Na festivalu v Benátkách se představí český film. After Party je nenápadným tuzemským úspěchem

Na festivalu v Benátkách se představí český film. After Party je nenápadným tuzemským úspěchem
After Party | Shorepoints
After Party míří na mezinárodní filmový festival do Benátek, kde bude tuzemskou kinematografii reprezentovat v sekci Orizzonti Extra. Co do účasti na evropských festivalech se Česko poslední dobou poměrně činilo. V berlínských Panoramatech se objevil dokument Ještě nejsem, kým chci být, který jsme chválili i po jeho projekci ve Varech. V Cannes se letos objevil alespoň krátkometrážní studentský Plevel v sekci La Cinef. Pořád to není účast v nejprestižnějších sekcích, přesto je dobré mít na paměti, že český film existuje.
After Party
After Party
AI
44%
Příběh Party se odehrává během jednoho dne. Mladá studentka Jindřiška (Eliška Bašusová) zjistí, že její otec (Jan Zadražil) nadělal obří dluhy. Po nočním tahu se s kocovinou probouzí do domu plného exekutorů. Její dosud bezstarostný život se obrací naruby a s nejlepší kamarádkou (Anna Tomanová) po boku čelí kritické životní situaci. Musí se rozhodnout, zda důvěřovat a pomoct svému otci, nebo zachránit sebe samu, dokud je čas. Není to jediný český zástupce v Benátkách. V sekci Venice Immersive se objeví i krátkometrážní VR film Křehký domov od Ondřeje Moravce a Viktoria Lopukhiny.
Ještě nejsem, kým chci být
Ještě nejsem, kým chci být
Ještě nejsem, kým chci být
Ještě nejsem, kým chci být
Plevel
Účast na mezinárodním festivalu není ani tak automatickou garancí, že půjde o úžasný filmový zážitek. Spíš, že filmařova práce působí i v mezinárodním kontextu „normálně“. Není to tak samozřejmé, jak se možná jeví. Česká kinematografie je obzvlášť provinční, což má své výhody, předně pevnější vztah s lokálním publikem. Přesto je hezké vědět, že se občas podaří oslovit i někoho vně. Do české distribuce vstoupí snímek na podzim.
Podívejte se na žebříček nejlepších českých filmů podle Kinoboxu.
Zdroj: Aerofilms