„Uvidíte monstrum a zamknete se." Seriálový Vetřelec zaručí teror i rozsáhlý zemský příběh

„Uvidíte monstrum a zamknete se." Seriálový Vetřelec zaručí teror i rozsáhlý zemský příběh
Vetřelec (1979) | 20th Century Fox
„Když adaptuji film, což už jsem teď udělal několikrát, znovu se podívám na původní filmy a snažím se přijít na to, jaké pocity ve mně vyvolávají a proč. A pak se pokusím tyto pocity vyvolat u diváků tím, že jim povím úplně jiný příběh,“ vysvětloval Hawley z červeného koberce na letošních Emmy, jež v minulosti sám opanoval hlavně zásluhou televizního Farga. Černohumorný thriller na motivy stejnojmenného filmu bratří Coenů z roku 1996 se už rozvětvil do pěti volně propojených sérií, jejichž kvalita dle mnohých maximálně kolísá, ale trvale neklesá.
Vetřelec: Země
Vetřelec: Země
AI
67%
„Můžete mít pocit, že mladá Newt je v nebezpečí, ale neudělám to stejným způsobem. Později ten prvek ucítíte u dítěte, ale v jiné podobě. Pro mě je to také o tónu, a skutečně se soustředím na to, jaký tón měly první dva filmy, které mě opravdu zaujaly,“ pokračoval v narážce na originál Ridleyho Scotta a Cameronovy Vetřelce z roku 1986. Jeho seriál, který si rozplánoval do několika navazujících sérií, má přitom „přinést vše, co by měl nabídnout skvělý Vetřelec, a navíc přihodit celý další svět.“
Vetřelec: Země: teaser trailer | Hulu
Synopse avizuje ztroskotání záhadného vesmírného tělesa na Zemi kolem roku 2094. Wendy (Sydney Chandler), syntetický hybrid s tělem dospělého a myslí dítěte, učiní spolu s nesourodou skupinou vojáků a svým mentorem Kirshem (Timothy Olyphant) zásadní objev, který je postaví před osudovou hrozbu pro naši planetu.
Zasazení do hlavní dějové osy je matoucí s ohledem na prequely Prometheus a Vetřelec: Covenant, k jejichž režii se po letech vrátil Ridley Scott. Popisovaly stvoření prvních xenomorfů zhruba ve stejných futuristických termínech jako blížící se seriál od FX Network, který přitom děsivé parazity a zabijáky představí na naší planetě – a to vůbec poprvé, nepočítáme-li z kánonu vytržené filmy Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs Predátor 2.
Noah Hawley
Noah Hawley
Hawley svůj projekt nicméně probíral s produkujícím Scottem, jenž jeho vizi nerozporoval. „Mluvil jsem s Ridleym. Jeho společnost Scott Free je producentem seriálu. A víte, Ridley je špička. On je tvůrcem této franšízy a vrátil se k ní později ve své kariéře,“ řekl Hawley. „Podobně jako bratři Coenové respektoval, co dělám, a že mám na to svůj vlastní pohled. To je ta věc s těmito filmy – ony si začnou žít svým vlastním životem. A v určitém bodě musíte ustoupit a nechat je být tím, čím chtějí být.“
Takto i Hawley, jenž marvelovky řádně zintenzivněl svým seriálem Legion, uznává existenci a sdělení všech Vetřelců včetně Romula, jehož si prý užil. „Romulus byl podle mě skvělý. Je to napínavá jízda. Tyto filmy jsou vždy příběhy o přežití. A výzvou v televizi je, že to je skvělé na dvě hodiny, ale na 20, 30 nebo 50 hodin tohle schéma nestačí. Musíte vyprávět větší příběh, který zaujme diváky postavami a emocemi, a nejde jen o to, ‚kdo zůstane poslední naživu,‘“ naznačil výpravnější měřítko, které mu snad případný úspěch první série umožní naplnit.
Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
Vetřelec (1979)
Vetřelci
Prometheus (2012)
Fascinujícím přitom shledává možnost zasadit vetřelce do lokací, jimž se dosud vyhýbali. Tomu hodlá přizpůsobit také jejich design, byť s respektem k původnímu návrhu. „Je opravdu děsivé pomyslet si, že by se to mohlo pohybovat mezi námi, a nemůžu vám říct, za jakých okolností to uvidíte, ale uvidíte — a tu noc si zamknete dveře,“ rozvášnil se v jiném rozhovoru pro Deadline. „Co pro mě bylo opravdu zábavné, bylo zapojit se do tvorby té příšery, přinést do jejího designu některé své vlastní myšlenky, aniž bych se dotkl siluety, protože ta je posvátná.“
Premiéra úvodní řady Vetřelec: Země proběhne někdy v průběhu příštího roku. Propagační materiály zatím schází, výjimkou je nicneříkající kratičký teaser, který snad brzy doplní plnokrevný trailer. Zatím se můžete podívat na žebříček nejpovedenějších sci-fi seriálů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroje: IndieWire, Deadline