Kinotalk: „Při telefonátu s Bruselem parkoval kamion,“ vzpomíná tvůrce Pongo Calling

Kinotalk: „Při telefonátu s Bruselem parkoval kamion,“ vzpomíná tvůrce Pongo Calling
Pongo Calling | Jeden svět
Štefan Pongo byl řidič kamionu, který díky svému odhodlání a charismatu dokázal zorganizovat romskou protestní akci proti rasistickým výrokům bývalého prezidenta Miloše Zemana, jíž se účastnily tisíce lidí. Následně založil neziskovou organizaci Československá romská unie, která se dostala až do Bruselu. To vše zvládl, aniž by opustil své zaměstnání. Minulý rok bohužel Pongo nečekaně zemřel po krátké, ale vážné nemoci ve věku pouhých padesáti let.
Kinotalk Pongo Calling | Kinobox
Dokumentarista Tomáš Kratochvíl měl štěstí, že se Štefanem natáčel observační dokument ještě předtím, než se naplno pustil do občanského aktivismu. Byl tedy svědkem toho, jak Pongo v roce 2018 formuluje svůj plán, jak vyvrátit prezidentovi Miloši Zemanovi, že devadesát procent Romů nechce pracovat, jak hlava státu prohlásila v Českém rozhlase. Tisíce Romů se tehdy vyfotili ve svém zaměstnání a výsledek postovali na Facebooku.
Právě sociální sítě byly pro Štefana přední komunikační platformou. Ve svých videoblozích se vyjadřoval k současným problémům romské komunity, a jak síla jeho hlasu rostla, zintenzivňovala se i jeho potřeba pomáhat. Jemu samotnému se dařilo relativně dobře, za prací se přestěhoval do Británie a plat v librách jeho rodině zajistil dostatečnou životní úroveň. Přesto mu nebylo lhostejné, v jakých podmínkách, a to materiálních i společenských, žije velká část českých Romů a Romek.
V prvním Kinotalku z nového podcastového studia jsme se sešli s režisérem Tomášem Kratochvílem a Štefanovým synem Markem, jenž je i jednou z postav dokumentu. Bavili jsme se o tom, jak funguje vztah mezi dokumentaristou a jeho postavami, jak těžké je udržet si profesionální odstup a Marek vysvětlil, proč je pro něj nyní tak těžké film sledovat.
Pongo Calling
Pongo Calling
  • DaFilms
Pongo Calling uvedl Jeden svět a současně se dočkal širší distribuce ve vybraných kinech. V budoucnu bude k vidění i v České televizi.

Kinolog: 70 procent porna je trestný čin. „Lze zakázat PornHub?“ ptá se dokument Netflixu
Ostatní2. 4. 2023
Kinolog: 70 procent porna je trestný čin. „Lze zakázat PornHub?“ ptá se dokument Netflixu