Nejsmutnější film historie míří na Netflix. Hrob světlušek musel v kinech doprovázet veselejší animák

Nejsmutnější film historie míří na Netflix. Hrob světlušek musel v kinech doprovázet veselejší animák
Hrob světlušek | Ghibli
Ještě aby vrcholné dílo režiséra Isaa Takahaty nebylo tak oslovující, když vychází ze stejnojmenné povídky, již Akiyuki Nosaka roku 1967 sepsal zčásti dle vlastních druhoválečných zkušeností. Snímek s úchvatně detailní a živou animací sleduje osudy opuštěných sourozenců, pubertálního Seita a jeho malé sestřičky Setsuko, jimž při bombardování během války v Pacifiku zemře matka. O otci ve službě nemají žádné zprávy a po nevyhovujícím soužití s tetou si musejí ve zpustošené krajině obstarávat přístřeší a obživu sami.
Hrob světlušek
Hrob světlušek
81%
Snímek většina lidí interpretuje jako protiválečný, neboť Takahata své dětské hrdiny protahuje hrůzami, jež maskuje sentimentem a hlubokými city stejně jako Seito před ještě nechápavou sestrou. Režisér se přitom dle vlastních slov soustředil hlavně na obecnější pocit dětské izolovanosti a životní nepřízně, čímž chtěl drastický příběh přiblížit mladšímu publiku.
Ghibli k tomu využilo chytrou strategii a Hrob světlušek promítalo v dvojprogramu s Mijazakiho Totorem. Tedy vřelejším dílem, jehož chundelaté postavičky skýtaly náramný materiál pro různé upomínkové předměty. Jimi se po projekci válečné semiautobiografie rádi odměnili i dospělí a studio takto kompenzovalo jinak neoslnivé tržby „Světlušek“, na které v Severní Americe Disney výjimečně nezískal distribuční práva.
S tamními kritiky snímek přesto mohutně rezonoval, vlivný Roger Ebert udělil maximální hodnocení a rozplýval se mimo jiné nad animací, která mísí hyperrealismus s typickými výrazy anime. Zatímco lidské postavy jsou stylizované do dětských tvarů s velkýma očima, prostředí má velmi detailní a naturalistický ráz, jako kdyby samo vypovídalo o tom, co se kolem dětí v časech japonské kapitulace odehrává.
Hrob světlušek
Hrob světlušek
Hrob světlušek
Hrob světlušek
Hrob světlušek
Jde o film podobnou měrou příšerný i nádherný a díky Netflixu se konečně dostane do celé světa, který by na podobné příběhy měl brát zřetel. Schindlerův seznam mezi animovanými díly, minimálně co do objemu zobrazované lidskosti, hluboce ocenil i legendární japonský režisér Akira Kurosawa. Total Film jej zařadil na dvanácté místo v žebříčku padesáti nejlepších animovaných počinů. Empire jej vklínil do seznamu deseti nejdepresivnějších filmů, Hrob světlušek skončil šestý. Největší poklonu složil magazín USA Today, podle jehož řazení z roku 2018 se jedná dokonce o nejlepší animák všech dob. S tím by víceméně souhlasila i takřka padesátka recenzentů, jejichž kritiky na Rotten Tomatoes jsou stoprocentně pozitivní s vysokým průměrným skóre 9,4 z 10.
zdroje: Movieweb, Rotten Tomatoes
Prohlédněte si seznam nejlépe hodnocených anime filmů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.