filmem ptal: ‚Jak se tohle dílo shoduje s vaším osobním názorem?‘ Bylo velmi těžké být tváří projektů, do kterých jsem nemohla moc mluvit,“ vysvětlila.
Watson frustroval známý paradox, že herci a herečky jsou v očích veřejnosti s filmem často spojovaní ještě víc než třeba režiséři či scenáristé, přitom však s jeho konečnou podobou mnoho společného nemají. I proto se v posledních letech uchýlila spíše k psaní scénářů a natáčení vlastních filmových děl. Minulý rok takto zpracovala reklamní kampaň pro značku Prada, dále se domlouvá na natočení hudebního videa a podobných menších projektech.
Zdá se, že kdysi populární Hermiona dnes využívá toho, že na filmovém place v podstatě vyrostla, a snaží se své zkušenosti zúročit v produkcích, za nimiž si bude moci stát. Zároveň však nevyloučila ani možnost vrátit se před kameru, pokud by se objevila úloha, která ji zaujme. Užívá si to, že nemusí skákat z role do role, tříštit tak svou pozornost a podílet se na projektech, s nimiž vnitřně nesouzní.