Vetřelec míří poprvé na Zemi. Seriál z hlavní ságy má první trailer a matoucí dějové zasazení

Vetřelec míří poprvé na Zemi. Seriál z hlavní ságy má první trailer a matoucí dějové zasazení
Vetřelec: Romulus | 20th Century Studios
Vetřelčí sága má hlavně díky Scottovi, jenž se vedle originálu chopil také prequelů Prometheus a Covenant, dost komplikovaný fikční svět. Nejnovější filmový přírůstek Vetřelec: Romulus jej ještě zahustil vklíněním mezi události prvního dílu a druhých Vetřelců, přičemž svým pojetím nostalgicky zohledňoval celý dosavadní kánon a současně rozvíjel motivy syntetické umělé inteligence a genetického inženýrství, jímž společnost Weyland-Yutani ovlivňuje nejen lidskou evoluci.
Vetřelec: Země
Vetřelec: Země
AI
56%
Tím směrem, jen vlastně dějově předsazeným a mířeným na dosud ignorovanou futuristickou Zemi, se vydá také televizní projekt v režii Noaha Hawleyho, muže zodpovědného za fenomenální seriál Fargo. Kolem roku 2094 na Zemi ztroskotá záhadné vesmírné těleso a Wendy (Sydney Chandler), syntetický hybrid s tělem dospělého a myslí dítěte, učiní spolu s nesourodou skupinou vojáků a svým mentorem Kirshem (Timothy Olyphant) zásadní objev, který je postaví před osudovou hrozbu pro naši planetu.
Vetřelec: Země: teaser trailer | Hulu
Šéf FX Networks John Landgraf přitom už v únoru 2022 hovořil o tom, že Alien: Earth se má odehrávat zhruba 70 let v budoucnosti. Tedy skoro stejně jako Prometheus, v němž android David (Michael Fassbender) na vzdálené planetě teprve připravoval první krůčky k experimentům, jež v Covenantovi, zasazeném do roku 2104, vyústily ve zrození původního xenomorfa v jeho známé formě. Je tedy možné, že společnost Weyland, jejíhož ředitele v seriálu ztvární Samuel Blenkin, mezitím na Zemi vyvíjela vlastní vetřelčí edici?
S tím zřejmě nemáme počítat a Hawley v lednu pro Variety naznačil, že evoluční motivy rozvržené v Prometheovi a Covenantovi pro něj „nejsou moc užitečné“. Vetřelce si totiž představuje jako výsledky miliony let trvajícího vývoje, nikoli jako „biozbraň vyrobenou před půl hodinou.“ Herečka Sandra Yi Sencindiver v červnu ujišťovala, že hlavně fandové prvních dvou dílů budou velmi spokojení s tím, jak seriál nakládá s tvorbou fikčního světa.
Weyland-Yutani dle Hawleyho, jenž je z natočeného materiálu nadšený, zahajuje vývoj umělé inteligence a spustí v této oblasti technologický závod, čímž se v podstatě kopírují současné vývojářské exhibice vedené společnostmi Elona Muska. Jeho Neuralink mimo jiné experimentuje s propojením lidské mysli a počítače, což se otiskne do tématu „kybernetických vylepšení a transhumánního stahování a přenosu lidské mysli“ v Alien: Earth.
K průzkumu takto rozsáhlé problematiky, která ságu Vetřelce podbarvuje už od prvního filmu (a ve Scottových prequelech skoro úplně vytlačila tradiční hororové aspekty), Hawley zužitkuje mnohem delší formát televizní série. Počítá přitom s větvením do více sezón a v hlavě nosí konkrétní strukturu i podobu vyústění, za nímž se bude směřovat.
Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Covenant
Vetřelec (1979)
Prometheus
Prometheus
Jelikož nás seriál vezme třicet let před události jedničky, na účast Ellen Ripley (Sigourney Weaver) můžeme zapomenout. Wendy se v mnohém přiblíží androidovi Andymu z právě uváděného Romula, který už je nejvýdělečnějším vetřelčím dílem v kinech a sbírá převážně pozitivní ohlasy. Andy značnou část filmu stráví rozpolcený kvůli obměněnému továrnímu nastavení, přičemž protagonistka s dětským vědomím rovněž zvýznamní spíš korporátní existenční dilema kolem uměle vytvářených myslí, jež konfrontuje „dokonalý přírodní organismus“.
Alien: Earth doputuje na streamovací službu Hulu v první polovině roku 2025. Do té doby se můžete inspirovat v žebříčku nejlépe hodnocených seriálů roku 2024.
Zdroje: TV Line, Variety, ScreenRant