Upíří masakr se blíží. Nosferatu znepokojuje v hrozivém traileru, který vám nedá spát

Upíří masakr se blíží. Nosferatu znepokojuje v hrozivém traileru, který vám nedá spát
Nosferatu | Focus Features
Ještě před lety byl Eggers díky Majáku a hororu Čarodějnice zejména miláčkem cinefilů. Nekompromisním Seveřanem však udělal první výrazný krok směrem k mainstreamovému publiku. Tento směr by měl stvrdit právě děsivý Nosferatu, jenž nabídne nové pojetí filmového pokladu, přes sto let starého Upíra z Nosferatu. V něm režisér Friedrich Wilhelm Murnau silně vycházel z Drákuly od Brama Stokera, nepodařilo se mu však sehnat práva, a tak světu představil hrůzostrašného hraběte Orloka.
Nosferatu: trailer | CinemArt
Ze stejných základů bude vycházet i Eggers, jenž se bude soustředit na Orlokovu posedlost mladou ženou s tváří Lily-Rose Depp, která začíná mít hrozivé noční můry a v podstatě vyčkává, kdy si pro ni nový pán s tesáky a neostříhanými nehty přijde. Svou moc a hrůzu ovšem hrabě rozsévá také po okolí, což pocítí i manžel nebohé ženy v podání Nicholase Houlta či variace na Van Helsinga s tváří Willema Dafoea.
Nový plnohodnotný trailer tedy ukazuje víc ze samotného příběhu, zároveň si však podmaňuje diváka plíživou mrazivou atmosférou, kdy se hrůza a teror zařezává do publika podobně intenzivně, jako do nebohých Orlokových obětí. Zatímco původní film patří mezi ikonická díla německého expresionismu, nová verze hledala podle slov kameramana Jarina Blaschkeho inspiraci zejména v romantismu 19. století, evidentně se bude ale vycházet i z největších klasik hororového žánru.
Nosferatu
Nosferatu
AI
69%
Působivé ukázce tak nechybí nejen hutná atmosféra, ale zejména neuvěřitelná gradace a působivý vizuál, jenž má potenciál publiku v kinech zajistit pořádné noční můry. Materiál vypadá z žánrového hlediska opravdu lahůdkově a slibuje další Eggersovy nekompromisní hororové hody. Bude pak zajímavé sledovat, jak se mu podaří uspět u mainstreamového diváctva (americká premiéra o Vánocích je poměrně odvážná), a zároveň uspokojit věrné cinefily a upevnit svou pozici osobitého auteura. V českých kinech uvidíme výsledek jeho snažení od 2. ledna.
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Focus Features, Deadline