Cameron chtěl natočit thriller se silnou ženskou hrdinkou. Kvůli Avatarovi se ho ale asi nedočkáme

Cameron chtěl natočit thriller se silnou ženskou hrdinkou. Kvůli Avatarovi se ho ale asi nedočkáme
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Zatímco v 80. i 90. letech jsme se od něj dočkali vždy po třech filmech (nepočítáme-li podivnou produkci Piraně 2 z roku 1982), od Titanicu se Cameron věnuje v podstatě jen rozvíjení svého avatařího univerza. Už dříve jsme psali o jeho nerealizovaném Spider-Manovi, jímž se následně do určité míry inspiroval Sam Raimi při svých produkcích z počátku 21. století. Nejde však rozhodně o jediný námět, kolem něhož Cameron (neúspěšně) kroužil.
James Cameron
James Cameron

Režisér

8.5
V říjnu roku 2012 totiž Cameronova produkční společnost Lightstorm Entertainment koupila práva na zfilmování knihy Taylora Stevense s názvem The Informationist, jež u nás vyšla jako Lovkyně informací. Šlo o první román ze série příběhů o Vanesse Michael Munroe, dceři amerických misionářů v Kamerunu, která se postupem času stane jakousi moderní variací na soukromého detektiva a již si následně najímají vlády a korporace za účelem získání tajných informací o dění ve střední Africe.
Převážně pozitivní recenze chválily hlavně zajímavou, neotřelou hrdinku, částečně podobnou Lisbeth Salander z trilogie Stiega Larssona Milénium. Hlavní postava zjevně zaujala i Camerona a jeho dlouholetého, nedávno zesnulého producentského parťáka Jona Landaua. „Je to jedna z nejfilmovějších knih, co jsem kdy četl. Navíc má všechny klasické Jimovy prvky – chytrou, fyzicky zdatnou ženskou hrdinku, spoustu akce i neočekávanou milostnou linku,“ rozplýval se Landau pro Los Angeles Times.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water
kinocast-zreli-jsme-avatara-2-je-to-skvela-podivana-i-kdyz-ma-trochu-kratky-ocasek
Terminátor (1984)
Terminátor (1984)
V tu dobu, tedy na konci roku 2012, se předpokládalo, že Cameron najme scenáristu a s natáčením Lovkyně informací začne hned poté, co dokončí práci na druhém a třetím dílu Avatara. Jenže jak víme, dvojka dobrodružství o modrých mimozemšťanech vyšla až koncem roku 2022. Cameron se navíc nespokojí se zakončením svých výprav na Pandoru třetím dílem, a tak by nás měla čekat minimálně dvě další pokračování. Lze tudíž předpokládat, že nedávno sedmdesátiletý filmař stráví celou další dekádu rozšiřováním avatařího světa.
Přitom jen před pár dny zabrnkal na nervy fanoušků, když naznačil možnost dalšího Terminátora, na němž prý pracuje. Nikdo neví, co to znamená, ale je snadné si představit, že pokud by měl Železný Jim svou nekonečnou práci na Avatarech kvůli něčemu přerušit, byla by to spíše jeho nejpopulárnější a nejpřelomovější značka (tedy Terminátor) nežli výrazně menší, v současné realitě ukotvený thriller z afrického prostředí. Naděje umírá poslední, avšak z výše zmíněného se zdá, že se Lovkyně informací v Cameronově podání nakonec opravdu nedočkáme.
Podívejte se aspoň na náš žebříček nejlepších režisérů, kde James Cameron samozřejmě nechybí.
Zdroje: Los Angeles Times, Far Out