Provokatéři Damon a Affleck to sami neutáhnou. Hvězdná krimikomedie provokuje svou leností

Recenze: Provokatéři Damon a Affleck to sami neutáhnou. Hvězdná krimikomedie provokuje svou leností
Provokatéři | Apple TV+
Ba co víc, u Damona a mladšího z Afflecků tenhle lákavý mix s názvem Provokatéři (The Instigators) nekončí. Aspoň z producentské stoličky totiž na projekt dohlížel i Ben Affleck a režie se ujal Doug Liman, stojící třeba za akčňákem Na hraně zítřka či také Agentem bez minulosti, jímž roku 2002 odstartoval Damonovu nejchválenější sérii o Jasonu Bournovi.
Provokatéři
Provokatéři
  • Apple TV+
36%
I do vedlejších rolí se podařilo obsadit plejádu hvězdných jmen a celé to navíc financoval Apple, takže o dostatku chlebíčků a iPhonů pro všechny zúčastněné nemůže být pochyb. Jenže přesto se snímek od svého krátkého uvedení v amerických kinech začátkem srpna a následné globální premiéry na platformě Apple TV+ dočkal velmi rozpačitých reakcí. Co se tedy pokazilo?

Ztroskotaní provokatéři

Na začátku se seznamujeme s Rorym, kterak u své psychiatričky Donny (Hong Chau) zvažuje, jestli nespáchat sebevraždu. Nad vodou ho drží pouze vidina sehnání pár desítek tisíc dolarů, čímž by splatil dluhy a dostatečně zaopatřil svého odcizeného dospívajícího syna. Nachomýtne se proto k podivnému zločinu, při němž se setká s prostořekým Cobbym a pár dalšími gangstery, kteří z poměrně podivných důvodů musejí vykonat sofistikovanou loupež.
Provokatéři: trailer | Apple TV+
Blíží se totiž volby starosty Bostonu a podle očekávání by se jím měl už poněkolikáté stát samolibý Miccelli, jehož Ron Perlman hraje jako karikaturu cynického, zkorumpovaného a sociopatického politika. Během povolebního večírku se v Miccelliho vile objeví obrovské množství peněz od „sponzorů“, kteří si budou chtít u staronového muže u kormidla Bostonu udržet přízeň. Mohlo by se tedy jednat o ideální příležitost, jak nedostatečně hlídané tašky plné bankovek získat.
Taková je aspoň představa gaunerské dvojice v podání Michaela Stuhlbarga a Alfreda Moliny. Jenže Roryho a Cobbyho exekuce v každém jednotlivém bodě selhává a navíc se ukáže, že zdánlivě dostatečně připravený plán se při střetu s realitou bortí jako domeček z karet. Na dvojici zoufalých zlodějíčků pak mafie vyšle zabijáka Booche (Paul Walter Hauser) a pozadu nezůstane ani Miccelli, jenž zapojí svého vlastního odborníka na špinavou práci – Vinga Rhamese jakožto tvrďáckého a všemi uznávaného hitmana v policejní bundě Franka, jenž nosí klobouk s ptačím pérem, jezdí v obrněném transportéru a bez problémů si pro sebe krade titul nejstylovější postavy filmu.
Provokatéři
Provokatéři | Apple TV+

Bostonští parťáci

Zápletka o dvou nepříliš schopných pobudech, k nimž se částečně připojí psychiatrička Donna a kteří mají v patách spoustu nebezpečných vrahounů, trochu evokuje světy bratří Coenů. Bohužel však nejvíce dává vzpomenout na letošní propadák Panenky na útěku, který si Ethan Coen natočil společně se svou manželkou Triciou Cooke poté, co jim námět ležel několik dekád v šuplíku. Jako podobně oddychový úkrok od seriózně míněných projektů působí i Provokatéři, jež Casey Affleck napsal společně se scenáristou Chuckem MacLeanem, a kde podle rozhovorů všechny lákala hlavně možnost společné práce na krimikomedii úzce spjaté s bostonským géniem loci.
Damon i Affleck totiž pocházejí ze státu Massachusetts, jehož je Boston hlavním městem. Milovníci a znalci této metropole z amerického východní pobřeží si tedy přijdou na své, uvidí spoustu známých budov a uslyší tamější přízvuk, ale nezdá se, že by tyto kvality stačily ani zámořskému publiku; natož tomu globálnímu, jež tímto sentimentem pochopitelně neoplývá.
Provokatéři
Provokatéři
Provokatéři
Provokatéři
Provokatéři
Zdá se, že touha několika etablovaných hvězd po společné práci v kulisách oblíbeného města dominovala nad snahou vytvořit originální a dobře fungující žánrový mix. Cesty, po nichž se Roryho a Cobbyho útěk před policií i mafiány ubírá, totiž nejsou ani příliš překvapivé, ani dostatečně vtipné, přestřelené, pozoruhodné z hlediska akce či stylizovanosti. Jednotlivé prvky do sebe navíc příliš nezapadají, a tak mafiáni a politici hrají v coenovce, ústřední duo lavíruje mezi buddy komedií a sociálním dramatem a do toho se psychiatrička nepříliš úspěšně snaží o proniknutí do podstaty charakterů. Vedlejší postavy se leckdy objevují snad jen proto, aby je mohl zahrát nějaký známý herec, jinak ale jejich linky nejsou dostatečně rozpracované.
Snad žádnou scénu si pár hodin po zhlédnutí nebudete pamatovat, zároveň ale celé dílo není protivně hloupé či nesympatické – na to se před kamerou vyskytuje až příliš osvědčených tváří. Přesto je škoda, jak polovičatý výsledek jsme dostali, přitom už před sedmi lety dokázal Steven Soderbergh s podobným základem natočit mnohem chytlavější, bizarně-humornými momenty oplývající a zároveň sociálně-kritičtější dílo – totiž Loganovy parťáky. K těm mají aktuální Provokatéři bohužel hodně daleko.
50%
Nijak novátorské, přesto rutinně fungující charisma Matta Damona a Caseyho Afflecka udržuje pozornost u jinak zcela zapomenutelného filmu, v němž se skvělý herecký ansámbl nepodařilo sjednotit do tvaru, který by byl v jakémkoli ohledu vyloženě poutavý či vyčnívající z žánrové konkurence.
Mojmír Sedláček
Mojmír Sedláček
Krimikomedii Provokatéři si můžete pustit na službě Apple TV+. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších filmů, jež jsou na této platformě dostupné.